Επιχειρηματίες προς Μέρκελ: Ρευστότητα χρειαζόμαστε, όχι μειώσεις μισθών

Θετικές εντυπώσεις άφησε η συμμετοχή της καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στη συνάντηση των Γερμανών και Ελλήνων επιχειρηματιών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν στην κ. Μέρκελ το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που το συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκ. Έθεσαν όμως και το ζήτημα των χρεών του κράτους έναντι των επιχειρήσεών τους που δημιουργεί ασφυξία.

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι ήταν σημαντική η παρουσία της κ. Μέρκελ στην συνάντηση των επιχειρηματιών καθώς βοηθά να ξεπεραστεί ο φόβος που υπάρχει για έξοδο της χώρας από το ευρώ, φόβος που δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μάλιστα, πρότεινε την ένταξη του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, και του συνολικού οικονομικού προβλήματος της Νότιας Ευρώπης, σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση. 

Ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ακόμη ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση του θέματος και ζήτησε την παρέμβαση της καγκελαρίου προς την τρόικα σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, απευθυνόμενος όπως είπε χαρακτηριστικά «στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης», επεσήμανε ότι το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο, επισημαίνοντας ότι παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο και ότι δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα, ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό. 

Σημείωσε ακόμα ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής. 

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας. 

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η οικονομική και η πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού. 

Ακόμα, διεμήνυσε ότι η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές, και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. 

Βιώνει, ωστόσο, μια κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ, πρόσθεσε τονίζοντας: Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, εγχώριες και ξένες. 

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κ. Φρουζής. Οπως δήλωσε, η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων μας προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά. «Μετά την καταβολή της δόσης που αναμένει η χώρα μας θέλουμε και πρόθεσή μας είναι, να στηρίξουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μέσα από δομικούς πυλώνες της φαρμακοβιομηχανίας όπως είναι η επένδυση στην έρευνα και η προσφορά και η απασχόληση». 

Προϋπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Φρουζή είναι να βρεθεί λύση στα ανοιχτά ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία είναι η ρευστότητα στην αγορά, η αποπληρωμή των σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ελληνική πολιτεία σήμερα στη φαρμακοβιομηχανία και η επανεξέταση του ανοιχτού θέματος της ζημίας που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το "κούρεμα" των ομολόγων για χρέη παρελθόντων ετών. 

«Στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υπάρξει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε συνολικά τα ζητήματα της Υγείας και τις δυνατότητες χρηματοδότησής της. Στόχος είναι να στηρίξουμε κι εμείς την κυβέρνηση στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και να τη βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η προσπάθεια αξίζει, καθώς διασφαλίζει την περίθαλψη του ελληνικού λαού, την πρόσβασή του στις καινοτόμες θεραπείες, ενώ προστατεύει και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. 

Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενώ από επιχειρηματικής πλευράς παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαϊλλης, Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, καθώς και εκπρόσωποι γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. 

Πηγή : ethnos.gr