Handelsblatt: Νέο δάνειο 16 - 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Περισσότερο χρόνο, αλλά και νέο δάνειο ύψους 16 έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ προτίθεται να δώσει στην Ελλάδα η ευρωζώνη όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.  

Το δεύτερο πακέτο βοήθειας του Φεβρουαρίου ύψους 130 δισ. ευρώ δεν είναι αρκετό. Επιπλέον δάνεια θα είναι αναπόφευκτα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στην εφημερίδα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 12 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν για πρόσθετα κεφάλαια, ενώ το νέο πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από την γερμανική Βουλή, προσθέτει το δημοσίευμα. 

Τα επιπλέον κεφάλαια είναι απαραίτητα, διότι η Ελλάδα δεν θα έχει επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο του πλεονάσματος ύψους 4,5% μέχρι το 2014. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2016. Αυτό προκύπτει από το μνημόνιο κατανόησης που έχουν επεξεργαστεί η τρόικα με την Ελλάδα και το οποίο επικαλείται η Handelsblatt. 

Η εφημερίδα κάνει λόγο και για τις αμφιβολίες στους κόλπους της τρόικας για το αν η Ελλαδα μπορεί να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο έως το 2020. Η Κομισιόν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2022. Ωστόσο, το ΔΝΤ εμμένει στην συμφωνηθείσα ημερομηνία του 2020. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ευρωζώνη προτίθεται να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα. Συνεπώς, ενδέχεται να μειωθούν για μία ακόμη φορά τα επιτόκια των ήδη υφισταμένων δανείων, καθώς επίσης και να υπάρξει νέα επιμήκυνση της διάρκειάς τους.

Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης δεν επιθυμούν να διαγράψουν ελληνικό χρέος, ζήτημα το οποίο επιχείρησε το ΔΝΤ να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταλήγει η Handelsblatt. 

Πηγή : Έθνος