Η Ελλάδα ελκυστικότερη για ξένες επενδύσεις

Η ετήσια έκθεση «Doing Business 2013» της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφει εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών για τις επιχειρήσεις: Η Ελλάδα πραγματοποίησε άλμα 22 θέσεων μεταξύ 185 χωρών, καταλαμβάνοντας την 78η θέση, ενώ συγκαταλέγεται στο «τοπ 10» των χωρών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο τον τελευταίο χρόνο. 

Ελκυστικότερη για ξένες επενδύσεις έγινε εν καιρώ... Μνημονίου η Ελλάδα, που στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι «τρέχει» τις μεταρρυθμίσεις ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, βρήκε έναν αναπάντεχο σύμμαχο: την Παγκόσμια Τράπεζα. 

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και τα εμπόδια για το «επιχειρείν» παραμένουν, η χώρα μας: 

- Περιόρισε τη διαδικασία έκδοσης οικονομικών αδειών με την εισαγωγή μικρών και αυστηρών χρονικών περιθωρίων για την εξέταση των σχετικών αιτήσεων από τους δήμους. 
- Ενίσχυσε την προστασία των επενδυτών, απαιτώντας λεπτομερέστερη, άμεση και ετήσια δημοσιοποίηση στοιχείων για σειρά συναλλαγών μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών. 
- Βελτίωσε το πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, με κατάργηση της διαδικασίας συμβιβασμού και την εισαγωγή νέου πλαισίου αποζημιώσεων. 

Αντίθετα, «καυτηριάζεται» ξανά η μεγάλη γραφειοκρατία στη διαδικασία απόκτησης ακινήτων. 

Πρώτη στη λίστα κατατάσσεται η Σιγκαπούρη. Ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία και στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Τη μεγαλύτερη βελτίωση κατέγραψε η Πολωνία, όπου έγιναν μεγάλα βήματα για τη βελτίωση της φορολογίας, την εφαρμογή συμβολαίων και την αντιμετώπιση χρεοκοπιών. 

Οι επιδόσεις 

Οι επιδόσεις της Ελλάδας ανά τομέα, από την καλύτερη προς τη χειρότερη επίδοση, είναι: χορήγηση κατασκευαστικής άδειας 31η, εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν 56η, πληρωμή φόρων 56η θέση, ηλεκτροδότηση 59η, εξωτερικό εμπόριο 62η, λήψη πιστώσεων 83η, καταγραφή περιουσίας 83η, προστασία των επενδυτών 117η και ίδρυση επιχείρησης 146η. 

Για την έναρξη μίας επιχείρησης στην Ελλάδα απαιτούνται 11 διαδικασίες και 11 ημέρες, ενώ το κόστος ανέρχεται στο 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος (25.030 δολάρια) και το ελάχιστο κεφάλαιο στο 24,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος

Για τη λήψη μίας κατασκευαστικής άδειας απαιτούνται 15 διαδικασίες και 89 ημέρες, με το κόστος να φτάνει το 27,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. 

Επίσης, οι επιχειρήσεις απασχολούνται κατά μέσον όρο 202 ώρες ετησίως για την πληρωμή φόρων, με τον συνολικό φορολογικό συντελεστή να φτάνει στο 44,6% των κερδών τους. Για τις εξαγωγές, οι επιχειρήσεις χρειάζονται 5 διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ για τις εισαγωγές 6 διαδικασίες και 5 ημέρες. Η εκκαθάριση επιχειρήσεων που πτωχεύουν διαρκεί 2 χρόνια. 

Πηγή : Έθνος