Η «Μις Α» και η «Μις Β» στο στόχαστρο των χάκερ

Ρεπορτάζ : Κίττυ Ξενάκη
Από : "Τα Νέα"

Οι καταγγελίες εκ Σουηδίας για σεξουαλικά εγκλήµατα είναι ένα «νοµικό τέχνασµα» µε σκοπό την κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ µέχρις ότου «τον πιάσουν στα χέρια τους οι Αµερικανοί». Αυτή την άποψη (επανα)διατύπωσε χθες, παραµονή της νέας εµφάνισης του ιδρυτή της Wikileaks σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο δικηγόρος του Μαρκ Στίβενς.

Κρίνοντας από τον (κυβερνο)πόλεµο που δέχονται οι δύο ενάγουσες από τη Σουηδία, πρέπει να είναι αρκετοί αυτοί που συµφωνούν µαζί του. Οπως επισηµαίνει η «Independent», οι πληροφορίες και οι καταγγελίες που δηµοσιεύονται για τη «Μις Α» και τη «Μις Β» στο Ιντερνετ ξεπερνούν σε όγκο και πάθος κάθε προηγούµενο σε ανάλογη έρευνα. Χρειάζονται µόλις λίγα λεπτά αναζήτησης στο Google και τις υπηρεσίες του, τύπου Street View, για να βρει κάποιος τα ονόµατα και τις φωτογραφίες τους, και µαζί µε αυτά τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνά τους και επακριβώς τα κτίρια στα οποία διαµένουν.

Ελάχιστες από τις δηµοσιεύσεις που τις αφορούν είναι φιλικές, πολλές περιλαµβάνουν καταγγελίες για τις δύο γυναίκες – ιδίως για τη «Μις Α», που έχει κατηγορηθεί µεταξύ των άλλων για σχέσεις µε ακροδεξιές οργανώσεις, κουβανούς εξόριστους και πρόσωπα που φέρεται ότι διατηρούν σχέσεις µε τη CIA. Τελευταία, µια αυστραλιανή ιστοσελίδα υποστήριξε πως αυτή η γυναίκα δεν βρίσκεται πλέον στη Σουηδία, έχει πάει να δουλέψει µε µια χριστιανική οργάνωση στο Ισραήλ. Η εν λόγω οργάνωση αρχικά το αρνήθηκε, έπειτα αναγνώρισε πως η «Μις Α» έχει υποβληθεί σε 10ήµερο εκπαιδευτικό σεµινάριο για µια τέτοια αποστολή και στο τέλος απέσυρετη σχετική δήλωση. Η ίδια ιστοσελίδα υποστήριξε πως η συγκεκριµένη ενάγουσα δεν συνεργάζεται πλέον µε τη σουηδική εισαγγελία, άλλα σάιτ προβάλλουν τον ηλεκτρονικό οδηγό που είχε δηµοσιεύσει (αλλά µετά τον κατέβασε) µε τα επτά βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει µια γυναίκα ώστε να εκδικηθεί τον άπιστο εραστή. Η «Μις Β», τέλος, παρουσιάζεται ως επί των πλείστον ως «γκρούπι» που κυνήγησε τον Ασάνζ µέχρις εσχάτων.

Υποστηρικτές του ιδρυτή της Wikileaks και υπέρµαχοι των ανθρωπίνων δικαιωµάτων έχουν δώσει ραντεβού για σήµερα το µεσηµέρι, περί τις δύο τοπική ώρα, έξω από το δικαστήριο του Γουέστµινστερ όπου θα µεταφερθεί ο Ασάνζ. Οι δικηγόροι του, προεξάρχοντος του διαπρεπούς αυστραλοβρετανού νοµικού Τζέφρι Ρόµπερτσον, αναµένεται να ζητήσουν εκ νέου να αφεθεί ελεύθερος µε εγγύηση µέχρις ότου εξεταστεί δικαστικά το αίτηµα της Σουηδίας για έκδοση. Οι δικαστές αναµένεται να απορρίψουν εκ νέου το αίτηµα. Ακόµα περισσότερες υπογραφές αναµένεται να προστεθούν στη διαδικτυακή αίτηση που έχει ανεβεί στον αµερικανικό ιστότοπο Avaaz.org, καλώντας να δοθεί τέλος στην «εκστρατεία εκφοβισµού» της Wikileaks – χθες το βράδυ είχαν φτάσει τις 600.000. Και οι Ανώνυµοι Χακτιβιστές αναµένεται να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο Ιντερνετ κατά των εχθρών της Wikileaks και του ιδρυτή της. 


«Κρέµασαν» το Amazon

Ο σύµβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας προειδοποίησε χθες πως οι κυβερνητικές ιστοσελίδες είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις. Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι ιστοσελίδες της Amazon στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερµανία έµειναν για περίπου µισή ώρα εκτός λειτουργίας. Η εταιρεία πάντως αρνήθηκε πως αυτό ήταν αποτέλεσµα επιθέσεων από χάκερ και επέµεινε ότι προκλήθηκε εξαιτίας «προβλήµατος στον υλικό εξοπλισµό» στο ευρωπαϊκό κέντρο δεδοµένων της. Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε χθες και το Gawker, µια κουτσοµπολίστικη αµερικανική ιστοσελίδα.

Κάποιοι εικάζουν ότι τέθηκε στο στόχαστρο επειδή είχε εκφραστεί µε περιφρόνηση για το online φόρουµ 4Chan, την έδρα των Ανώνυµων. Και άλλοι, ότι προκάλεσε την οργή των Χακτιβιστών επειδή εντόπισε και δηµοσιοποίησε τον λογαριασµό που είχε ανοίξει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Ασάνζ σε µια γνωστή ιστοσελίδα γνωριµιών


O «πεισµατάρης ακτιβιστής»

Το προφίλ του «HarryHarrison» (οι φωτογραφίες πράγµατι είναι του Τζούλιαν Ασάνζ, από εκεί και πέρα, άβυσσος η ψυχή του… Ιντερνετ) παραµένει ανενηµέρωτο από την 1η Ιανουαρίου 2007, ένα µήνα αφότου η Wikileaks έκανε το πρώτο της «σκουπ». «Προειδοποίηση: ψάχνετε έναν συνηθισµένο, προσγειωµένο άνδρα; Προχωρήστε στον επόµενο, δεν είµαι εγώ αυτός που αναζητείτε…», αρχίζει να λέει στο προφίλ του ο HarryHarrison.

«Παθιασµένος και συχνά πεισµατάρης ακτιβιστής διανοούµενος ψάχνει σειρήνα για ερωτική σχέση, παιδιά και ενίοτε εγκληµατική συνωµοσία», συνεχίζει. «Μου αρέσουν οι γυναίκες από χώρες που έχουν ζήσει πολιτική αναταραχή. Η δυτική κουλτούρα µοιάζει να σφυρηλατεί γυναίκες κενές και ανόητες. Οκέι. Οχι µόνο γυναίκες!», επισηµαίνει. «Αν ενδιαφέρεστε», σηµειώνουν στα όρια µεταξύ µπλακ χιούµορ και κακογουστιάς οι «Times», «στείλτε γραπτό µήνυµα στις φυλακές Γουάντσγουορθ».