WikiLeaks: Χρυσοχοϊδης σε Αμερικανό πρεσβευτή "H EYΠ είναι επικίνδυνη για την εθνική μας ασφάλεια"!

Προσβολή με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε βάρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καταγράφεται σε ένα από τα τρία πρώτα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας της Αθήνας που αποκαλύπτει το WikiLeaks μέσω της βρετανική εφημερίδας Guardian. Επίσης αποκαλύπτεται ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής Ν.Σπέκχαρντ είχε προτείνει και ο Μ.Χρυσοχοίδης «αγκάλισε την πρόταση» (άρα έχει δημιουργηθεί ήδη γιατί το τηλεγράφημα ήταν στις αρχές του 2010) κοινή ελληνοαμερικανική αντιτρομοκρατική ομάδα.

Στο τηλεγράφημα με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2010, ο Μ.Χρυσοχοϊδης είχε εκτενή, 45 λεπτη, συνομιλία με τον Ν.Σπέκχαρντ στο γραφείο του. Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας (μυστικές υπηρεσίες, αστυνομία, λιμενικό κλπ).

Σε άλλο σημείο του τηλεγραφήματος εμφανίζεται ο Μ.Χρυσοχοϊδης να λέει ότι «Κάποιες ελληνικές τρομοκρατικές ομάδες έχουν σύνδεση με την Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν»!

Το σημείο σε ένα από τα τηλεγραφήματα, όπου ο Χρυσοχοϊδης αναφέρεται στην ΕΥΠ είναι το εξής:

6. (C/NF) Chrysochoidis severely criticized the state of EYP, Greece's domestic security and intelligence service. He said bluntly, "EYP is nothing." It does not serve its mission of protecting Greece and in fact is dangerous to national security because of its many shortcomings, not the least of which is a unionize d labor force. As a result, Chrysochoidis declared, he intends to "collapse and rebuild it" via a draft law that is in the process of being drawn up.

Το οποίο μεταφράζεται ως εξής: «Ο Χρυσοχοϊδης αρκετές φορές κατέκρινε την ΕΥΠ, την ελληνική υπηρεσία ασφαλείας και πληροφοριών. Είπε απαξιωτικά: «Η ΕΥΠ είναι ένα «τίποτα». Δεν εκπληρώνει την αποστολή της για την προστασία της Ελλάδας και στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια (!!!) εξ αιτίας των πολλών μειονεκτημάτων της, όπως είναι ο συνδικαλισμός του εργατικού της δυναμικού. Ως αποτέλεσμα ο Χρυσοχοϊδης ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να την «γκρεμίσει» και να την ξανακτίσει».

Είναι πραγματικά απίστευτο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μιλάει στον Αμερικανό πρεσβευτή και να έχει διατυπώνει τέτοια γνώμη για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Εκτεθειμένο αφήνουν τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά την «εξωθεσμική» συνάντηση και συνομιλία που είχε με τον Aμερικανό πρεσβευτή, όσο και με το περιεχόμενο της συνομιλίας που αποκαλύπτει. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος στα πλαίσια των κύκλων επαφών που πραγματοποιούσε ο Πρέσβης για να ενημερωθεί για την αναδιοργάνωση των ελληνικών υπηρεσιών Ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά για την παράνομη μετανάστευση ο Αρχηγός της Αστυνομίας Λ. Οικονόμου επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι εισροές λαθρομεταναστών από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με την Τουρκία, δεδομένου ότι η τελευταία δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει αυτό το ρεύμα. Για το λόγο αυτό τα σύνορα θα πρέπει να φυλαχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που πρακτικά σημαίνει στενότερη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Όπως αναφέρει ο Λ. Οικονόμου με δεδομένη την πιθανότητα ριζοσπαστικοποίησης των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν στην Ελλάδα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την Ε.Ε και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατό. Ως μέτρο για την καλύτερη ενημέρωση της Αστυνομίας προτάθηκε η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα και η καταχώρηση αυτών των στοιχείων σε μία βάση δεδομένων.

Θεωρείται επίσης σημαντικό οι πληροφορίες αυτές από τις ελληνικές βάσεις δεδομένων να διασυνδεθούν μέσω εξελιγμένου λογισμικού με τις πηγές που άλλες χώρες διατηρούν συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όπως παραδέχεται ο Αρχηγός της Αστυνομίας, η Ελληνική Αστυνομία χρειάζεται να ιδρύσει μία ειδική ομάδα η οποία θα έχει αρμοδιότητα σε ολόκληρη την επικράτεια με αντικείμενο την αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων. Την περίοδο της συνάντησης του αμερικανού Πρέσβη με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, η Ελληνική Αστυνομία επεξεργαζόταν το σχέδιο για την ίδρυση αυτής της ομάδας παρά το γεγονός ότι η τελευταία είχε αρχίσει να σχηματίζεται.

Η ομάδα αυτή θα λογοδοτούσε απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Η ομάδα αυτή θα διέθετε τμήματα που θα ασχολούνταν με το κυβερνοέγκλημα, τις ανθρωποκτονίες, τις ληστείες, τις απαγωγές, εκβιασμούς, οικονομικό έγκλημα, και εμπόριο ανθρώπων. Η ομάδα αυτή θα πρέπει να διαθέτει τμήματα ανάλυσης και πληροφοριών για να επεξεργάζεται να αντιπαραβάλει και να μελετά πληροφορίες από άλλες υποθέσεις, οι οποίες θα είναι αποθηκευμένες σε μία κεντρική βάση δεδομένων.

Το λογισμικό θα διασφαλίζει τη διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες και πιο ειδικά με το Λιμενικό. Στόχος είναι η ομάδα αυτή να μετατραπεί σε ένα μικρό FBI το οποίο θα στηριχτεί αρχικά σε μία ομάδα 100 ειδικών.

Όσον αφορά τον τομέα της τρομοκρατίας ο Αρχηγός της Αστυνομίας σημειώνει ότι οι επιθέσεις των τρομοκρατικών ομάδων ήταν σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο διότι στοχεύουν διπλωματικές αποστολές (βλ. επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία) αλλά γιατί πιθανότατα να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική κοινωνία. Ο Λ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνουν συλλήψεις τρομοκρατών αλλά εκτίμησε ότι η Αστυνομία έχει κάνει πρόοδο σε αυτό τον τομέα και ότι θα μπορέσει στο μέλλον να διαλύσει αυτές της ομάδες.

Επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κάποια κίνηση από την Αστυνομία για την εξουδετέρωση αυτών των τρομοκρατικών ομάδων διότι οι ομάδες της άκρας αριστεράς λειτούργησαν σαν «δωμάτια αναμονής» για μελλοντικούς τρομοκράτες και λόγω της αυξανόμενης αλληλοσύνδεσης των εγχώριων τρομοκρατικών ομάδων με το οργανωμένο έγκλημα.

Στα πλαίσια των προτάσεων για την αντιμετώπιση της εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας ο αμερικανός πρέσβης πρότεινε στον Αρχηγό της Αστυνομίας την δημιουργία μίας μεικτής ομάδας η οποία θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα αποτελείται από ελληνικής πλευράς από στελέχη της ΕΥΠ, της Αστυνομίας και από αμερικανικής πλευράς από στελέχη του FBI και της αμερικανικής πρεσβείας.

Πηγή : defencenet.gr