Επέστρεψαν καταθέσεις 2 δισ. στις τράπεζες

Δύο δισ. ευρώ εκτιμάται ότι επέστρεψαν στις τράπεζες τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, με τα συνολικά υπόλοιπα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων να διαμορφώνονται στα 155,5 δισ ευρώ.  

Από τον περασμένο Ιούλιο, με μία μικρή υποχώρηση των υπολοίπων το μήνα Αύγουστο κατά 500εκ ευρώ, οι καταθέτες εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. 

Η μεγάλη εκροή των καταθέσεων -ύψους 15,3 δισ ευρώ- συνέβη τους μήνες Μάιο και Ιούνιο με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις

Στο τέλος Ιουλίου τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν στα 153,89 δισ ευρώ, για να μειωθούν οριακά στα 153,39 δισ ευρώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος. 

Από την αρχή του χρόνου οι «διαρροές» ξεπερνούν τα 19 δισ ευρώ (τα υπόλοιπα καταθέσεων στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 ήταν 174,22δισ ευρώ). 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου 2010- Ιουλίου 2012, «έφυγαν» από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 83 δισ ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, ποσό ύψους περί τα 30 με 35 δισ ευρώ κατευθύνθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Επίσης μεγάλο μέρος από τις αναλήψεις χρησιμοποιήθηκε από τους καταθέτες για να καλύψουν πάγιες ανάγκες, λόγω των δραστικών περικοπών που υπέστησαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας. 

Πηγή : Ημερησία