Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
Από : "Τα Νέα"
Με µαχαίρι στις δαπάνες των Δηµοσίων Επιχειρήσεων Και Οργανισµών, στις επιχορηγήσεις φορέων κάθε είδους και στις λειτουργικές δαπάνες του Δηµοσίου θα απαντήσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πιθανό αίτηµα της τρόικας για πρόσθετα µέτρα το 2011.
Το αίτηµα διατύπωσε ήδη, εµµέσως πλην σαφώς, προχθές το βράδυ ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν µε αφορµή την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειµµα του 2009 από την Εurostat.
Στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν καταλήξει ότι δεν είναι σκόπιµο και δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα φορολογικά µέτρα. Μάλιστα, σύµφωνα µε µια πληροφορία εξετάζεται ακόµη και το ενδεχόµενο να µειωθεί η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισµού για τα φορολογικά έσοδα (ιδίως από ΦΠΑ) και να υποκατασταθούν αυτά από πρόσθετες περικοπές δαπανών.
Αντίθετα, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονοµήσεων, ιδίως στο πλαίσιο της λεγόµενης γενικής κυβέρνησης, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκοµεία, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε χθες, µετά τη λήξη του Συµβουλίου Υπουργών Οικονοµίας (ΕCΟFΙΝ) στο Λουξεµβούργο, ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν µισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ωστόσο, τα µέτρα που ήδη προβλέπονται από το Μνηµόνιο και στο προσχέδιο του προϋπολογισµού περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων το νέο µισθολόγιο για τους δηµοσίους υπαλλήλους που θα φέρει µειώσεις στους µισθούς ορισµένων από αυτούς τουλάχιστον, όπως επίσης και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, µε στόχο τον περιορισµό των ελλειµµάτων τους, που επίσης συνεπάγεται ασφαλώς περικοπές στις αµοιβές των υπαλλήλων τους.
Αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις στα πρότυπα του ΟΣΕ επίσης θα επιδιωχθούν.
Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω µέτρα που ήδη προβλέπονται είναι αρκετά και δεν θα χρειασθούν πρόσθετα, όπως υποστήριξε ο κ. Ρεν. Μάλιστα, επικαλούνται και το «µαξιλάρι» που περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισµού, προβλέποντας µείωση του ελλείµµατος στο 7% του ΑΕΠ αντί του 7,6% που αναφέρει ως στόχο για το 2011 το Μνηµόνιο ή κατά 700 εκατ. ευρώ περισσότερο από το Μνηµόνιο (στα 16,3 δισ. ευρώ αντί των 17 δισ. του Μνηµονίου).
Παζάρι για µέτρα 1,15 δισ. ευρώ
Ολα θα εξαρτηθούν από το ύψος στο οποίο θα διαµορφωθεί τελικά το έλλειµµα του 2009 από την Εurostat και από την επίπτωση που θα έχει αυτή η αναθεώρηση στο έλλειµµα του 2010 συνεπώς και στην απαιτούµενη προσαρµογή του 2011.
Γύρω από το θέµα αυτό παίζεται αυτές τις µέρες ένα παζάρι µεταξύ των δύο πλευρών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ως προς το ύψος του ελλείµµατος του 2009 οι διαφορές των δύο πλευρών είναι µικρές αφού η κυβέρνηση το βλέπει στο 15,4% του ΑΕΠ και η Εurostat το υπολογίζει στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ υψηλότερα. Μεγαλύτερες και σηµαντικότερες ωστόσο είναι οι διαφορές ως προς την επίπτωση στο 2010, µε την κυβέρνηση να την περιορίζει στο 0,5% του ΑΕΠ και την Εurostat να την ανεβάζει στο 1% του ΑΕΠ. Η διαφορά αυτή µεταφράζεται αυτοµάτως σε επιπλέον µέτρα 1,15 δισ. ευρώ.
Αναβάλλεται η δηµοσιοποίηση
Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν πρόκειται τελικά να δηµοσιοποιηθούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου µαζί µε αυτά των άλλων κρατών - µελών.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κοµισιόν να µη δηµοσιεύσει στοιχεία για την Ελλάδα αν αυτά δεν είναι οριστικά και συνοδεύονται από επιφυλάξεις. Ετσι, επειδή ακόµη δεν έχει οριστικοποιήσει τα µεγέθη η Εurostat, αυτά θα δηµοσιευθούν το προσεχές διάστηµα ως τις 15 Νοεµβρίου. Η κατά 2 µονάδες του ΑΕΠ αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009 (από το 13,6% στο 15,4-15,6% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά το ήµισυ περίπου, δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 3,3 δισ. ευρώ, στον συνυπολογισµό σε αυτό των ελλειµµάτων των ΔΕΚΟ σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών. Στο υπουργείο εκφράζουν µάλιστα ενόχληση για την όψιµη ενασχόληση της Εurostat µε τις ζηµιές των ΔΕΚΟ, ενώ τα προηγούµενα χρόνια επέτρεπαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να µην τις καταγράφει στο έλλειµµα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, οι κοινοτικοί εφαρµόζουν κανόνα σύµφωνα µε τον οποίο οι ζηµιές των ΔΕΚΟ συνυπολογίζονται στο έλλειµµα αν λιγότερο από το 50% των δαπανών τους καλύπτεται από τα εµπορικά τους έσοδα. Τα προηγούµενα χρόνια όµως δεν εφάρµοζαν τον ίδιο κανόνα, παρότι γνώριζαν ότι οι ΔΕΚΟ είναι ζηµιογόνες.