O τυφώνας Sandy βγάζει... πρόεδρο τον Ομπάμα;

Μπορεί ο τυφώνας Sandy, που αφήνει πίσω 48 νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές να κρίνει τις αμερικανικές εκλογές;  

Κάθε κρίση έχει νικητές και ηττημένους. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 «ανέβασαν» τα ποσοστά δημοφιλίας του Τζορτζ Μπους. Τώρα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της Sandy από τις βορειοανατολικές πολιτείες, μπορεί ο Μπάρακ Ομπάμα να βγει κερδισμένος;

Ναι είναι η απάντηση που δίνουν πολλοί αναλυτές. Αυτή είναι η εκτίμηση την ώρα που οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ θρηνούν και προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. 

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται πως οι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα έως την ημέρα της κάλπης, λειτουργούν υπέρ του. 

«Θα ήταν έκπληξη αν έπαιζαν κάποιο ρόλο», δηλώνει στην Deutsche Welle ο Ίρβιν Κόλιερ, καθηγητής του Ινστιτούτου Κένεντι στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. Το διάστημα μέχρι τις εκλογές παραείναι μικρό για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις του τυφώνα και η διαχείριση της κρίσης από την αμερικανική κυβέρνηση. Επιπλέον οι ανατολικές Πολιτείες δεν διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζει. 

Οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο συμφωνούν ότι σε καιρούς κρίσης οι κερδισμένοι είναι εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, ενώ την ίδια στιγμή ο πολιτικός αντίπαλος, σε αυτή την περίπτωση ο Μιτ Ρόμνεϊ, παραμένει στην ουσία παρατηρητής. 

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα αν αποδειχθεί ότι διαχειρίζεται σωστά την κρίση, επισημαίνει ο Χάιντς Γκέρντερ, ειδικός σε ζητήματα ΗΠΑ στο αυστριακό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής στη Βιέννη. 

Μέχρι σήμερα πάντως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν έκανε λάθη

«Δεν επιτρέπεται να κάνει λάθος, διότι λάθη σε αυτή την φάση τιμωρούνται αμέσως», λέει ο Ίρβιν Κόλιερ

O πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε αμέσως τον προεκλογικό αγώνα και επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης. Ήδη έχει υποσχεθεί την αμέριστη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στις πολιτείες που θα πλήττονταν από τον τυφώνα. 

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Αμερικανό πρόεδρο. Το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να μετατρέψει μια προεκλογική συγκέντρωσε σε εκδήλωση υπέρ των πληγέντων. Και θα το κάνει στο Οχάιο, μια από τις πολιτείες «κλειδιά». 

Ο μοναδικός τρόπος που ίσως να επηρεάσει η Sandy της εκλογές είναι πως μετά το πέρασμα του τυφώνα περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα πολλών Αμερικανών πολιτών να ψηφίσουν πριν την ημέρα των εκλογών, λόγω των καταστροφών σε αρκετά εκλογικά κέντρα. Το ενδιαφέρον είναι πως κυρίως ψηφοφόροι των Δημοκρατικών ψηφίζουν νωρίτερα και όχι την ημέρα των εκλογών. 

 Πηγή : newsit.gr