Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
Από : Καθημερινή 

Το φορολογικό προβλέπει για μισθωτούς και συνταξιούχους:  

1. Η κλίμακα για τα εισοδήματα του 2013 θα διατηρηθεί ως έχει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Δηλαδή παραμένουν τα οκτώ φορολογικά κλιμάκια, ενώ επίσης διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. 

2. Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά. Βέβαια με τη διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις μετά την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων. 

3. Αν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 28%, ωστόσο ορισμένοι εξ αυτών θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά κάποιες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα κατ’ εξαίρεση θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών, όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής λόγοι: 

– Εχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011. 

– Εχουν ως έδρα την κατοικία τους.

– Τα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία. 

– Οσοι υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. 

Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει εισοδήματα από μισθωτή εργασία ή ακίνητα και ασκεί ελευθέριο επάγγελμα θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τα εισοδήματα που προκύπτουν από τη μισθωτή εργασία και με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών για τα εισοδήματα που προκύπτουν από το ελευθέριο επάγγελμα. 

4. Τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα από τους οργανισμούς πρόνοιας κ.λπ. θεωρούνται πλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Μέχρι σήμερα τα επιδόματα που καταβάλλονται στους δικαιούχους (σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2, 3 και 6 του άρθρου 63 του Ν. 1892/1990) απαλλάσσονταν. 

5. Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την αύξηση του αφορολογήτου ποσού της κλίμακας με το ποσό των 1.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, για τον ίδιο φορολογούμενο και για καθένα από τα πρόσωπα που συνοικούν με αυτόν ή τον βαρύνουν, εφόσον: 

– Παρουσιάζουν αναπηρία 67% και πάνω. 

– Είναι τυφλοί που είναι γραμμένοι στο γενικό μητρώο τυφλών, που τηρείται στην οικεία νομαρχία. – Είναι νεφροπαθείς. – Είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες. 

 – Είναι θύματα πολέμου. Θύματα πολέμου κατά την έννοια του παρόντος είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία.