31.000 Έλληνες και 191.000 μετανάστες!

Φτάσαμε αισίως τα 11,3 εκατομμύρια στην Ελλάδα, αλλά πόσοι είμαστε τελικά οι Έλληνες; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο μια πραγματικότητα που σε απόλυτα νούμερα ίσως να μας διαφεύγει.

Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι την πενταετία 2005-2009, ο πληθυσμός της Ελλάδας από τα 11,083 εκατ. περίπου έφτασε τα 11,305 εκατομμύριααυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου 222.000 άτομα.

Ωστόσο, από αυτές τις 222.000 μόλις οι 31.000 περίπου είναι Έλληνες, ενώ οι 191.000 είναι μετανάστες που ήρθαν στην χώρα στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας! Έξι και πλέον φορές περισσότεροι, δηλαδή, οι μετανάστες σε σχέση με το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων Ελλήνων, το οποίο έδωσε, ειδικά για το 2009, μόλις 9.500 νέους Έλληνες στην χώρα.


Χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση, είναι προφανές ότι γινόμαστε αναλογικά όλο και λιγότεροι έναντι των μεταναστών που έρχονται στην χώρα μας.

Ας δούμε και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά:

-Οι γεννήσεις στην Ελλάδα διατηρήθηκαν το 2009 στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2008 και ανήλθαν σε 117.933. Ο δείκτης ολικής γονιμότητας, ο οποίος είχε εμφανίσει μια σοβαρή πτωτική τάση από το 1980 (2,2) έως το 2005 (1,3) παρουσιάζει μικρή ανοδική τάση και ανήλθε το 2007 στο 1,4 κ,αι το 2009 στο 1,5, παραμένοντας ωστόσο κάτω από το όριο αντικατάστασης γενεών που είναι 2,1. Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31,1 έτη το 2009 έναντι 25,9 το 1975. Αξιοσημείωτη είναι και η συνεχής αύξηση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε ποσοστό επί του συνολικού αριθμού, των εκτός γάμου γεννήσεων.


- Οι θάνατοι παρέμειναν στα επίπεδα των τελευταίων ετών και ανήλθαν το 2009 σε 108.316. Ο ακαθάριστος δείκτης θνησιμότητας, παρουσιάζει αύξηση από 9,3 θανάτους ανά 1.000 κατοίκους το 1991 σε 9,6 θανάτους το 2009. Δεν πρόκειται για αύξηση της θνησιμότητας αλλά για θανάτους που οφείλονται στην γήρανση του πληθυσμού.


Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο , που το 1995 ήταν 71,8 για τους άντρες και 77,6 για τις γυναίκες, παρουσιάζει αύξηση και το 2009 ήταν 74,0 για τους άνδρες και 80,0 έτη για τις γυναίκες.
-Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας εμφανίζει συνεχή πτώση και από 18,0 που ήταν το 1980, έφθασε τα επίπεδα του 2,7 το 2008 και το 3,1 το 2009.


Η προσδοκώμενη ζωή κατά τη γέννηση ανήλθε το 2009 σε 77,7 έτη για τους άνδρες και 82,8 για τις γυναίκες, ενώ το 1985 ήταν 73,5 και 78,4 έτη αντίστοιχα.


-Ο ακαθάριστος δείκτης γαμηλιότητας το 2009 ανήλθε σε 5,3 γάμους ανά 1000 κατοίκους. - Σημειώνεται, ότι ο ανωτέρω δείκτης στην αρχή της 10ετίας του 1980 ήταν 7,3 και του 1960 ήταν 9 γάμοι ανά 1000 κατοίκους. Η εξέλιξη αυτή επέδρασε αρνητικά στον αριθμό των γεννήσεων.


Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο αυξήθηκε βαθμιαία και από 24,1 έτη, που ήταν το 1991, έφτασε τα 28,9 το 2009.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων, οι οποίοι φτάνουν πλέον το 42% του συνόλου.

Πηγή : http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=103324

Διαβάστε περισσότερα...

Κάϊρο : Το καθεστώς Μουμπάρακ ξεσηκώνει το λαό



Διαβάστε περισσότερα...

"ΦΥΓΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ"


...από Ελευθεροτυπία σελ. 11

Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαπέντε χρόνια από την κρίση στα Ίμια

Ήταν Ιανουάριος του 1996. Για πέντε ημέρες, από τις 26 έως τις 30 του μήνα, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού και οι δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.  

Το χρονικό

26 Ιανουαρίου: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά των Ιμίων. Την επόμενη ημέρα δύο δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».

28 Ιανουαρίου: Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια δίχως να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Η πολιτική εντολή προς τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.

29 Ιανουαρίου: Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απευθύνει μήνυμα προς την Άγκυρα και ότι «σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά». Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ καλεί την Αθήνα σε διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων, ενώ την ίδια ώρα δίνει εντολή για ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή.

30 Ιανουαρίου: Ο Κώστας Σημίτης επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, λέγοντάς του ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά και είναι έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις της, αλλά όχι την ελληνική σημαία.

Μεσάνυχτα 30ης Ιανουαρίου: Στη Μικρή και τη Μεγάλη Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Θεμιστοκλής» και «Ναυαρίνο» ενώ στο Μαξίμου συγκαλείται σύσκεψη.

Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου: Γύρω στις 2 τα ξημερώματα τουρκικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 4:30 π.μ., ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απογειώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο», ενώ επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Είκοσι λεπτά αργότερα, το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε τουλάχιστον 10 Τούρκους βατραχανθρώπους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του, αλλά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Λίγο μετά θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος: Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι «το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου»...

Στις 6 το πρωί, η Ουάσιγκτον, μέσω του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, διατυπώνει την άποψή της: «No ships, no troops, no flags». Μέχρι το μεσημέρι, οι στρατιωτικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είχαν αποσυρθεί.


Πηγή : real.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Προβοκάτσια οι Βανδαλισμοί στο Μουσείο του Καΐρου;;;

Διφορούμενες οι πληροφορίες για τις καταστροφές αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Καΐρου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων έντονων πολιτικών αναταραχών στην Αίγυπτο. Τις φωτογραφίες μιας ανθρώπινης αλυσίδας διαδηλωτών που προστάτευαν το περίφημο μουσείο - όπου στεγάζονται οι θησαυροί του Τουτανκχαμών ως τμήματα του μεγαλύτερου θησαυρού αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του κόσμου - διαδέχθηκαν άλλες, μιας ανείπωτης καταστροφής. Σπασμένες προθήκες και θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας στο έδαφος δημοσιεύονται σε εικόνες του Al Jazeera, σημάδια του χάους που επικρατεί στη χώρα.

Είναι όμως αληθινές ή ψευδείς; Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Almasry Alyoum πρόκειται για "στημένα πλάνα" και έργα εκπροσώπων του υπάρχοντος καθεστώτος που προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της λαϊκής εξέγερσης.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα συμπεράσματα δικά σας.........

Διαβάστε περισσότερα...

Η.Π.Α.: "Μετά τα Ίμια πάρτε τον Ελληνικό Στρατό & από την Καλόλιμνο"

Την επέκταση της συμφωνίας αποχώρησης του Ελληνικού Στρατού και από την Καλόλιμνο εκτός από τα Ίμια απαίτησαν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1996 για να μην "ερεθιστεί η Τουρκία" αποκαλύπτεται σε τηλεγράφημα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση, προ του φόβου κατάρρευσής της μετά το φιάσκο των Ιμίων δεν το δέχθηκε και οι ΗΠΑ υποχώρησαν τονίζοντας στην Τουρκία ότι "Δεν αφορά η συμφωνία και την Καλόλιμνο".

Ενωρίτερα, την 1η Φεβρουαρίου 1996 ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωνε ότι «οι Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν ελληνική ή τουρκική κυριαρχία στα Ίμια/Καρντάκ και πιθανολογείται ύπαρξη και άλλων νησίδων στην ίδια κατάσταση».

Η επιστολή απευθύνεται προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο, και στον Τούρκο ομόλογό του, Ντενίζ Μπαικάλ, φέρει ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996 και αναφέρει πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεσμεύθηκαν να απομακρύνουν στρατιώτες, πλοία και σημαίες από τα Ίμια και την γύρω περιοχή, αλλά και να μην επιστρέψουν σε αυτήν.

Ποιές ήταν αυτές οι "νησίδες"; Μία, τουλάχιστον ήταν η ... Καλόλιμνος, από όπου οι ΗΠΑ επίσης ζήτησαν να αποχωρήσουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη προ του κινδίνου να ανατραπεί μετά τον σάλο που είχε ξεσηκωθεί λόγω Ιμίων, δεν το δέχτηκε!

Ιδού το τηλεγράφημα της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα προς τον Αμερικανό υπουργό Γ.Κρίστοφερ, στις 7 Φεβρουαρίου, ανέφερε: «Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησίδα της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το Υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είπαν ότι μόνον η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Η.Π.Α. στις 30 - 31 Ιανουαρίου.

Έτσι, κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνου δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)
». Το τηλεγράφημα επισημαίνει πως «η πρεσβεία ενεργεί θεωρώντας ότι η συμφωνία περί επανόδου στο προηγούμενο καθεστώς καλύπτει μόνον τα Ίμια / Καρντάκ και όχι άλλα γειτονικά νησιά / νησίδες» και ζητεί σχετική επιβεβαίωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πράγματι στις 8 Φεβρουαρίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο στα Ίμια: «Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν στην πρεσβεία μας ότι η Ελλάδα τοποθέτησε κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις στη νήσο Καλόλιμνο (ένα ελληνικό νησί κοντά στα Ίμια / Καρντάκ), παραβιάζοντας τη συμφωνία που επέτρεψε στις δύο πλευρές να υποχωρήσουν από το χείλος της σύγκρουσης. Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν παραβιάζει τη συμφωνία για την ταυτόχρονη απομάκρυνση στρατιωτικών δυνάμεων και σημαιών από τα Ίμια, την αποχώρηση των πολεμικών σκαφών και τη μη επιστροφή τους...

Καταστήσαμε σαφές ότι δεν αμφισβητούμε το δικαίωμά τους να αναπτύξουν αυτά τα στρατεύματα, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι δυνατόν να παρερμηνευθούν και να προκαλέσουν αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο πρέσβης Τσίλας μεταβίβασε το μήνυμα αυτό στους υπουργούς Εξωτερικών, Πάγκαλο, και Άμυνας, Αρσένη. Παραπονέθηκαν ότι επρόκειτο για ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος και ότι δεν ήταν θέμα προς συζήτηση
».

Ο Γ.Κρίστοφερ στην επιστολή επισημαίνει: «Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες -με ένα αλληλοδιαδοχικό και συντονισμένο τρόπο- επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση της (μιας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες ούτε θα τοποθετήσει πλοία κοντά στις νησίδες.

Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια, και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνηση της (άλλης χώρας)
».

Σημειώνεται ότι το περιεχόμενο των δύο επιστολών είναι ίδιο, αλλάζουν μόνο τα ονόματα των χωρών και την επέδωσαν στους κ. Πάγκαλο και Μπαϊκάλ ο πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, και ο επιτετραμμένος στην Άγκυρα, Φράνσις Ριτσαρντόουν, στις 6 Φεβρουαρίου.

Η βαρύτητα και το νόημα μιας τέτοιας επιστολής από τον επικεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας είναι προφανής, αφού με τον τρόπο αυτό, οι Η.Π.Α. ανέλαβαν, πέραν του ρόλου μεσολαβητή, και αυτόν του εγγυητή.

Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, διά της οποίας τα Ίμια έγιναν «γκρίζα ζώνη», επιβεβαιώθηκε την επομένη, με τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, που επιχειρούσε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην Καλόλιμνο. Τότε η Αθήνα διαμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που είχε εξασφαλίσει ο διαμεσολαβητής Ρ. Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο στα Ίμια ή τα... «Ίμια/Καρντάκ», όπως τα αποκαλούσαν πλέον οι Αμερικανοί...

Υπενθυμίζεται ότι κατά την κρίση έχασαν τη ζωή τους τρεις Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Χ. Καραθανάσης, ο υπ. Π. Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Ε. Γιαλοψός.

Πηγή : defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Μεσόγειος φλέγεται

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο. Τις αλλαγές αυτές, δυστυχώς μέχρι σήμερα, η ελληνική πολιτική πραγματικότητα τις αντιμετωπίζει εκ των υστέρων. Η ελληνική διπλωματία δεν είναι ανίκανη, αλλά οι μεταπολιτευτικές πρακτικές δεν την άφησαν να ανθήσει και να αποδώσει. Σήμερα έχουμε και πάλι συνταρακτικές αλλαγές πολύ κοντά στα σύνορά μας, στη Μεσόγειο.

Αλλαγές που μας αφορούν άμεσα και για τις οποίες θα πρέπει ως χώρα να έχουμε θέσεις ξεκάθαρες. Ο αραβικός κόσμος αλλάζει. Πολλοί συγκρίνουν τα όσα συμβαίνουν στο Μαγκρέμπ, αλλά και στην Υεμένη, στην Αλβανία και τον Λίβανο με όσα διαδραματίστηκαν στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989. Κάποιες αραβικές χώρες προσπαθούν να επανακαθορίσουν την πολιτική τους πραγματικότητα. Και το ζητούμενο είναι ποιες ακριβώς θα είναι οι διάδοχες καταστάσεις.

Η Δύση υποστήριξε ολιγαρχικά καθεστώτα τύπου Μπεν Αλι για να μην ανέβουν στην εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι κατά τόπους υποστηρικτές τους, όπως π.χ. η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη. Σήμερα παρακολουθεί με αγωνία ό,τι συμβαίνει, ελπίζοντας ότι στις χώρες-κλειδιά, όπως η Αίγυπτος, η εξουσία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αλλάξει επίθετο... Ελ Μπαραντέι αντί Μουμπάρακ και κατά τα άλλα οι Ενοπλες δυνάμεις να παραμείνουν ισχυρές και οι Ισλαμιστές εκτός νόμου. Η Δύση δεν θα δει με καλό μάτι εκδημοκρατισμό χέρι χέρι με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Είναι εμφανές ότι η Ελλάδα είναι άμεσα ενδιαφερόμενη και λόγω του τεράστιου προβλήματος της λαθραίας μετανάστευσης. Η χώρα μας θα πρέπει να μην προσπαθεί να υπεκφεύγει των δύσκολων καταστάσεων, αλλά να παίρνει σαφείς θέσεις υπέρ των συμφερόντων της.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ




Διαβάστε περισσότερα...

Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει...πρόταση νόμου!

Όταν ο κ. Γ. Καρατζαφέρης πληροφορήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η Ν.Δ. επρόκειτο να καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ετοίμασε άρον άρον δική του πρόταση νόμου με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο. Πρωί πρωί της Πέμπτης, ο αρμόδιος του γραφείου του την παρέδωσε στο Πρωτόκολλο, πήρε τον αριθμό...της πρωτιάς και εξέδωσε το δικό του σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Σαμαράς..."του την έφερε" όμως αφού κατέθεσε τη δική του πρόταση ως τροπολογία σε υπάρχον νομοσχέδιο. Που σημαίνει ότι θα συζητηθεί πρώτη καθιστώντας περιττή την κίνηση του κ. Καρατζαφέρη.

H τροπολογία που κατάθεσε η Ν.Δ. στο Σχέδιο Νόμου “Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης” θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Στην αιτιολογική έκθεση η ΝΔ υποστηρίζει ότι “σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό” και προσθέτει ότι “η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία “νησίδα” πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς”. Επικαλείται δε τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και επισείει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές. Υποστηρίζει ακόμη ότι “πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69)”.

Η ΝΔ ζητά να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από το άρθρο που προτείνει η ΝΔ με τίτλο “Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο” ως εξής:

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.

3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

Aιτιολογική έκθεση

Ι. Γενικά

Το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα είναι ταυτισμένο όχι με την έννοια της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά ταυτίζεται με το δια νόμου αποκλεισμό ή τον περιορισμό της επέμβασης οργάνων της δημόσιας τάξης στους χώρους που καλύπτει το ακαδημαϊκό άσυλο.

Σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, εάν η θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου επέφερε θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα. Οι καιροί έχουν αλλάξει και τα γεγονότα μας ξεπέρασαν. Ουδέποτε ο νομοθέτης του νόμου περί ασύλου πριν από τριάντα χρόνια μπορούσε να προβλέψει ότι ο θεσμός αυτός τόσο βάναυσα θα εκφυλιζόταν. Το Πανεπιστήμιο σήμερα έχει μετατραπεί όχι μόνον σε χώρο πρόσβασης στη γνώση, αλλά και σε εργαλείο άμεσης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ωφελιμότητας, εξαιτίας της ιστορικότητάς του και της συμβολής του στην επιστήμη, στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρείται δε ως ο πλέον ελεύθερος και ανοιχτός κοινωνικός θεσμός και, για το λόγο αυτό, είναι ευάλωτο σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Το πανεπιστημιακό άσυλο, θεωρητικά τουλάχιστον, θεσπίστηκε για να αποτελέσει την άμυνα του Πανεπιστημίου στις εν λόγω ανεπιθύμητες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς σήμερα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία «νησίδα» πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων, οι οποίες προσβάλλουν πολλαπλά έννομα αγαθά, (πρωτίστως διαστρεβλώνουν και εκφυλίζουν τον ίδιο το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου), πλην όμως παραμένουν ατιμώρητες. Εν τέλει το πανεπιστημιακό άσυλο προάγει και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εδώ είναι, εάν το πανεπιστημιακό άσυλο, τελικώς, εξασφαλίζει την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή εάν οδηγεί στον περιορισμό της, ως προκάλυμμα τέλεσης εγκληματικών ενεργειών. Η απάντηση πλέον και μετά τα πρόσφατα γεγονότα της εισβολής 237 μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών, γίνεται ξεκάθαρη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιασδήποτε εγκληματική συμπεριφορά, η οποία διαπράττεται εντός των χώρων του Πανεπιστημίου, να στερείται παράνομου χαρακτήρα και να καθαγιάζεται στο όνομα της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Δηλαδή, ουσιαστικά, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύουν παραβατικές συμπεριφορές. Γίνεται δε αναντίρρητα δεκτό ότι η παραβίαση του νόμου κυρίως από εξωτερικούς ταραξίες έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι, ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί τη βασική αιτία της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Κατά τον τρόπο αυτό τα πανεπιστήμια μεταβάλλονται από κέντρα επιστημονικής έρευνας και γνώσης σε κέντρα ανομίας χωρίς να συλλαμβάνονται, χωρίς να τιμωρούνται οι υπαίτιοι τέλεσης παραβατικών πράξεων, αλλά και δίχως να αποκαθίστανται οι ζημίες.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν εξαντλήσει την ανοχή της κοινωνίας, υποβιβάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και εν τέλει βάλλουν κατά του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο στο άρθρο 16 προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη και προαγωγή των τεχνών, επιστημών, της έρευνας και της διδασκαλίας. Πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά με τους νόμους 1268/1982 και 1403/1093, όταν δηλαδή το πανεπιστημιακό άσυλο εκφράστηκε νομοθετικά ως σύμβολο της άρρητης αξίας του συνταγματικού μας πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69).

Από το καταργούμενο άρθρο διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος.

ΙΙ. Κατ’ άρθρο

Με το προτεινόμενο άρθρο «ακαδημαϊκές ελευθερίες – ακαδημαϊκό άσυλο» καταργείται το άρθρο 3 του ν. 3549/2007. Διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος

Ρητά προβλέπεται ότι δεν επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του ν. 1268/1982 και 2 και 7 του ν. 1404/1983.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται να συμπεριληφθεί στο προαναφερόμενο σχέδιο νόμου άρθρο … με τον τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο» ως εξής:

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

«Άρθρο ….

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – ακαδημαϊκό άσυλο
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.
5. Το άρθρο 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69) καταργείται. Δεν επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του ν. 1268/1982 και 2 και 7 του ν. 1404/1983.


Διαβάστε περισσότερα...

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην Υγεία λόγω κρίσης

Ρεπορτάζ : Ιφιγένεια Διαμαντή
Από : Καθημερινή

Βρίσκονται δύο χρόνια πιο μπροστά, επειδή η οικονομική κρίση πρώτα εκδηλώθηκε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγο της Καλιφόρνιας, ο καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής Ντέιβιντ Ντάιτς και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Χάμπτον Ατκινσον, βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, προσκεκλημένοι στην ημερίδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Οικονομική κρίση, κοινωνικός αποκλεισμός και εξαρτήσεις». Μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο, σκιαγράφησαν την εκεί εικόνα και τοποθετήθηκαν επάνω στις επιπτώσεις που διαφαίνεται να έχει η κρίση στην κοινωνική συνοχή και στην υγεία στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν για τις συνέπειες της κρίσης στις ΗΠΑ είναι αποθαρρυντικά: όπου έγιναν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, τα προβλήματα ξεφυτρώνουν πολλαπλάσια, σαν τη Λερναία Υδρα. Παράδειγμα, η ενδοοικογενειακή βία, που αυξήθηκε 4% την περασμένη χρονιά στο Σαν Ντιέγο, αν υπολογίσουμε μόνο τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στις αρχές. Στον Νότο έχει σημειωθεί αύξηση 78% των περιστατικών κακοποιημένων που φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες. Το 73% των ερωτηθέντων αποδίδει την αύξηση σε ζητήματα οικονομικής φύσης, ενώ ακολουθεί το άγχος κατά 61% και η απώλεια εργασίας κατά 49%. Υπό αυτές τις συνθήκες, η στενοχώρια, η κατάθλιψη, χρέη που διογκώνονται, ευνοούν την κατανάλωση αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι όταν η ανεργία ξεπερνά το 3% για μεγάλο διάστημα, η κατάχρηση αλκοόλ εντείνεται (άνοδος κατά 28%).

Αυτό έχει ως συνέπεια ασθένειες, όπως η κίρρωση του ήπατος, άμεσα συνδεδεμένη με το οινόπνευμα, να σημειώνουν αύξηση κατά 4,39%, οι αυτοκτονίες 4% με 4,5%, οι ανθρωποκτονίες 5,98%. Αντίστοιχα, για κάθε 1% αύξηση της ανεργίας επέρχεται αύξηση στις αυτοκτονίες κατά 0,8%, αντίστοιχο ποσοστό στις ανθρωποκτονίες, αλλά και μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 1,4%.

Ανήλικοι

Τα παιδιά βιώνουν σε μεγάλο ποσοστό τις συνέπειες της κρίσης. Το 60% των ερωτηθέντων δασκάλων στις ΗΠΑ πιστεύει ότι συχνά οι μαθητές έρχονται νηστικοί στο σχολείο επειδή στο σπίτι δεν έχουν να φάνε, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε από 18% σε 25% το ποσοστό των παιδιών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και 62% των αστέγων μαθητών δημοτικού (φιλοξενούνται σε ξενώνες, ξενοδοχεία, μένουν με συγγενείς κ. ο. κ.), που αριθμητικά φθάνει τις 288.000. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της ανεργίας γίνονται εμφανείς και στην υγεία των παιδιών. Η απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης που συνοδεύει την απώλεια εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των οδοντιατρικών περιστατικών, τα οποία ευθύνονται για τον μεγάλο αριθμό των σχολικών απουσιών.

Στους ενήλικες επιδεινώνεται τόσο η πνευματική όσο και η σωματική υγεία σε περίπτωση απώλειας της εργασίας. Οσο μακραίνει το διάστημα της ανεργίας τόσο δυσχεραίνει η ψυχολογική κατάσταση, που μπορεί να κυμαίνεται από το άγχος και τη στενοχώρια έως την κατάθλιψη, και κάποιες φορές τις αυτοκτονικές τάσεις. Οι άνεργοι συχνά εμφανίζουν εθισμό και εξάρτηση από ουσίες -νόμιμες ή παράνομες-, τρέφονται λιγότερο υγιεινά και καπνίζουν περισσότερο. Τα χαμηλά εισοδήματα διατρέχουν δυο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, στην εκπαίδευση, στην ιατρική περίθαλψη, στη στέγαση και στη διατροφή, που δρουν αθροιστικά. Οπως τόνισε ο κ. Κυριόπουλος, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η αύξηση της ζήτησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης θα πιέσει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του συστήματος υγείας. Ηδη, πρόσθεσε, σημειώνεται 20% αύξηση της στροφής στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και 15% μείωση στις ιδιωτικές, ιδιαίτερα στα μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις. Τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ. ευρώ) και των ασφαλιστικών Ταμείων (4,5 δισ. ευρώ) θα αυξηθούν και θα καταστεί δυσκολότερη η εξυπηρέτησή τους, ενώ ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός τομέας. Παράλληλα, η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης για περιστολή των δαπανών στη φαρμακευτική περίθαλψη και στις προμήθειες κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 15% θα προκαλέσει δραματική μείωση της προσφοράς.

Εξαρτημένοι και θεραπευτικά προγράμματα

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, οι εξαρτημένοι και τα χρηματοδοτούμενα από την πολιτεία θεραπευτικά προγράμματα ήδη καλούνται να αντιμετωπίσουν στο πολλαπλάσιο τις επιπτώσεις της κρίσης. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, υποσιτιζόμενοι, με τους 6 στους 10 στην Ελλάδα να είναι άνεργοι και 7,5% άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, με αυτοκτονική συμπεριφορά και αυξημένη θνησιμότητα, οι εξαρτημένοι διακόπτουν τη θεραπεία σε μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς έχουν μειωμένες προσδοκίες και κίνητρο για θεραπεία, ενώ αμφισβητούν ευκολότερα την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για το αν θα επανενταχθούν εργασιακά.

Παράλληλα, τα θεραπευτικά προγράμματα καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μεγαλύτερο όγκο περιστατικών, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών με αργά ανανεούμενο προσωπικό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Κατερίνα Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, που επέστησε την προσοχή σε συμπτώματα συχνά πλέον στον γενικό πληθυσμό, όπως το άγχος και η απελπισία «που δεν πρέπει να λαμβάνουν ψυχιατρική ορολογία, ενώ εξέφρασε ένα γενικότερο προβληματισμό για την παρούσα κοινωνική δοκιμασία μαζί με την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κλείσιμο τεσσάρων μεγάλων ψυχιατρικών νοσοκομείων την επόμενη τετραετία.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κυβέρνηση χορηγός του Φόρουμ των Μεταναστών!!!

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Θα έπρεπε ο κ. Πεταλωτής, πριν τοποθετηθεί, να είναι πιο προσεκτικός. Ας μάθει, λοιπόν την αλήθεια: Το “ταξίδι αναψυχής” των μεταναστών συνεχίζεται ανεμπόδιστα, με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Παπανδρέου.


Όμως πλέον, προκύπτει μείζον πολιτικό θέμα από τις αποκαλύψεις σχετικά με τη διασύνδεση της κυβέρνησης Παπανδρέου με το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών που σχεδίασε και διοργάνωσε την περιοδεία των μεταναστών.


Γιατί πέραν της χρηματοδότησης της οργάνωσης -μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης– που αποκαλύφθηκε σήμερα, η διασύνδεση της κυβέρνησης με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Αχμέτ Μοαβία, προκύπτει και από την κάλυψη των ταξιδιών του –μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών του κ. Ραγκούση- και σε μέρη πέραν της Ελλάδας.


Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου, οφείλουν πλέον άμεσα να απαντήσουν, τόσο για την εμπλοκή τους στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν, όσο και για την πραγματική τους σχέση της με το Φόρουμ και τον Πρόεδρό του
».

Σε άλλη ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρονται και τα εξής
:
Ο κ. Μοαβία πρώτος αριστερά

«Έως τώρα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν ενήμερη για την εκστρατεία των λαθρομεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα, ότι επέτρεψε την κατάληψη της Νομικής και ότι με τη στάση της διόγκωσε το πρόβλημα και διέσυρε κάθε έννοια έννομης τάξης.

Σήμερα, γίνεται γνωστό, από δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι και χρηματοδότης της οργάνωσης που σχεδίασε και εκτέλεσε την όλη επιχείρηση. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών εισπράττει –μέσω του Υπουργείου Απασχόλησης– μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Επιπλέον: Στην ιστοσελίδα του επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Λαμπρινίδη υπάρχει φωτογραφία του ιδίου με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Αχμέτ Μοαβία, τον οποίο είχε προσκαλέσει στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και να δώσει εξηγήσεις».

Οι διοργανωτές της κατάληψης της Νομικής είχαν σπόνσορα το ελληνικό Δημόσιο

Διαβάστε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία»:

Με πακτωλό δημοσίου χρήματος από το τομέα του υπουργείου Απασχόλησης, του οποίου προΐσταται η υφυπουργός Αννα Νταλάρα, και με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών οργάνωσε την κατάληψη στη Νομική Σχολή Αθηνών και απ’ ό,τι φαίνεται χαράσσει νέο πεδίο λαμπρών επιχειρήσεων. Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η οργάνωση που διακίνησε πάνω από 250 λαθρομετανάστες από την Κρήτη στην Αθήνα και δημιούργησε σοβαρά ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφέρει με «ψιλά» γράμματα και χωρίς άλλες επεξηγήσεις (που εγείρουν πλήθος ερωτημάτων τα οποία πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου φορέα) τη -φανερή τουλάχιστον- χρηματοδότηση του Φόρουμ:

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (75%) και υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (25%). Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, όσοι έβαλαν το χέρι τους για να προκληθεί αγανάκτηση και αναβρασμός στην κοινή γνώμη, διασυρμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εξευτελισμός των θεσμών, της έννομης τάξης και του πανεπιστημιακού χώρου έχουν σπόνσορα το ελληνικό Δημόσιο.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται και για το κόστος μεταφοράς των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα (το οποίο φήμες λένε ότι πληρώθηκε ή θα πληρωθεί από το υπουργείο Εσωτερικών). Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον βρόντο, σε μια εποχή που η κυβέρνηση έχει πετσοκόψει τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων και ετοιμάζεται, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές των «ντόπερμαν» του Δ.Ν.Τ, να περικόψει κι άλλα ποσά από τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), ο ένας από τους δύο φορείς που χρηματοδοτούν την ομάδα μεταναστών που κατέλαβαν τη Νομική πιάνοντας στον ύπνο την κυβέρνηση, είναι το βασικό χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη της απασχόλησης στα κράτη-μέλη, καθώς και για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής. Οι δαπάνες του ΕΚΤ αντιστοιχούν σε περίπου 10% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Αρνητικούς συνειρμούς δημιουργούν οι πληροφορίες για ακαθόριστη και αφανή χρηματοδότηση του Φόρουμ Μεταναστών, αφού από στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει ότι χρηματοδοτούνται και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από κονδύλια που, ενώ διατίθενται για έτερους δημόσιους σκοπούς, αυτά προωθούνται για άλλες δραστηριότητες.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών (που συγκέντρωσε, οργάνωσε και διακίνησε τους 300 παράνομους αλλοδαπούς) είναι ένα άτυπο Δίκτυο Μεταναστευτικών Οργανώσεων και Κοινοτήτων, όπως αυτοπροσδιορίζεται στην ειδική σελίδα, στην οποία ζητά επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση. Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο 2002 από 9 Κοινότητες.

Τα μέλη του (όπως διαβάζουμε στη σελίδα του) σήμερα είναι 38 οργανώσεις. «Κύριος στόχος του ΕΦΜ είναι να συμβάλλει στη δύσκολη και μακρά διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Η ιδέα αυτή βασίζεται στην πεποίθηση (άποψη) ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την εμπλοκή της ίδιας της ομάδας στόχου, δηλαδή των μεταναστών. «Για να φέρουμε σε πέρας τον σκοπό μας χρειαζόμαστε τη δική σας ενεργή υποστήριξη και συνδρομή. Μπορείτε τώρα να βοηθήσετε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών προσφέροντας λίγο από τον χρόνο σας» μας λένε όσοι υποστηρίζουν ότι παράγουν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ενα ακόμα στοιχείο, που δημιουργεί επίσης αρνητικούς συνειρμούς για μεταναστευτικές οργανώσεις (όπως αυτή του Ελληνικού Φόρουμ) που πρέπει να έχουν στόχο την ομαλή ένταξη νόμιμων οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και όχι να πρωτοστατούν σε καταλήψεις δημόσιων χώρων, είναι ο αύξων αριθμός τους τα τελευταία 15 χρόνια, που εκτινάσσεται σε εκπληκτικά μεγέθη. Το 1996 επί κυβέρνησης Σημίτη, στην Ελλάδα υπήρχαν έξι οργανώσεις αλλοδαπών. Σήμερα επί κυβέρνησης Παπανδρέου, έχουν φτάσει αισίως στις 121 και ολοένα και αυξάνονται.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι γενιές του Mνημονίου

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ είναι μέθοδος οικονομικής ανάκαμψης συνυφασμένη με την ελληνική μεταπολιτευτική πραγματικότητα. Η γενιά αυτή μεγάλωσε με την καταναλωτική κραιπάλη αλλά και τις ταυτόχρονες κυβερνητικές δηλώσεις περί συνεχούς λιτότητας. Όπως φαίνεται, αυτή, η επόμενη και γιατί όχι η μεθεπόμενη γενιά θα μάθουν να ζουν με άλλες δύο λέξεις: Mνημόνιο και μείωση. Μειώσεις συνεχείς σε μισθούς, συντάξεις και φυσικά στις καταναλωτικές συνήθειες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ
τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν βγαίνουμε στο ορατό μέλλον. Ό,τι κι αν λένε με τις δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να απέκλεισε την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική.

ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ θα χρειασθούμε νέο δάνειο για την αγορά, το οποίο απλούστατα θα μας οδηγήσει σε μία ατέλειωτη περίοδο σκληρής λιτότητας, μνημονιακού τύπου, από την οποία ξεφεύγουμε μόνο με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει μόνο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ στις συνεντεύξεις του από το Νταβός ο Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα δείχνει πολλά, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση ίσως συναινέσει ακόμη και στο «σχέδιο Μανίλα». Σχέδιο που τη δεκαετία του ’80 εφαρμόσθηκε στις Φιλιππίνες ώστε με το δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιτύχουν μείωση των χρεών τους. Το εγχείρημα είχε πετύχει...

Διαβάστε περισσότερα...

Μας πήραν πίσω τους Μεσογειακούς Αγώνες

Δε θα διοργανώσει τελικά τη Ελλάδα τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα. Σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) αποφάσισε πως ο Βόλος και η Λάρισα δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Η κυριότερη αιτία, για την οποία η ΔΕΜΑ έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν το έργο του Μεσογειακού χωριού.

Η Ελλάδα βλέποντας να μην μπορεί να το υλοποιήσει στο Βόλο και την Λάρισα, τελικά πρότεινε η φιλοξενία των αθλητών που θα συμμετείχαν στην διοργάνωση να γίνει σε ξενοδοχεία ή κρουαζιερόπλοια.

Αυτό δεν άρεσε στη Διεθνή Επιτροπή που αποφάσισε να μη γίνουν τελικά οι Αγώνες στις δύο θεσσαλικές πόλεις.

Υ.Γ. από Πύθων : Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση του Πασοκ ότι στις 17/4/10 ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επέμενε ότι «οι μεσογειακοί αγώνες θα γίνουν κανονικά το 2013», ενώ η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου στις 22/4/10 μας διαβεβαίωνε επίσης, ότι «οι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν και θα γίνουν σωστά». Προσπαθούσε να εξαπατήσει τους αγανακτισμένους σημερά πολίτες που θα χάσουν την δουλειά τους με παραπλανητικές δηλώσεις του τύπου «Εργαζόμαστε συστηματικά για την επιτυχία τους, ώστε να γίνουν ακριβώς με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν και να μας κάνει όλους περήφανους».

Αυτό είναι το Πασοκ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος προεκλογικά εκτός από το "λεφτά υπάρχουν" σε κάθε του ομιλία έλεγε και ένα ψέμα. Στις 27/09/2009 σε ομιλία του στη Λάρισα αναφερόμενος στην νεολαία δήλωνε ότι : "είναι σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων, που δυστυχώς έχουν μείνει πίσω. Η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν κόστος, σαν ένα μικρό επαρχιακό έργο, και όχι ως επένδυση, όπως πρέπει να είναι. Επένδυση εξωστρέφειας και μελλοντικής εκμετάλλευσης".

Τώρα που οι Μεσογειακοί αγώνες του 2013 χάθηκαν και μαζί τους και οι επενδύσεις που οραματιζόσαστάν, τι έχετε να πείτε κ. Παπανδρέου; Ποιος είναι ο υπαίτιος της μεγάλης αυτής ήττας για τη χώρα μας;

Διαβάστε περισσότερα...

Σόρος: “Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους”

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ χθες, στο Νταβός της Ελβετίας, o γνωστός δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Τζωρτζ Σόρος ανέφερε ότι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο ραδιόφωνο του BBC επίσης ο Σόρος δήλωσε πως η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Την ώρα που η κρίση του ευρώ οδεύει προς την επίλυσή της» μέσω της στενότερης συνεργασίας των κρατών για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου έκτακτης στήριξης, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, είπε.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που πρέπει να εξοφλήσουν τεράστια ποσά χρέους, είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο Σόρος επανέλαβε τις απόψεις του περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Έχεις δύο Ευρώπες, την έχουσα και την μη έχουσα», είπε. «Θα έχεις μια ήπειρο δύο ταχυτήτων, πολιτικά μη βιώσιμη. Εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος πως το κοινό νόμισμα θα επιφέρει πολιτικές αναταραχές στην Ε.Ε. Η κρίση θα μπορούσε να βάλει σε τέτοια δοκιμασία τις χώρες της χαμηλής ταχύτητας που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της Ένωσης
» .

Υ.Γ. από Πύθων
: Παίζει καλά τον ρόλο του ο κολλήτος του κ. Γ. Παπανδρέου... Σ' ένα θέτρο σκιών και παραλόγου που ειναι πιθανόν να μας οδηγήσει σε μια ελεγχόμενη πτώχευση.

Διαβάστε περισσότερα...

Τόλμησαν να πουν την αλήθεια

Ο Νίκος Υποφάντης και η Κατερίνα Ακριβοπούλου αποκάλυψαν χθες την μεγάλη προβοκάτσια, φέρνοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το παρασκήνιο για την κατάληψη.

Δείτε το ρεπορτάζ εδώ:
http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=210267
(στο 15' και μετά)
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αξιότιμοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ τώρα κάνουν καταλήψεις

…και το ΠΑΣΟΚ τα “ρίχνει” στον ΣΥΡΙΖΑ!

Οι κύριοι που τώρα σέρνουν τους μετανάστες στα τσιμέντα της νομικής, έχουν τσακίσει τους αστακούς και τα κρεμ μπρυλέ παρέα με τον ΓΑΠ και το “περιβάλλον” του.

Το θέατρο του παραλόγου και βέβαια προβοκάτσια στο απώγειο. Oi φίλοι του ΠΑΣΟΚ δίνουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση για να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο.

Συγκεκριμένα: Κύριος Μοαβία Αχμέτ Συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

Κολλητός της κυρίας Κόππα (ευρωβουλευτού) και συνδαιτυμών του κυρίου Καμίνη (που τώρα δεν ξέρει τίποτα!)

Με συγκινητικές παρεμβάσεις ενώπιον του πρωθυπουργού: Οι προσπάθειες που καταβάλουν οι μετανάστες αυτή την στιγμή για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση είναι να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις και την συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, με το συνδικαλιστικό κίνημα και με σειρά ΜΚΟ. (Αίγλη Ζαππείου 2006)

Παντού και πάντα σε ασφυκτικό εναγκαλισμό με το σύστημα Παπανδρεου:

Ινστιτούτο Στρατηγικών & Αναπτυξιακών Μελετών Αντρέας Παπανδρέου ΙΣΤΑΜΕ

Τιτάνια ξενοδοχείο,
13 Δεκεμβρίου 2005
Θέμα της συζήτησης: Πολυπολιτισμικότητα σήμερα: Υπάρχει δρόμος για μία δημιουργική συνύπαρξη;

Ομιλητές Δ. Χαλκιώτης : Διευθυντής Ίδρυμα Αντρέα Παπανδρέου, Μ. Παπαγιαννάκης: Μέλος του Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, Α. Μοαβία : Πρόεδρος του Ελληνικού Forum Μεταναστών, Αντιπρόεδρος ΕNAR(European Network Against Facism), Μ. Παύλος : Κοινωνιολόγος, Ευρωπαϊκός Διάλογος για την Μετανάστευση, Μ. Κόππα : Επίκουρη καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντιπρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ

Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια της χαλιμάς. Πουλάνε μόνο στα κανάλια της διαπλοκής.

Πηγή : Olympia.gr
Οι αξιότιμοι φίλοι του ΠΑΣΟΚ τώρα κάνουν καταλήψεις.

Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος η κατάληψη στη νομική

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την εκκένωση του κτιρίου της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας, οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο κτίριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου προέβαλε τους εξής όρους: οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο κτίριο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Ωστόσο ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα, λίγο μετά τις 01:30 ο ιδιοκτήτης έφερε νέες αντιρρήσεις θορυβημένος από το γεγονός ότι πρόκειται μία μεγάλη ομάδα των αλληλέγγυων να πορευτούν προς το κτίριο του και έτσι αρνήθηκε να μεταβούν οι περίπου 240 μετανάστες αργά τη νύχτα στο νέο αυτο χώρο. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις ο ιδιοκτητης πείσθηκε και έτσι άρχισε η μεταφορά των απεργών πείνας στο νέο κτήριο.

Κατά τη διάρκεια της μεταμεσονύχτιας εμπλοκής προτάθηκε να μεταφερθούν σε κτήριο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, τόσο οι μετανάστες όσο και οι αλληλέγγυοι απάντησαν κατηγορηματικά όχι, καθώς δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μετακινήθούν μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί ένα πολύωρο θρίλερ μετά την πρώτη αρνητική τους απάντηση να μεταβούν σε άλλο κτίριο και τις πρυτανικές αρχές να δίνουν το πράσινο φως για άρση του ασύλου. Με το που δόθηκε η εντολή για άρση του ασύλου, η περιοχή μετατράπηκε σε "αστακό" από τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να ξεκινήσει η επέμβαση, η οποία τελικώς ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με τους εισαγγελείς οι οποίοι αν και αρχικά απωθήθηκαν από την είσοδο εν συνεχεία κατάφεραν να συνομιλήσουν με τους λαθρομετανάστες. Η κυβέρνηση δέχθηκε αρχικά όλα τα αιτήματα των μεταναστών, αλλά εμπλοκή υπήρξε καθώς δεν συμφωνούσε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με τους όρους των μεταναστών.

Τελικά, μετά από ένα νέο θρίλερ που διαδραματίστηκε για τους όρους με τους οποίους θα μετεγκατασταθούν, οι λαθρομετανάστες συνεδρίασαν και αποφάσισαν τελικά να μεταβούν στο νέο κτίριο αλλά όχι με πούλμαν αλλά με μία ειρηνική πορεία και τη διακριτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων.

