O Ευ.Βενιζέλος είχε παραδώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση τη λίστα ελβετικών καταθέσεων

Και από τα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου πέρασε η λίστα με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα. 

Τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του στους Financial Times o υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι είναι προτεραιότητά του να εντοπίσει τη λίστα και πως αν το ΣΔΟΕ δεν τη βρει, σκοπεύει να ζητήσει αντίγραφο του εγγράφου από τους ευρωπαίους εταίρους. 

Ο Ιωάννης Διώτης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ.Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η λίστα παραδόθηκε από τον πρώην υπουργό στον τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, τόνισε στο ΒΗΜΑ 99,5: «Δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος. Κάθε διωκτική υπηρεσία, τις πληροφορίες που λαμβάνει, τις αξιοποιεί καθ' ον τρόπο μπορεί». 

Παράλληλα, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας διέψευσε ότι έχει στα χέρια του ή ότι είναι σε γνώση του η επίμαχη λίστα. «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν» δήλωσε. 

Πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα αναφέρουν ότι η λίστα είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα, καθώς και ότι για την απόκτηση του εγγράφου μεσολάβησε στον Γάλλο ομόλογό του ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας

Κατά την εκδοχή αυτή, η λίστα περιήλθε πρώτα στα χέρια της ΕΥΠ και εν συνεχεία παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. 

Εξ άλλου, την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου από την ελληνική Δικαιοσύνη ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατηγορώντας τον για «κουκούλωμα» της υπόθεσης. 

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης επιτίθεται, με βαρείς χαρακτηρισμούς, στον πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο χαρακτηρίζει «κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο», υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου». 

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου αναλυτικά 

«Η δημόσια συζήτηση για την "περιβόητη" λίστα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που σύμφωνα με δήλωσή του παρέλαβε στα τέλη 2010 ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και παρέδωσε στις αρχές Ιουνίου 2011 στον τότε Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής σύμβασης με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων. 

Θεωρώ συνεπώς αναγκαίο, για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, να τονίσω τα εξής:

«Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.»

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. «Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου. »

Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων –αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί. 

«Βασική προτεραιότητά μας την περίοδο εκείνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία κατά το πρότυπο παρόμοιων συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τη Γερμανία και το Ην. Βασίλειο. 

Η συμφωνία αυτή ελπίζω ότι θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα έχει πραγματικό και όχι επικοινωνιακό αντίκρισμα για τα δημόσια έσοδα, δηλαδή για τον ελληνικό λαό».  

Newsroom ΔΟΛ