Merkel: Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

«Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε ξεκάθαρα η Ανγκελα Μέρκελ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  

«Έχουμε καταγράψει πρόοδο στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με το δημοσιονομικό συμβόλαιο αλλά είμαστε της άποψης, και μιλώ εκ μέρους όλης της γερμανικής κυβέρνησης επ’ αυτού, ότι μπορούμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα δίνοντας στην Ευρώπη πραγματική εξουσία παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς» δήλωσε η κα. Merkel. 

«Πολλά κράτη-μέλη εφαρμόζουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προγράμματα προσαρμογής για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ειδικά προβλήματα... Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Το διαπίστωσα η ίδια αυτό κατά την επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα», είπε λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Σημείωσε πάντως πως πολλά πράγματα εξακολουθούν να κινούνται αργά στην Ελλάδα. Αναφερόμενη στην οικονομία της Ευρωζώνης, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως ήδη βλέπει σημάδια σταθεροποίησης, ενώ για το θέμα της Ισπανίας ανέφερε πως έγκειται σε αυτή να αποφασίσει αν χρειάζεται πρόσθετη βοήθεια. 

«Είναι απόφαση της Ισπανίας και μόνο αν και πόσο χρειάζεται επιπλέον βοήθεια (περά από τη διάσωση των τραπεζών της) από τον μηχανισμό ESM. Το έχω καταστήσει σαφές σε όλες τις συνομιλίες μου με τον Ισπανό πρωθυπουργό επανειλημμένως», είπε η κ. Μέρκελ στην κάτω Βουλή της Γερμανίας, τη Μπούντεσταγκ. 

 Πηγή : Reuters