Guardian: «Η Χρυσή Αυγή συνεργάζεται με την αστυνομία»

Τη μαρτυρία ανώτατου αξιωματούχου της ελληνική αστυνομίας επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο οποίος, μιλώντας ανώνυμα, υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή έχει διεισδύσει στην ελληνική αστυνομία. Και μάλιστα με συγκεκριμένο σκοπό, να προκαλεί διαμάχες με τους διαδηλωτές στις πορείες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ελληνικό επίσημο κράτος γνωρίζει τα καθέκαστα των Χρυσαυγιτών εδώ και πολλά χρόνια. Ο δε αξιωματούχος τονίζει ότι η ηγεσία της αστυνομίας είχε τη δυνατότητα να εκδιώξει αυτά «τα μικρά στοιχεία φασισμού» αλλά αποφάσισε να μην το κάνει. Κι αυτό επειδή η πολιτεία ήθελε να τους κρατήσει «καβάντζα» και να τους χρησιμοποιεί για τους σκοπούς της. 

Ένας από αυτούς, κατά τα λεγόμενά του πάντα, είναι οι Αριστεροί που διαμαρτύρονται συνεχώς για τη λιτότητα. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Χρίστος Μανούρας αρνήθηκε βέβαια τους ισχυρισμούς.

Πολλές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν την ελληνική αστυνομία ότι συνεργάζεται με την Χρυσή Αυγή. Στις αρχές της εβδομάδας, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας κατέδειξε βίαια ρατσιστικά φαινόμενα από την αστυνομία. 

«Τα περιστατικά αυτά αφορούν αστυνομικούς που προχωρούν σε παράνομες πράξεις και βίαιες πρακτικές, σε υποθέσεις ρουτίνας» γράφει η αναφορά. «Υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα μεταφέρονται στο τμήμα όπου κρατούνται και τους κακομεταχειρίζονται για λίγες ώρες, καθώς και περιπτώσεις νομικών εγγράφων σχετικών με τις υποθέσεις αυτές, που έχουν καταστραφεί». 

Ο αξιωματούχος που μιλά στον Guardian κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ό,τι συμβαίνει στην αστυνομία. «Οι αστυνομικοί νιώθουν υποτιμημένοι και αυτό στρώνει το έδαφος για τη Χρυσή Αυγή. Είναι κακοπληρωμένοι, δουλεύουν υπό τις χειρότερες συνθήκες και αναζητούν υποστηρικτές» λέει, τους οποίους και βρίσκουν στους Νεοναζί. 

guardian.co.uk 

Πυθία