Κόπηκαν 33.000 συνταξιούχοι στην απογραφή του ΙΚΑ

Σε 33.000 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν για απογραφή και δεν θα λάβουν αυτό το μήνα σύνταξη.  

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονται για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με Το Έθνος. 

Αρκεί να αναφερθεί πως για κάθε 10.000 «μαϊμού» συντάξεις η ετήσια απώλεια για το ασφαλιστικό σύστημα είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά για δεκαετίες πήγαιναν στις τσέπες επιτηδείων, που κατόρθωναν να εισπράττουν συντάξεις νεκρών ασφαλισμένων. 

Πρέπει να επισημανθεί πως η απογραφή στο ΙΚΑ πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονταν σε ασφαλισμένους «φαντάσματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε 3.500 περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου, ενώ ελέγχονται και οι υπόλοιπες 3.500 υποθέσεις. 

Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι αυξημένος, καθώς μπήκαν αυστηρότεροι όροι στην απογραφή. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με πέρσι έχουν ζητηθεί τα πληρεξούσια -σε όσες περιπτώσεις δεν προσέρχεται ο ίδιος ο δικαιούχος- και με την προϋπόθεση να είναι πρόσφατα.