Πότε έγινε άρση του ασύλου

1985  : Mετά τη δολοφονία του μαθητή Mιχάλη Kαλτεζά, το Πολυτεχνείο και το κτήριο του παλιού Xημείου καταλαμβάνονται από αναρχικούς. H Eπιτροπή Πανεπιστημιακού Aσύλου, με πρόεδρο τον πρύτανη Mιχάλη Σταθόπουλο, αποφασίζει να μπει η Aστυνομία στο Xημείο. Συλλαμβάνονται 37 άτομα.

1991  : Mετά τη δολοφονία του καθηγητή Nίκου Tεμπονέρα, ξεσπούν συγκρούσεις. Tο Πολυτεχνείο καταλαμβάνεται, πυρπολείται το ιστορικό κτήριο Aβέρωφ της Πρυτανείας. Mε άδεια της Συγκλήτου, επί πρυτανείας Nίκου Mαρκάτου, γίνεται επέμβαση των MAT. Έγιναν 28 συλλήψεις.

1995 : Λίγο πριν από την έναρξη της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου ξεσπούν συγκρούσεις. Πάνω από 2.000 άτομα καταλαμβάνουν το Πολυτεχνείο. H Σύγκλητος, επί πρυτανείας Nίκου Mαρκάτου, αποφασίζει άρση ασύλου. H Aστυνομία εισβάλει και συλλαμβάνει πάνω από 500 άτομα.

2002 : H πιο... ξεχωριστή άρση ασύλου. Kατά τη διάρκεια άτυπης συνόδου των υπουργών Eθνικής Άμυνας της E.E. στην Kρήτη, ελικόπτερο της Aστυνομίας που διενεργούσε περιπολία εντόπισε χασισοφυτεία σε έκταση στο Pέθυμνο, ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Kρήτης. Oι πρυτανικές αρχές έδωσαν άδεια για άρση ασύλου, προκειμένου άνδρες της Aσφάλειας να εισέλθουν στον χώρο και να ξεριζώσουν τα 620 δενδρύλλια.

Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας - Ε.Ε.

Ρεπορτάζ : Κώστας Kαρκαγιάννης (Βρυξέλες)
Από : Καθημερινή

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Το κείμενο της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών και δεν ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της Αθήνας. Το κυριότερο πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι η συμφωνία επανεισδοχής θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε περίπου τέσσερα χρόνια όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ για τους Tούρκους λαθρομετανάστες θα ισχύει σχεδόν αμέσως. Για τους υπηκόους τρίτων χωρών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής. Κατά πόσο η συμφωνία θα περιορίσει σημαντικά την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα, θα φανεί στην πράξη.

Το προσχέδιο της συμφωνίας επανεισδοχής παρουσιάστηκε την Τετάρτη στα κράτη-μέλη, σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπου και υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία. Από την πλευρά του Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθεί στις 24/2 και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου. Υστερα από συμβιβασμό των δύο πλευρών, η συμφωνία θα εφαρμόζεται στις περιοχές όπου ισχύει η συνθήκη για την Ε.Ε. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα δέχεται, μετά διάστημα τριών ετών, την επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) που εισήλθαν παράνομα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. προερχόμενα από την Τουρκία. Μάλιστα προβλέπεται μια «γρήγορη διαδικασία» όταν ο μετανάστης που εισήλθε παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος εντός ζώνης που εκτείνεται 20 χλμ. μέσα από τα σύνορα του ευρωπαϊκού κράτους-μέλους (περιλαμβάνονται αεροδρόμια και λιμάνια). Σε αυτή την περίπτωση το κράτος-μέλος μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεισδοχής εντός τριών ημερών από τη σύλληψη του παράνομου μετανάστη και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει εντός πέντε ημερών εάν αποδέχεται το αίτημα. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι αρχές του ευρωπαϊκού κράτους θα πρέπει να αιτούνται επανεισδοχή προς την Τουρκία εντός έξι μηνών από την ημέρα που κρίθηκε παράνομη η παραμονή στο έδαφός τους ενός υπηκόου τρίτης χώρας. Η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει εντός 25 ημερών αν αποδέχεται το αίτημα. Μια παραχώρηση που έγινε προς την Τουρκία είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προτού ζητήσουν από την Τουρκία να δεχθεί στο έδαφος της έναν παράνομο μετανάστη θα πρέπει να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» να επιτύχουν την απευθείας μεταφορά στη χώρα καταγωγής του. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο παράνομος μετανάστης έχει συλληφθεί στη συνοριακή ζώνη. Η διάταξη θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία επανεισδοχής στην περίπτωση που οι τουρκικές αρχές δεν δείξουν πνεύμα συνεργασίας.

Οταν αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία η Τουρκία θα αποτελεί πλέον τον πρώτο σταθμό ανάσχεσης των μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ενωση. Κατά κάποιο τρόπο η Ενωση μεταθέτει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι των μεταναστών και αιτούντων ασύλου.

Την εκτίμηση ότι η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έκανε χθες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, μιλώντας σε ημερίδα για τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης EuropeaPolicy Center (EPC). «Είναι προτιμότερο να προσπαθούμε με τους εταίρους μας να επιλύσουμε το πρόβλημα, παρά να κατασκευάζουμε μονομερώς φράχτες στα σύνορα. Καλύτερα να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης των μεταναστών», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ σήμερα στην Ευρώπη. Ή οι Βρυξέλλες δεν θέλουν για δικούς τους λόγους να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η μικρή Ελλάδα, με τους μυριάδες λάθρα εισερχομένους μετανάστες, τους οποίους με οργανωμένο σχέδιο στέλνει καθημερινά η Τουρκία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ή κάποιοι εδώ στην Αθήνα δεν κάνουν ή ακόμη χειρότερα δεν θέλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, όποιοι είναι αυτοί, στο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Εσωτερικών, στο υπουργείο της Προστασίας του Πολίτη, ο νέος δήμαρχος, ενδεχομένως όλοι μαζί, όφειλαν να επισημαίνουν ανελλιπώς και με στεντόρεια φωνή στους εταίρους μας ποιο είναι το τραγικό παιγνίδι που παίζεται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θύμα την Ελλάδα. Όφειλαν όλοι να τονίζουν με κάθε μέσο και σε κάθε ευκαιρία ότι αν συνεχισθεί η εισροή όλων αυτών των ανθρώπων με τέτοιους ρυθμούς, σύντομα η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί πλήρως. Η Ελλάδα αδυνατεί να φροντίσει, πολλώ δε μάλλον να ενσωματώσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό ξένων οι οποίοι παράνομα περνούν τα σύνορά της.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει άλλη μία τριετής, σχεδόν τετραετής, μεταβατική περίοδος στη Συμφωνία Επανεισδοχής που θα έπρεπε να εφαρμόζει ήδη εδώ και χρόνια η Τουρκία, αν ήθελε να λογίζεται ως φίλη χώρα. Διότι εκεί καταλήγει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής διπλωματίας που κρίνει τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα θετικά. Οι διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες, διότι η Αγκυρα τις εφαρμόζει με τους δικούς της ρυθμούς εμμένοντας στις επιλογές της.

Διαβάστε περισσότερα...

Handelsblatt: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση»

«Τα σχέδια που έχουν διατυπωθεί μέχρι στιγμής για την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα δεν αρκούν, η Ε.Ε. αναζητεί ήδη νέα εργαλεία για να μειωθεί το βάρος των χρεών», υποστηρίζει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.

Η εφημερίδα επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν αρκεί για να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Την επαναγορά ελληνικών ομολόγων βλέπει ευνοϊκά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ και εκτιμάται ότι σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά τουλάχιστον 9 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πλέον την ανάγκη αναδιάρθρωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα με μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό Κοινοβούλιο, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Γκύντερ Κίρχμπαουμ, δηλώνει ότι θα στήριζε και ένα «εθελοντικό κούρεμα ομολόγων» (haircut), στο οποίο η Ελλάδα θα αποφάσιζε να επαναγοράσει ομόλογα σε τιμή χαμηλότερη από εκείνη στην οποία τα εξέδωσε.

Σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt, η Κομισιόν αποφεύγει να δημοσιοποιήσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης, γιατί φοβάται κλυδωνισμούς στις διεθνείς χρηματαγορές. Σε πρώτη φάση η εφημερίδα εκτιμά ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θέλει να διευρύνει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ζητήσει από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε αυτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα προτιμούσε να περιμένει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τελικά Βερολίνο και Βρυξέλλες συμβιβάστηκαν με μία λύση που λαμβάνει υπόψη και τις γερμανικές αντιρρήσεις, εκτιμά η εφημερίδα: Στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου θα γίνει «ένα πρώτο σημαντικό βήμα για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης», αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο.

Πηγή: Deutche Welle

Διαβάστε περισσότερα...

Μεταναστευτικό: Μία ατομική βόμβα στα θεμέλεια της κοινωνίας μας

Άρθρο του Αναπληρωτή Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Πάνου Λειβαδά

To Μεταναστευτικό αποτελεί μία ατομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαιτέρως μετά τις συμφωνίες «Δουβλίνο ΙΙ», του 2003.

Τότε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την απαγόρευση της μετάβασης των μεταναστών που νομιμοποιούνται στην Ελλάδα, σε άλλες κοινοτικές χώρες. Έτσι έκλεισαν την έξοδο από την Ελλάδα προς τον πλούσιο Βορρά, που αποτελεί τον τελικό τους προορισμό.

Ενώ τα επόμενα χρόνια, η ΝΔ εργαζόταν προκειμένου να κλείσει την πόρτα των λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα, με την δημιουργία της μικτής ευρωπαϊκής δύναμης FRONTEX, για τη φύλαξη των συνόρων μας αλλά και με συμβάσεις με την Τουρκία για την επαναπροώθηση τους, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταφέρει να κλείσουμε τους μετανάστες μέσα στα σύνορα μας.

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε για το ζήτημα πολλά. Υποδύονταν τους προετοιμασμένους. Τι προγραμμάτισαν; Τι έπραξαν 14 μήνες τώρα;
 

Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε προστασία των συνόρων μας και εφαρμογή των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία. Ποιά ήταν τα αποτελέσματα; η εισροή από τα θαλάσσια σύνορα έχει ανακοπεί με την παρουσία της FRONTEX που η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε να δραστηριοποιήσει στο Αιγαίο.

Ο Έβρος, όμως, είναι πλέον η κύρια είσοδος των λαθρομεταναστών, από όπου σε ένα 24ωρο όλοι βρίσκονται στην Ομόνοια! Οι εισερχόμενοι τετραπλασιάστηκαν (αύξηση 371,94%!) το πρώτο εννεάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο 2009.

Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, επικαλούνταν στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Όμως, μέχρι τώρα, όχι μόνο η αλληλεγγύη αυτή δεν εκφράστηκε δυναμικά και αποφασιστικά αλλά, αντιθέτως, ακούμε ευρωπαίους πολιτικούς να μας εγκαλούν «γιατί δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας».


Το ΠΑΣΟΚ, τέλος, εξήγγειλε την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, προφανώς εννοώντας τα τυχοδιωκτικά ανοίγματα προς αυτούς, δίνοντας τους τη δυνατότητα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές!

Περίπτωση μοναδική στην Ευρώπη! Τι κατάφερε; Το λαθρεμπόριο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ανταγωνιζόμενο τις νόμιμες επιχειρήσεις, θετοντας σε κίνδυνο πολύτιμες θέσεις εργασίας και οδηγώντας στην απώλεια εσόδων από τη νόμιμη φορολόγηση. Συγχρόνως, η παιδική πορνεία ανθεί στις γειτονιές της Αθήνας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται ότι η ένταξη πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν δημιουργεί κίνδυνο να έλθουν κι άλλοι. Χρησιμοποιώντας τις φράσεις του Αντώνη Σαμαρά, «δεν πρέπει να μετατρέπουμε την Ελλάδα σε «μαγνήτη» εισόδου νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών».

Η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο: Σε μια χώρα όπου ήδη τα σύνορα της δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά και που όσοι έρχονται, δεν μπορούν ούτε πίσω να γυρίσουν ούτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περάσουν, το ΠΑΣΟΚ συζητά πολιτικές μαζικής πολιτογράφησης εκατοντάδων χιλιάδων, στέλνοντας το μήνυμα προς τα έξω να έλθουν πολλοί περισσότεροι!

Τώρα, βλέπουμε να έχουν καταλάβει τη Νομική εκμεταλλευόμενοι τα αδιέξοδα της πολιτείας μας. Αυτοί που τους καθοδηγούν, η αριστερά της παρακμής, εκπόνησαν και εκτέλεσαν καλά το σχέδιό τους, μεταφέροντάς τους πανηγυρικά από τα Χανιά. Εμείς, πώς αντιδρούμε; Θα εξακολουθήσουμε να βαυκαλιζόμαστε με το κοινωνικό και πολιτικό απολίθωμα, μοναδικό στον κόσμο, που λέγεται «πανεπιστημιακό άσυλο»;
Για την Νέα Δημοκρατία ο στόχος είναι σαφής: δεν θέλουμε την Ελλάδα περίκλειστο φρούριο. Αλλά δεν θα αφήσουμε ποτέ, να γίνει και ξέφραγο αμπέλι…

Χρειάζονται επειγόντως Μεγάλα Κέντρα Υποδοχής, σε κατάλληλους χώρους, όμως σίγουρα όχι σε παραμεθόριες περιοχές.
Να κατάσχονται και να καταστρέφονται τα παράνομα εμπορεύματα, ώστε να μην ξαναμπαίνουν στον εμπορικό κύκλο και να διώκονται όσοι υποβοηθούν την παράνομη διακίνηση τους.

Να εφαρμόζεται ο νόμος και η φορολογία για Όλους και όχι μόνο για τους Έλληνες από φόβο, τάχα, μην χαρακτηριστούμε «ρατσιστές». Αντίστροφως, ρατσισμός είναι αυτά που υφίσταται σήμερα ο φτωχός Έλληνας που ζει στο Κέντρο ή διατηρεί εκεί την μικρή του επιχείρηση.

H διαδικασία του ασύλου πρέπει να γινει αντίστοιχη με την ευρωπαική, όχι μονο στις ευεργετικές της διαστάσεις αλλά και στην ελεγκτική της αυστηρότητα. Για να σταματήσει η μαζική εισροή ανθρώπων που έχουν φροντίσει να καταστρέψουν τα χαρτιά τους, ώστε δηλώνουν ότι τους συμφέρει και διεκδικούν ότι θέλουν!

Να καταργηθεί, επιτέλους, το «παραθυράκι» του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο Α. Σαμαράς είναι σαφής: «Νέα Μεταπολίτευση στην Παιδεία σημαίνει ότι, τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα αναδιοργανωθούν από τα θεμέλια και θα λειτουργούν όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χωρίς άσυλο βίας και παρανομίας. Χωρίς έλεγχο από κλίκες και χωρίς περιθώρια συναλλαγής. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αρκεί να τολμήσουμε.»

Πηγή : newpost.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό όχι στην συγχώνευση Aegean-Olympic Air

Ρεπορτάζ : Μαρία Μόσχου
Από : Ημερησία

Νέο τοπίο στην ελληνική αεροπορική αγορά διαμορφώνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην εγκρίνει τελικά τη συγχώνευση των Aegean Airlines και Olympic Air, με τις δύο εταιρείες να αναγκάζονται σε νέο επιχειρησιακό πλάνο.

Υστερα από δεκάμηνη έρευνα η τελική απόφαση της Ε.Ε. απορρίπτει το περιεχόμενο της συμφωνίας των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών, η οποία είχε συναφθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2010, καθώς «θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών». Αποτέλεσμα της απόφασης, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, είναι η λύση αυτής της συμφωνίας, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Ε.Ε., η συγχώνευση θα προκαλούσε:

Αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τα 2/3 των ταξιδιωτών από και προς την Αθήνα.

Μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Επίσης μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και οκτώ αερολιμένων (Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου) που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα των «άγονων» γραμμών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού, κ. Joaquin Almunia, υποστήριξε ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να εμποδίζει τη δημιουργία μονοπωλίων, ενώ ανέφερε ότι οι δύο αεροπορικές εταιρείες ελέγχουν από κοινού το 96% της ελληνικής εγχώριας αγοράς αεροπορικών μεταφορών και επομένως δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για την είσοδο νέου ανταγωνιστή στην αγορά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλμούνια, αν και δόθηκαν παρατάσεις στις προθεσμίες και έγιναν προσπάθειες για να βρεθεί λύση, τελικά «δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση».

Μάλιστα ανέφερε ότι τα διορθωτικά μέτρα που προτάθηκαν από τις επιχειρήσεις, εκτιμήθηκε ότι δεν θα προστάτευαν επαρκώς τα συμφέροντα των 4 εκατ. καταναλωτών που ταξιδεύουν σε εννέα ελληνικά δρομολόγια. Ένα από αυτά ήταν το διετές πάγωμα των εισιτηρίων των δύο εταιρειών για τα δρομολόγια εσωτερικού.

Προσφορά


Όσον αφορά την προσφορά των δυο εταιρειών να παραχωρήσουν ορισμένες χρονοθυρίδες προσγείωσης και απογείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια, και πάλι δεν έγινε δεκτή, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Αλμούνια υπάρχει ήδη επάρκεια διαθέσιμων χρονοθυρίδων. Μάλιστα είπε ότι τα βασικά σημεία «διαφωνίας» ήταν ότι οι δύο εταιρείες δεν έκαναν δεκτά τα αιτήμτα της Ε.Ε. που αφορούσαν:

Την παραχώρηση τμήματος του αεροπορικού στόλου σε νεοεισερχόμενη εταιρεία.

Την παραχώρηση χωρίς αντίτιμο ενός από τα δύο σήματα σε ανταγωνιστές τους.

Το διαχωρισμό των πτήσεων που θα αναλάβουν οι εταιρείες δηλ. μία τις εισερχόμενες και μία τις εξερχόμενες.

Όπως είπε ο κ. Αλμούνια οι λύσεις αυτές έχουν δοκιμαστεί κατά το παρελθόν, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δεν δέχθηκαν τις σχετικές παραχωρήσεις.

Από την πλευρά τους, στελέχη των δύο εταιρειών τονίζουν ότι μία τέτοια κίνηση δεν έχει προηγούμενο. Aξίζει να αναφερθεί ότι από το 1989 έχουν εξεταστεί 4.500 περιπτώσεις συγχωνεύσεων, από τις οποίες μόνο 20 από αυτές απαγορεύτηκαν, ενώ η χθεσινή απόφαση απαγόρευσης συγχώνευσης είναι η τρίτη σε έξι χρόνια.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από Aegean - O.Α.


Την προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να αποφασιστεί εκεί το μέλλον της συγχώνευσής τους εξετάζουν Aegean Airlines και Olympic Air. To βέτο της Ε.Ε. δρομολογεί σημαντικές αλλαγές στους σχεδιασμούς των δύο εταιρειών, που καλούνται να μειώσουν τα κόστη τους με την επιβατική κίνηση σε πτώση. «Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην Ε.Ε. τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας, αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε», υποστήριξε ο πρόεδρος της Aegean, Θ. Βασιλάκης. Πιο «σκληρός» για το μέλλον της αγοράς εμφανίστηκε ο πρόεδρος της MIG, Α. Βγενόπουλος δηλώνοντας ότι «η απόφαση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας».

Διαβάστε περισσότερα...

Τον έπιασαν με χειροβομβίδα

Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστακα, Στέλιος Βραδέλης
Από : "Τα Νέα"

Το αποτέλεσµα των εξετάσεων ταυτοποίησης του 24χρονου που συνελήφθη χθες το απόγευµα στην Πλατεία Ελαιών στην Κηφισιά περιµένει η Αστυνοµία για να διαπιστώσει αν πρόκειται για καταζητούµενο για συµµετοχή στη Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο 24χρονος, που αρνήθηκε να δηλώσει την ταυτότητά του, κατείχε κατά τη σύλληψή του ένα πιστόλι και µία χειροβοµβίδα.

Οι αστυνοµικοί της ∆ΙΑΣ έκριναν ύποπτες τις κινήσεις 2 νεαρών ατόµων που κινούνταν κοντά στο Τµήµα της Τροχαίας Κηφισιάς.Οταν όµως οι αστυνοµικοί τούς ζήτησαν να σταµατήσουν, αυτοί προσπάθησαν να διαφύγουν. Υστερα από σύντοµη καταδίωξη συνελήφθη ο 24χρονος,ο οποίος δεν προέβαλε ιδιαίτερη αντίσταση.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα 9άρι πιστόλι, ένας γεµάτος γεµιστήρας, µια χειροβοµβίδα, ένα στιλό µε ασύρµατη κάµερα και µια ταυτότητα, της οποίας η γνησιότητα εξετάζεται. Το πιστόλι στάλθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειµένου να διαπιστωθεί αν έχει χρησιµοποιηθεί σε εγκληµατική ενέργεια. Απαντήσεις επίσης αναµένει η Αντιτροµοκρατική για τη χειροβοµβίδα, σχετικά µε το αν ανήκει σε κοινή παρτίδα χειροβοµβίδων που έχει χρησιµοποιηθεί σε τροµοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Ερωτηµατικά επίσης προκαλεί ο λόγος που ο 24χρονος ήταν οπλισµένος. Το δέυτέρο ΑΤΟΜΟ κατάφερε να διαφύγει και τώρα η Αστυνοµία χτενίζει την περιοχή για να ανακαλύψει αν οι δυο τους είχαν φτάσει στην Πλατεία Ελαιών χρησιµοποιώντας µεταφορικό µέσο ή µένουν σε σπίτι εκεί κοντά. Ως πιο σοβαρό ενδεχόµενο ωστόσο η Αντιτροµοκρατική εξετάζει οι δύο να έµεναν σε σπίτι κοντά στην περιοχή που συνελήφθη ο 24χρονος και στο οποίο κατάφερε να βρει καταφύγιο το δεύτερο άτοµο.

Εκκληση στο δικαστήριο που δικάζει τους κατηγορούµενους για συµµετοχή στην οργάνωση Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς έκαναν χθες γονείς ορισµένων εξ αυτών, προκειµένου «να ανακαλέσει τις αποφάσεις του ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη».

«Ο διορισµός νέων συνηγόρων υπεράσπισης προβλέπει µια δίκη παρωδία χωρίς κατηγορούµενους και συνηγόρους υπεράσπισης. Η επιµονή τού δικαστηρίου στη συγκεκριµένη απόφαση ωθεί στα άκρα την κατάσταση και εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή κατηγορουµένων, λαµβάνοντας υπόψη την ειληµµένη απόφασή τους για απεργία πείνας λόγω µη ικανοποίησης των εύλογων αιτηµάτων τους», αναφέρουν µεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή τους ενόψει της σηµερινής επανάληψης της δίκης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουµένων από την πλευρά τους έθεσαν ευθέως ζήτηµα µη δίκαιης δίκης. Αποτίνουν, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «φόρο τιµής» στους συναδέλφους τους που δεν αποδέχθηκαν τον διορισµό τους, αφού έλειπε η βασική προϋπόθεση τηςσχέσης εµπιστοσύνης µε τους κατηγορουµένους.

Ζητησαν απο τον δσα να παρέµβει άµεσα για να προστατέψει τους δικηγόρους που, αρνούµενοι να παρασταθούν στη δίκη, βρίσκονται αντιµέτωποι µε ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο.

Με επιστολή τους που αναρτήθηκε χθες στο ∆ιαδίκτυο οι πέντε από τους έξι κρατούµενους λένε ότι: «Για να επιστρέψουµε στην αίθουσα του δικαστηρίου, απαιτούµε ελεύθερη πρόσβαση σε οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθήσει τη δίκη µόνο µε την επίδειξη της ταυτότητάς του και χωρίς καµιά καταγραφή των στοιχείων του».

Διαβάστε περισσότερα...

Το άκρον άωτον της ανευθυνότητας

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στη Νομική Σχολή, στο κέντρο της Αθήνας, που όμοιό του έχει πολλά χρόνια να βιώσει δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Οι αρμόδιοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν την καυτή πατάτα που τους έλαχε, απλώς ανταλλάσσουν ύβρεις από τηλεοπτικά παράθυρα ρίχνοντας κατηγορίες ο ένας στον άλλον.

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, οι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι να δώσουν οδηγίες εφόσον κατελύθη το πανεπιστημιακό άσυλο, ντρέπονται να εφαρμόσουν τους νόμους, παίρνουν αποφάσεις αμφιλεγόμενες και ουσιαστικά αφήνουν να διαιωνίζεται μία κατάσταση απαράδεκτη που προσβάλλει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ από την πλευρά της ντρέπεται κι αυτή να εφαρμόσει τους νόμους του ελληνικού κράτους ως οφείλει, εφόσον έχει καταλυθεί κάθε έννοια έννομης τάξης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ήταν σαφέστατος: «Υπάρχει κατάχρηση του ασύλου». Κι αν το είπε ποιος τον άκουσε; Οι υπεύθυνοι να δώσουν λύση έχουν ουσιαστικά αφήσει την πρωτοβουλία κινήσεων στους λαθρομετανάστες και στους «συνοδούς» τους. Το άκρον άωτον της ανευθυνότητας. Ολα κρέμονται από ένα τεντωμένο σχοινί και για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει εγκλωβισμένη στα δικά της παλαιολιθικά στερεότυπα, άλλων δεκαετιών και εντελώς διαφορετικών καταστάσεων. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης έκλεισε και ο Χρήστος Παπουτσής δεν είναι πλέον πρόεδρος της ΕΦΕΕ. Ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ήταν επίσης κατηγορηματικός: «Κανένας παράνομος δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και να εφαρμοσθούν οι νόμοι. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει πλέον ξεπεραστεί. Είναι αδύνατον ισχνές αλλά βροντερές μειοψηφίες να επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους με το έτσι θέλω στον ελληνικό λαό.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



Διαβάστε περισσότερα...