Στα όρια της χρεοκοπίας η Εκκλησία της Ελλάδας

Ρεπορτάζ : Χαρά Καλήμερη
Από : Ημερησία

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδας. Το «ιερό παγκάρι» έχει αδειάσει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα κοινωνικά προγράμματα, όπως τα συσσίτια για τους άπορους, αλλά και να απολυθούν περί τους 300 υπαλλήλους που στελεχώνουν υπηρεσίες της. Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Εκκλησία αποκάλυψε ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (TV100). 

Όπως είπε, τα αποθέματα επαρκούν μόνο για μόλις δύο μήνες. Κι αν δεν εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία, τότε η Εκκλησία θα κηρύξει? στάση πληρωμών. «Έχουμε τέτοιο πρόβλημα που εάν δεν εξασφαλίσουμε χρήματα σύντομα, ύστερα από δύο μήνες 300 υπάλληλοι της Εκκλησίας θα μείνουν απλήρωτοι και θα πρέπει να απολυθούν», απάντησε ο αρχιεπίσκοπος στην τοποθέτηση πως πολλοί ισχυρίζονται ότι οι ιεράρχες «κολυμπάνε» στα χρήματα. 

Ερωτηθείς δε, για τα έσοδα από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, είπε: «Από πού θα βρούμε χρήματα όταν τα ακίνητα της Εκκλησίας είναι ξενοίκιαστα, όταν τα μισθώματα είναι απλήρωτα; Για ποια μερίσματα στις τράπεζες μιλάμε, όταν μας πήραν τις μετοχές και εξαφάνισαν την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας;». 

Μάλιστα, χαρακτήρισε «παραμύθια» τα όσα ακούγονται περί αμύθητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Είναι ενδεικτικό ότι στα αζήτητα παραμένουν ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και χάνονται κάθε χρόνο έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αγονοι έχουν κηρυχθεί διαγωνισμοί για μίσθωση δεκάδων κατοικιών, καταστημάτων και γραφείων, όπως π.χ. στη Βουλιαγμένη και την Κηφισιά όπου μένουν ξενοίκιαστες μεζονέτες. Την ίδια ώρα, υπάρχουν διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, π.χ. στην οδό Αχαρνών και στο Παγκράτι, αλλά και της Θεσσαλονίκης που ενοικιάζονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. 

Η Εκκλησία έχει αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την πληρωμή δόσεων δανείων που έχει συνάψει για την αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κατά το παρελθόν, την ίδια ώρα που στερείται τα μερίσματα. Η Εκκλησία συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική το 2010 μέσω δανεισμού ύψους 27 εκατ. ευρώ. 

Η Εκκλησία αποτελεί βασικό μέτοχο της τράπεζας κατέχοντας 9.300.000 μετοχές, δηλαδή το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου. Επιπλέον 2.300.000 είναι οι μετοχές της μητρόπολης Ιωαννίνων, καθώς και 300.000 οι μετοχές της μητρόπολης Ηλείας. Την άσχημη οικονομική κατάσταση της Εκκλησίας επιβεβαίωσε χθες ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας (ΕΚΥΟ), επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος. 

Αποθέματα 

«Ο κόσμος νομίζει ότι έχουμε το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ και πως κάθε πρωί κάνουμε βουτιές σε χρυσές λίρες. Δεν είναι έτσι», είπε, και πρόσθεσε: «Τα τελευταία τρία χρόνια είμαστε συνεχώς μέσα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, που σημαίνει πως τα αποθέματα σχεδόν τελειώνουν και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους». 

Παράλληλα, ο επίσκοπος εξήγησε ότι η ΕΚΥΟ χρηματοδοτεί την αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις για το φιλανθρωπικό τους έργο και εξέφρασε την ανησυχία του για την «τύχη» που θα έχουν τα συσσίτια για τους άπορους. Βεβαίως, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η δραματική μείωση των εσόδων από τα παγκάρια των ναών, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ουσιαστικά έχουν... καταργηθεί οι δίσκοι. 

Τα οικονομικά της Εκκλησίας 

Δάνειο 27 εκατ. για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής πήρε το 2010 η Εκκλησία 

Κατέχει το 1,5% των μετοχών της Εθνικής, αλλά δεν λαμβάνει μερίσματα 

Δεκάδες ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ξενοίκιαστα και χάνονται πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως 

Κινδυνεύει η μισθοδοσία 300 υπαλλήλων της Εκκλησίας, καθώς και τα προγράμματα στήριξης απόρων