Αποκρατικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων το πρώτο εξάμηνο του 2013

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
Από : Καθημερινή 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ζητεί η τρόικα να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Μνημονίου που τώρα συντάσσεται, θα πρέπει να διεξαχθεί και ο διαγωνισμός εκχώρησης των συχνοτήτων του Ψηφιακού Μερίσματος. Επιγραμματικά, το νέο σχέδιο Μνημονίου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, προβλέπει τα εξής: 

Λιμάνια: Η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο τη νέα εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη σύνδεση των λιμένων με τα υπόλοιπα εθνικά μεταφορικά δίκτυα. Στη συνέχεια, το ΤΑΙΠΕΔ θα παρουσιάσει μια συνεκτική στρατηγική αξιοποίησης των λιμένων (2/2013), βασισμένη κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης. Τον επόμενο μήνα (3/2013) ξεκινούν οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των λιμένων της χώρας. 

ΔΕΗ: H κυβέρνηση καλείται να υποβάλει μέσα στον Νοέμβριο του 2012 το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, με ουσιαστική επιδίωξη την προετοιμασία αποκρατικοποίησής της. Το σχέδιο θα περιλάβει τμήματα της επιχείρησης που θα ιδιωτικοποιηθούν μαζί με το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Επίσης θα συμπεριλάβει τις προβλέψεις για την αποεπένδυση από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ενώ θα εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα διαχωρισμού της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ. 

Ψηφιακό Μέρισμα: Υιοθέτηση του δευτερογενούς θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ελληνικών καναλιών και των κεραιοσυστημάτων μέσα τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εκκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με την εκχώρηση των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος. Μέσα στο α΄ τρίμηνο 2013 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκδώσει τη νομοθεσία που θα προβλέπει το κλείσιμο (switch over) της αναλογικής τηλεόρασης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αδειοδοτήσει τους παρόχους ραδιοτηλεοπτικού σήματος με απώτερο στόχο το β΄ τρίμηνο 2013 να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός εκχώρησης των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος. 

Σιδηρόδρομοι: Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσχίσει τις εταιρείες Rosco (συντήρηση) και ΓαιαΟΣΕ (ακίνητη περιουσία), να μεταφέρει όλα τα μισθώματα τροχιακού υλικού στο Δημόσιο και να παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το τροχιακό υλικό που δεν χρησιμοποιείται ή δεν ενδιαφέρει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μεταφέρεται σε ένα φορέα που το μισθώνει σε τρίτους. Τέλος, τον Μάρτιο 2013 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προωθήσει την αποκρατικοποίησή της. 

Αεροδρόμια: Μετά την υποβολή της Εθνικής Στρατηγικής για τα Αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινά (12/2012) την κατάλληλη διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Τον ίδιο μήνα, η κυβέρνηση φέρνει τον νόμο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ με στόχο την ψήφισή του μέσα στον Γενάρη. Τα αεροδρόμια που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν θα εισφερθούν σε ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος θα είναι διαχωρισμένος πλήρως από την ΥΠΑ.