Στα 9 δισ. ευρώ, αντί για 7,8 το ύψος των επιπρόσθετων μέτρων για το 2013

Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου περικοπών για τη διετία 2013-2014, όπως επιβεβαιώθηκε ύστερα και από τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα για την προσεχή χρονιά «είναι δύσκολο να πέσουν κάτω από τα 9 δισ. ευρώ (αντί 7,8 που προέβλεπε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού). 

Παρότι τέθηκε το θέμα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει επιμονή σε αυτό το σημείο». Παράλληλα, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αναμένεται να φθάσουν τα 7,8 δισ. ευρώ σε επίπεδο διετίας. Από το ποσό αυτό, 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό επιδομάτων. 

Το θετικό είναι ότι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αποφεύγεται οριστικά η περικοπή των επιδομάτων στους αναπήρους, απ’ την οποία είχε προϋπολογιστεί δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ, και ότι θα υπάρξει ρήτρα απόκλισης «τόσο προς τα κάτω όσο και προς τα πάνω». Δηλαδή, η χώρα μας θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόσθετες περικοπές (κυρίως μισθών) εάν δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά θα έχει και το δικαίωμα να αποφύγει επώδυνα μέτρα σε περίπτωση που ξεπεράσει τις προβλέψεις της Τρόικας. 

Προς επίλυση φαίνεται να οδεύει και το ζήτημα που προέκυψε με τα 500 εκατ. ευρώ των τραπεζών. «Συμφωνήσαμε τρόπους που μπορούν να δώσουν λύση. Τα χρήματα αυτά θα μπουν στον Προϋπολογισμό του 2012. Θα το συζητήσουμε με τις τράπεζες, που έχουν συμφωνήσει να πληρώσουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε μετά το χθεσινό τετ α τετ με την Τρόικα υψηλόβαθμος παράγοντας της οδού Νίκης. Ανοιχτό παραμένει όμως το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που συγκαταλέγεται μεταξύ των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. 

Ανατροπή ως προς τη σύνθεση του πακέτου των μέτρων σημειώθηκε ύστερα από την επανεκτίμηση της απόδοσης των σχεδιαζόμενων φορολογικών παρεμβάσεων. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολογική μεταρρύθμιση περιορίζονται εν τέλει από τα 3 στα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η σύνθεση του πακέτου της διετίας 2013-2014 να επιστρέφει στο αρχικό μοτίβο, το οποίο προέβλεπε μέτρα ύψους 11,8 δισ. ευρώ στο πεδίο των δαπανών και επιπλέον 2 δισ. ευρώ στο πεδίο των εσόδων. «Είναι σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου υπήρχαν μεγάλες διαφωνίες στην αρχή. Σήμερα (σ.σ. χθες) φαίνεται να έκλεισε και αυτό συνέβαλε ώστε να μειωθεί πολύ το κενό», σημείωσε κυβερνητική πηγή. 

Η χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «πήγε καλύτερα από την προχθεσινή» και πλέον εκφράζεται αισιοδοξία ότι «μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή θα έχει επιτευχθεί συμφωνία στο δημοσιονομικό πεδίο και στο θέμα των προαπαιτούμενων ενεργειών. Αν τα βρούμε σε αυτά τα δύο, τότε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα κλείσουν και η βιωσιμότητα του χρέους και το χρηματοδοτικό κενό που προκαλεί η επιμήκυνση, το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 12 δισ. ευρώ». Πάντως, δεν λείπουν οι επιφυλάξεις, καθώς, όπως εύγλωττα σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «κάθε μέρα βγαίνει και ένα φασούλι. Τουλάχιστον, τα φασούλια μειώνονται». 

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