«Παγώνουν» και το 2013 οι πλειστηριασμοί

Σε νέο πάγωμα των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και για ένα χρόνο προχωρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με «Τα Νέα» η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σε πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.  

Στο πακέτο των μέτρων αυτών θα προβλέπονται επίσης βελτιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προγράμματα για την ελάφρυνση νοικοκυριών με οφειλές προς τράπεζες αλλά και αλλαγές στον Τειρεσία, ευνοϊκές για τους επιχειρηματίες. 

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η κυβέρνηση θα επεκτείνει τη σχετική διάταξη, η ισχύς της οποίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2012, για έναν ακόμη χρόνο. Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η απομείωση της συνολικής αξίας της περιουσίας των Ελλήνων καθώς ενδεχόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και των τιμών. 

Αλλαγές προωθούνται και σε ό,τι αφορά τον Τειρεσία. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο γενικής διαγραφής από το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων, των οφειλετών, που έχουν εξοφλήσει την οφειλή τους στο σύνολό της μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και αλλαγές στον χρόνο τήρησης των αρχείων. 

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για την ελάφρυνση νοικοκυριών με οφειλές προς τράπεζες, οι ρυθμίσεις τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση οριζόντια διευθέτηση των δανείων. Ωστόσο, θα αφορούν το σύνολο των ενήμερων δανείων και θα συνδυάζουν τη μείωσητης δόσης με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για πολίτες που έχουν υποστεί αποδεδειγμένα μείωση των εισοδημάτων τους. 

Πηγή : Τα Νέα