Πυρά του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου για «Χρυσή Αυγή» και «Corpus Christi»

Δριμεία κριτική για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έξω από το θέατρο «Χυτήριο» με αφορμή την παράσταση «Corpus Christi» ασκεί ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος. O ίδιος πάντως χαρακτηρίζει το έργο «άθλιο» και «χυδαία μετριότητα», του οποίου οι συντελεστές πέτυχαν το σκοπό τους να διαφημιστούν. 

Εξαπολύει επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας πως «είναι θλιβερό ότι κάποιοι "χριστιανοί αγωνιστές" ταυτίστηκαν μαζί της για να υπερασπιστούν το Χριστό». 

Όπως τονίζει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης στο άρθρο του στην ιστοσελίδα εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr, «η Χρυσή Αυγή διώκει τον Χριστό, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών, ακόμα και των παιδιών». 

«Μαύρη νύχτα είναι στην πραγματικότητα η Χρυσή Αυγή» συνεχίζει. 

Στο άρθρο του ο κ. Παύλος κάνει εκτενή αναφορά στο έργο «Corpus Christi», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μέχρι τα πρόσφατα γεγονότα η αντικειμενική κριτική είχε αποφανθεί ότι πρόκειται για έργο αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η ταύτιση της χυδαιότητας με την τέχνη δεν τιμά αυτούς που το επιχειρούν». 

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης αναφέρει: 

«Τελικά οι θλιβεροί συντελεστές του έργου πέτυχαν στο στόχο τους

Διαφημίστηκαν, παρουσιάστηκαν σαν θύματα οι πραγματικοί θύτες, παρουσίασαν σαν τέχνη, την χυδαιότητα του εσωτερικού τους κόσμου, τέθηκαν υπό την προστασία του γνωστού λόμπυ Τατσόπουλος-Ρεπούση και σία και έτσι πέτυχαν οι δήθεν υπερασπισταί του Χριστού να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές μιας χυδαίας μετριότητας. »

«Να παρουσιαστεί σαν τέχνη το άτεχνο, σαν σημαντικό το ασήμαντο, να φανούν σαν σπουδαίοι οι μετριότητες, να παριστάνουν τους ηθο-ποιους οι φθορείς και διαφθορείς του ήθους και της αξιοπρέπειας, ανήγαγαν σε μεγέθη ασήμαντα τα θλιβερά ανθρωπάκια». 

Υποστηρίζει επίσης ότι στην Εκκλησία είχαν περιέλθει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συντελεστές της παράστασης επεδίωκαν την αντίδραση της Εκκλησίας για λόγους διαφημιστικούς. Για τον λόγο αυτόν, λέει, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην ασχοληθεί. 

Ο κ.Παύλος απευθυνόμενος προς τους «χριστιανούς αγωνιστές», όπως τους αποκαλεί, χρησιμοποιώντας τις λέξεις εντός των εισαγωγικών τονίζει: «Κάθε εναγκαλισμός και χάιδεμα χριστιανού ή πολύ περισσότερο ιερωμένου προς τη Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης». 

Αναλυτικά ο μητροπολίτης σχολιάζει: 

 «Άφησα τελευταία τη «Χρυσή Αυγή» που στην πραγματικότητα είναι «μαύρη νύκτα». ». 

«Είναι θλιβερό ότι κάποιοι 'χριστιανοί αγωνιστές' ταυτίστηκαν με τη χρυσή αυγή για να υπερασπιστούν τον Χριστό. »

«Τον Χριστό που η «χρυσή αυγή» τον διώκει, τον προσβάλλει και τον εξευτελίζει καθημερινά και το πράττει στα πρόσωπα, των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών. » 

Ξεχάσατε αγαπητοί μου χριστιανοί το λόγο του Χριστού «εφόσον εποιήσατε, ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε;» 

«Δεν είναι ο άνθρωπος εικόνα του Χριστού όποιος και εάν είναι; Δεν είναι ένας μετανάστης, ένας πρόσφυγας, ελάχιστος αδελφός του Χριστού; »

«Δεν είναι ο «πλησίον» της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη; Σύμφωνα λοιπόν με την χρυσαυγίτικη αντίληψη θα έπρεπε ο Σαμαρείτης βλέποντας τον πληγωμένο Ιουδαίο να τον πετάξει στα σκουπίδια, τότε θα ήταν «καλός». »

«Κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού ή πολύ περισσότερο ιερωμένου προς την Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης. »

«Κανείς δεν μπορεί να παίζει «εν ου παικτοίς». 

«Ο λόγος του Θεού έχει απόλυτο και αιώνιο κύρος. »

«Είναι άλλο το θέμα των προσφύγων και των προβλημάτων που μια ανίκανη πολιτική ηγεσία άφησε να δημιουργηθούν και άλλο η απόλυτη αξία του ανθρώπινου προσώπου. »

«Δεν θα ακυρώσουμε την αλήθεια του Θεού για να λύσουμε τα προβλήματα μας. Αντιθέτως τα προβλήματα δημιουργήθηκαν γιατί την αλήθεια του Θεού την αντικαταστήσαμε με την αλαζονεία μας και την επιπολαιότητα μας». 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, Παύλου : http://www.romfea.gr/epikairotita/14101-corpus-christi 

Πηγή : Τα Νέα