Κερδισμένοι και χαμένοι του γαλάζιου ανασχηματισμού

Λίγους χαμένους και πολλούς κερδισμένους ανάδειξε ο χθεσινός ανασχηματισμός της γαλάζιας ηγετικής ομάδας.

Χωρίς αμφιβολία, κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο νέος εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης, το όνομα του οποίου, μπήκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στη short list της Ρηγίλλης. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο αρχηγός του κόμματος ναι μεν δεν είχε καταλήξει στον διάδοχο του κ. Παναγιωτόπουλου, είχε ωστόσο, αποφασίσει ότι θα τον αναζητούσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που απέκλειε την αξιοποίηση των Νικ. Δένδια και Μαξ. Χαρακόπουλου, όπως του είχαν προτείνει συνεργάτες του. Ο κύβος ερρίφθη το πρωί του Σαββάτου, όταν, έπειτα από μακρά συζήτηση, παρέμειναν στο τραπέζι του προβληματισμού τα ονόματα δύο επώνυμων δημοσιογράφων, με τον κ. Μιχελάκη να είναι αυτός που εν τέλει αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου.

Ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος παραδίδει τη σκυτάλη της ενημέρωσης χωρίς εμφανή σημάδια ήττας, αφού αναλαμβάνει τον τομέα των Εξωτερικών, αντί του Δημ. Αβραμόπουλου που είχε εκφράσει την επιθυμία να αφοσιωθεί στα καθήκοντα του αντιπροέδρου και του επικεφαλής της κομματικής επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται και αρκετοί βουλευτές που στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 είχαν στηρίξει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Μεταξύ αυτών, οι Θαν. Γιαννόπουλος και Γερ. Γιακουμάτος (ανέλαβαν τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας αντίστοιχα ) αλλά και ο βουλευτής Αιτολωακαρνανίας Κ. Καραγκούνης τον οποίον σενάρια έφεραν να εξετάζει τη μεταπήδησή του στη Δημ. Συμμαχία

Στις κινήσεις με εσωκομματικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις των κ. Θαν. Νάκου και Σίμου Κεδίκογλου (που επίσης είχαν βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εσωκομματικής μάχης στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη, στον τομέα Προστασίας του Πολίτη και στον νεοσυσταθέντα τομέα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης), η τοποθέτηση του κ. Γρηγ. Αποστολάκου στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, αλλά και η διατήρηση στα πόστα τους των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Χατζηδάκη αλλά και η αναβάθμιση του κ. Ν. Δένδια που αναλαμβάνει θέση κοιν. εκπροσώπου της Ν.Δ. μαζί με τους Μ. Κεφαλογιάννη και Κ. Μαρκόπουλο, η επιθυμία του οποίου για αναβάθμιση δεν υλοποιήθηκε. Με το βλέμμα στο εσωτερικό του κόμματος, είναι και η αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από το καραμανλικό περιβάλλον, όπως ο Γ. Βλάχος, αλλά και ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, αν και στις εσωκομματικές εκλογές είχε στηρίξει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, λέγεται ότι έκτοτε είναι εκ των σταθερών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού. Ανάλογης αντίληψης θεωρείται και η παραμονή στην κρίσιμη Γραμματεία Προγράμματος του κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Αντιθέτως, εκτός σχήματος έμειναν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή όπως οι Ευ. Αντώναρος, Πρ. Παυλόπουλος, Δ. Σιούφας, Γ. Παπαθανασίου, Αλ. Κοντός, Σ. Χατζηγάκης. Εκτός παρέμεινε η πολιτική φίλη της Ντόρας Μπακογιάννη, Ελσα Παπαδημητρίου, ενώ κατά πληροφορίες τις προτάσεις που τους έγιναν αρνήθηκαν οι κ. Μιχ. Μπεκίρης, Π. Καμμένος.

Δύο στελέχη με τα οποία ο κ. Σαμαράς θέλει να σηματοδοτήσει την προσπάθεια για ανάδειξη νέων προσώπων είναι οι κ. Θ. Πανάγος, πρ. αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, και Μ. Παπαγεωργίου, πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ, που τοποθετήθηκαν ως αναπληρωτές τομεάρχες Ενέργειας και διαθέτουν καλές περγαμηνές.

Πηγή : Καθημερινή