Γ. Παπακωνσταντίνου: "Λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω που είναι το πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ"

Από τον Οκτώβριο του 2010 βρισκόταν στα χέρια του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η λίστα Λαγκάρντ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σημειώνοντας πως οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει από την ελληνική πλευρά να διαχειριστούν τα στοιχεία με απόλυτη μυστικότητα. 

«Το USB το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην Υπουργός. 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη συνέχεια έδωσε λίστα με 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ζητώντας από αυτόν να διερευνήσει το οικονομικό προφίλ των αναφερόμενων προσώπων. Ορισμένα από τα ονόματα είχαν μεγάλες τραπεζικές αποταμιεύσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση μίας γυναίκας που διατηρούσε λογαριασμούς με καταθέσεις που υπερέβαιναν τα 500 εκατομμύρια δολάρια. 

Κατόπιν τούτου, συνέχισε ο πρώην υπουργός, ο κ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι ορισμένες καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ των δικαιούχων, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητά τη συνέχιση της έρευνας. 

Παρά ταύτα, στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρώην υπουργός, ο νομικός σύμβουλος κατέστησε σαφές ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν βάση για δικαστικό έλεγχο αλλά, όπως τόνισε, ήταν επιβεβλημένο το ΣΔΟΕ να προχωρήσει την έρευνα. 

Τέλος, τον Ιούνιο του 2011, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε τα στοιχεία στο νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, συμπληρώνοντας πως ουδέποτε ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία των ερευνών λόγω της πίστης του στην επιχειρησιακή αυτοτέλεια του Σώματος. 

Πηγή : skai.gr