Τον θάνατο σπέρνει ο “Σάντι”

Μόνο με σκηνές από ταινίες καταστροφής θα μπορούσαν να συγκριθούν τα όσα έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά στη Νέα Υόρκη, χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Ο τυφώνας Σάντι χτύπησε με μανία το αμερικανικό έδαφος προκαλώντας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, ανυπολόγιστες καταστροφές και αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 13 νεκρούς. Σχεδόν 6 εκατ. Αμερικανοί πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες ενώ η μητρόπολη του παγκόσμιου οικονομικού εμπορίου θύμιζε νεκρή ζώνη βγαλμένη από ταινίες καταστροφής του Χόλιγουντ. 

Όταν ο τυφώνας χτύπησε Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσι, Πενσιλβάνια, Δυτική Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα ο άνεμος κινούνταν με ταχύτητα πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα παρασύροντας ότι έβρισκε στο διάβα του. Στις πολιτείες αυτές αναφέρθηκαν τουλάχιστον 12 νεκροί (μεταξύ αυτών και τρία παιδιά), κυρίως από πτώσεις δέντρων και τροχαία κι ένας ακόμη στον Καναδά. 

Ο τυφώνας εισέβαλε ακόμη και μέσα στο Μανχάταν καθώς η στάθμη του νερού στον ωκεανό και στα δύο ποτάμια ανέβηκε σε τέτοιο βαθμό που πλημμύρισαν αρκετές περιοχές του νησιού, ακόμη και μέρος του μετρό. Μόνο στο Μανχάταν υπολογίζεται ότι 250.000 σπίτια και 1,5 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα και συνολικά 6 εκατ. σε 11 πολιτείες σε όλη τη χώρα. 

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», είπαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης θέλοντας να δείξουν την εικόνα που επικρατούσε εξαιτίας του τυφώνα. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι συνεχίζουν να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους καθώς και οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες. Η μητρόπολη μοιάζει με πόλη – φάντασμα καθώς στην ουσία δε λειτουργεί τίποτε, από τη Γουόλ Στριτ μέχρι το ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς ο σταθμός παραγωγής ενέργειας που στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν είχε πλημμυρίσει παγιδεύοντας δεκαεννέα εργάτες. 


 
Η Exelon Corp. κήρυξε σε «κατάσταση συναγερμού» (τη δεύτερη χαμηλότερη από τις τέσσερις προβλεπόμενες βαθμίδες) τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας των συνεπειών της καταιγίδας Σάντι, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω άνοδος του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου. 

Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των έξι ποδιών (δύο μέτρων), που απειλεί να πλήξει το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ. Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω των 7 ποδιών, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό. 

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών. 


 
Συνολικά έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 60 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του τυφώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν λειτουργούν. «Αυτό είναι το πιο καταστροφικό γεγονός που έχουμε δει και έχουμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ στη ζωής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ Nταν Μαλόι. 

Πάντως, εκτιμάται ότι τις επόμενες ώρες ο τυφώνας Σάντι ή Φρανκεστάιν όπως χαρακτηρίστηκε, θα αρχίσει να υποχωρεί αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστες καταστροφές. Σαφέστατα θα επηρεάσει και τις αμερικανικές εκλογές λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, γι’ αυτό και όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε επιφυλακή από τον Μπ. Ομπάμα, ο οποίος φοβάται ότι θα επηρεαστεί ο κόσμος σε περίπτωση που ο τυφώνας προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές και νεκρούς. 

Πυθία