Ερχεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά με κόστος

Ανάλυση της Credit Suisse 

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έρχεται, αλλά με κόστος... Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην τρέχουσα συγκυρία η Credit Suisse.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, στην τελευταία δωδεκασέλιδη έκθεσή τους με τίτλο «What Works Commentary - Global Regions», παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά πως η χώρα θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση, τελικά η συμφωνία δεν θα επέλθει πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. 

Κατά την Credit Suisse, η ελληνική οικονομία, στον πέμπτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης, παρά τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα. 

Ειδική μνεία, για την πεποίθησή του αυτή, κάνει ο οίκος στην αύξηση της ελληνικής παραγωγής και των εξαγωγών, καθώς και στη σταδιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. 

«Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και τις πολιτικές αναταραχές των τελευταίων μηνών (εκλογές, διαρκής συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ), τα δημοσιονομικά και οικονομικά μεγέθη στη χώρα είναι τόσο θετικά, σε βαθμό που προκαλούν έκπληξη», σχολιάζει ο οίκος. 

«Παρατηρώντας τα τελευταία οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας, αποδεικνύεται πως πλέον η ελληνική οικονομία εμφανίζει λιγότερο φτωχές επιδόσεις τώρα, σε σχέση με ό,τι εμφάνιζε λίγους μήνες νωρίτερα», επισημαίνει επίσης η Credit Suisse. 

Aλλά, όπως προειδοποιεί, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα έχει και το αναγκαίο κόστος, το οποίο αποδεικνύεται ξεκάθαρα στη μείωση των μισθών και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. 

«Οι κοινωνικές αναταραχές έχουν αυξηθεί στη χώρα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ίδια την κυβέρνηση και ειδικά όσον αφορά στον στόχο για εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», σημειώνει στη συνέχεια ο οίκος. 

Η εφαρμογή θα είναι δύσκολη, προειδοποιεί η Credit Suisse, τονίζοντας επίσης πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας

Ο οίκος χαρακτηρίζει απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ζητά την ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.