Μείωση μισθών διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών ζητούν 60 βουλευτές της ΝΔ

Την επιβολή πλαφόν στους μισθούς των διοικητών των ΔΕΚΟ (στις 2.900 ευρώ μηνιαίως καθαρά) και των τραπεζών (στις 70.000 ευρώ ετησίως), ζητούν 60 βουλευτές της ΝΔ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητώντας μάλιστα να διενεργηθεί και ονομαστική ψηφοφορία επ’ αυτής.  

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του Δημοσίου σε σειρά ΔΕΚΟ, οι υπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ -με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος κ. Εμ. Κεφαλογιάννη - προτείνουν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ να παίρνουν μισθό ίσο ή κατώτερο από εκείνον που λαμβάνουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, δηλαδή 2.900 ευρώ τον μήνα καθαρά, όπως διευκρίνιζαν ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. 

Η ρύθμιση αυτή αφορά και άλλες κατηγορίες πέραν των διοικητών ΔΕΚΟ. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές που καταβάλλονται στα αιρετά όργανα ΟΤΑ, στους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και διευθύνοντες ή εντεταλμένους συμβούλους και στα μέλη των ΔΣ, καθώς και στο πάσης φύσεως προσωπικό τους, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τις συνολικές αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. 

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το όριο αυτό δύναται να αυξάνεται μέχρι των μηνιαίων αποδοχών του Πρωθυπουργού με αιτιολογημένη απόφαση του υπουργού Οικονομικών. 

Στις εταιρείες που το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 50% και στις τράπεζες καθώς και τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο αν και πλειοψηφών μέτοχος δεν ασκεί τη διοίκηση, ο εκάστοτε υπουργός μπορεί να θέσει στη γενική συνέλευση των μετόχων πρόταση αναλογικής μείωσης των αποδοχών της διοίκησης και των στελεχών των εταιρειών αυτών, τουλάχιστον για τη διάρκεια ισχύος των μέτρων εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου 2012-2015 και του κρατικού προϋπολογισμού του 2011. 

«Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε και για συμβολικούς λόγους, διότι πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η Βουλή είναι ζώσα και δρώσα», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Κεφαλογιάννης. 

Πηγή : Το Βήμα