Στήριξη στην Ελλάδα από Ολάντ, Ραχόι και Λαγκάρντ

Φρανσουά Ολάντ και Μάριο Ραχόι σε δηλώσεις τους χθες υπογράμμισαν πως επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα, με ορόσημο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.  

Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε πως είναι λάθος να υποθέτει κανείς πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει αποτύχει, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, αν και όπως τόνισε πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας, ανά μονάδα

K. Ρέγκλινγκ 

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ESM K. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως δεν απαιτείται, επειγόντως, ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Θα πρέπει να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα με το που θα παραλάβουμε την έκθεση της τρόικας. Εφόσον η χώρα επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να έχει την υποστήριξη της Ευρώπης και δεν υπάρχει αμφιβολία για τη θέληση Γαλλίας, Ισπανίας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ» δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος. 

«Η Ισπανία πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, όλοι μας θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας» τόνισε από την πλευρά του ο Ισπανός Πρωθυπουργός υποστηρίζοντας μάλιστα πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια συνολική αποτυχία για την Ε.Ε., μια αποτυχία που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε». «Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και οι άλλες χώρες να λάβουν τις αποφάσεις που αρμόζουν για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» τόνισε. 

ΔΝΤ 

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ, υποστήριξε πως είναι νωρίς να πει κανείς ότι έχει αποτύχει το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή της, ενώ εκτίμησε πως τρόικα και κυβέρνηση πλησιάζουν στον καθορισμό των νέων μέτρων. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν αλλά «όταν βλέπει κανείς τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτελεστεί, πόσο κοντά είναι στο πρωτογενές έλλειμμα και ότι κερδίζουν ανταγωνιστικότητα, όχι αρκετή ακόμα, ξεκάθαρα το κόστος εργασίας ανά μονάδα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει, αναμφίβολα παρατηρείται σημαντική πρόοδος».  

Πηγή : Ημερησία