H διαδρομή της "λίστας Λαγκάρντ"

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη βρίσκεται από η λίστα με τους 2.000 που είχαν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε τράπεζα της Ελβετίας, την HSBC, εν μέσω πολιτικών αναταράξεων για την καθυστέρηση της δημοσιοποίησής της. Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι ο ίδιος διαθέτει ένα αντίγραφο της λίστας, το οποίο μάλιστα είχε λάβει από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Προχθές το πρωί ο κ. Βενιζέλος, χωρίς να ανοίξει το USB με τα ονόματα, το έδωσε στον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του (επίσης χωρίς να το ανοίξει) το έστειλε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο, ο οποίος το διαβίβασε στον κ. Πεπόνη. Ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εμμέσως και εναντίον του κ. Διώτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2011 ενημερώθηκε από τον κ. Διώτη «με αφορμή δημοσιεύματα για την ύπαρξη λίστας». Ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον κ. Διώτη ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία, που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί». 

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μάλιστα ότι ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών κράτησε τη λίστα από τα τέλη του 2010 έως και τον Ιούλιο του 2011, όταν και την απέστειλε στο ΣΔΟΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε παραπέμψει στον «επόμενο από μένα», υποδεικνύοντας τον κ. Βενιζέλο. Με τη διαπίστωση του κ. Βενιζέλου περί αδυναμίας αξιοποίησης της λίστας συμφώνησε και ο κ. Διώτης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατη εισαγγελική πηγή, η λίστα, παρά τη μη νόμιμη προέλευσή της, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διακρίβωση εγκλημάτων, όπως η φοροδιαφυγή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λογαριασμοί της λίστας αφορούσαν κυρίως επιχειρηματίες του εξωτερικού, ναυτιλιακές εταιρείες και ένα πρώην προβεβλημένο στέλεχος της Ν.Δ. Οι περισσότεροι λογαριασμοί αφορούσαν την περίοδο 1997-2006 και στις έρευνες που έγιναν δεν βρέθηκε κάτι αξιόλογο. Τα 2/3 των λογαριασμών δεν ήταν καν ενεργά. Στα περί αργής αντίδρασης, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σχολίαζαν ότι ο ίδιος ευλόγως ανέμενε ότι ο κ. Διώτης θα παρέδιδε τη λίστα στον νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ. 

Ο κ. Στασινόπουλος, ο οποίος παρέλαβε τη λίστα από τον κ. Βενιζέλο, ενημέρωσε επί του θέματος και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή. 

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο κ. Πεπόνης για τη μη αξιοποίηση της λίστας από το 2010, κατέθεσε χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του μάρτυρα εντοπίστηκε στην αλληλογραφία του υπουργείου αναφορικά με το θέμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η λίστα «κινήθηκε» και στο υπ. Οικονομικών

Το ταξίδι της λίστας... 

Την άνοιξη του 2010 είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τα ονόματα. 


Δεκέμβριος 2010 

H Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, παραδίδει στον Γ. Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών, λίστα με 1.991 ονόματα Ελλήνων καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC

Η λίστα παραδόθηκε "ατύπως" στην Ελλάδα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, καθώς αποτελούσε προϊόν "υποκλοπής στοιχείων". 



Ιανουάριος 2011 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παραδίδει με τη σειρά του στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη, κατάσταση με 20 ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ που διέθεταν καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι. 

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πραγματοποιήθηκε τελικά έρευνα από το ΣΔΟΕ για τους 20 και ποια ήταν τα αποτελέσματά της.


Ιούνιος 2011 

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδει όπως δήλωσε στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα. 

Ο κ. Διώτης εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είναι άτυπο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα -την οποία του κοινοποιεί- καθώς και για τη νομική του άποψη σχετικά με την αξιοποίησή της. 



Σεπτέμβριος 2012 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνεται, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ότι δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφέρουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σ. Στασινόπουλου και αναζητείται, ενώ πραγματοποιείται και εισαγγελική έρευνα για την εξεύρεσή της. 

Την Τρίτη, 2 Οκτωβρίου, στέλνει το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο Ι. Διώτης στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος, το διαβιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη