ΟΤΕ: Οι Γερμανοί ζητούν απολύσεις

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡΗ
Από : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αυτή τη φορά δεν ήταν ο Παν. Βουρλούμης στο βήμα. Ομως η ομιλία του «τοποτηρητή» της Deutsche Telekom στα Βαλκάνια, Γκουίντο Κέρκοφ, δεν απείχε παρά ελάχιστα από τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Ο Γερμανός ήταν σαφής στην παρουσίασή του, μπροστά σ' ένα από τα πολυπληθέστερα ακροατήρια που έχουν ποτέ παρακολουθήσει το ετήσιο συνέδριο InfoCom. Ζήτησε «πιο ευέλικτη εργατική νομοθεσία, για να δοθούν στον ΟΤΕ μεγαλύτερα περιθώρια για τη βελτίωση του κόστους του προσωπικού και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας προσανατολισμένου στην αποδοτικότητα».

Με άλλα λόγια, η Deutsche Telekom ζητεί:

* Αλλαγή της εργασιακής νομοθεσίας, που προφανώς θα οδηγήσει σε νέους κανονισμούς εργασίας και συμβάσεις στον ΟΤΕ.

* Καλύτερη «διαχείριση» του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή απολύσεις και λοιπά μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους.

* Αλλαγές στον τρόπο απασχόλησης και αξιολόγησης του προσωπικού, ενδεχομένως με μεταθέσεις.

Αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων δεν υπήρξαν χθες. Αυτό που είναι σαφές όμως είναι πως ο διάδοχος του Παν. Βουρλούμη θα έχει το θέμα των σχέσεων με το προσωπικό πολύ ψηλά στην ατζέντα και, κρίνοντας κανείς από τις επιθυμίες των Γερμανών, η εργασιακή ειρήνη στον ΟΤΕ μάλλον διαταράσσεται.

Η συνταξιοδότηση του Παν. Βουρλούμη δεν ανακοινώθηκε χθες, με το επιχείρημα ότι ο υπουργός Οικονομικών ήταν στις Βρυξέλλες. Οι πιθανότητες διαρχίας στον ΟΤΕ έχουν περιοριστεί πάρα πολύ και όλα δείχνουν πως θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν ο νέος επικεφαλής δεν είναι ένας εκ των Ιορδ. Αϊβάζη και Μιχ. Τσαμάζ.

Ο Γκ. Κέρκοφ σημείωσε ότι η επένδυση της DT στον οργανισμό προκαλεί στη γερμανική εταιρεία «ανάμεικτα συναισθήματα». Σημειώνεται πως η D.Τ. διέγραψε από τα λογιστικά της βιβλία 900 εκατ. από το σύνολο της επένδυσής της στον ΟΤΕ, που αρχικά έφτανε τα 3,8 δισ.

Νωρίτερα, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Λ. Κανέλλος, πρόεδρος της Εθν. Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προανήγγειλε πως το δίκτυο νέας γενιάς που αναπτύσσει ο ΟΤΕ, θα υπαχθεί στον ρυθμιστικό έλεγχο της Αρχής. Ετσι, ο ΟΤΕ θα υποχρεωθεί να δώσει με τιμές χονδρικής πρόσβαση στο νέο δίκτυο οπτικών ινών στους ανταγωνιστές του. Παράλληλα, όμως, κάλεσε τις άλλες εταιρείες να συνεργαστούν για να αναπτύξουν από κοινού νέες υποδομές και «να μην τα περιμένουν όλα από τον ΟΤΕ». Οσον αφορά την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, παραδέχτηκε πως το υφιστάμενο καθεστώς είναι απαράδεκτα χρονοβόρο. Για την αδειοδότηση μιας κεραίας στην Ελλάδα απαιτούνται ώς και 2 χρόνια και στόχος της ΕΕΤΤ είναι το διάστημα αυτό να μειωθεί στους 6 μήνες.