320 µακαρίτες έπαιρναν σύνταξη

Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
Από : "Τα Νέα"

Τα πρώτα στοιχεία για την καταβολή συντάξεων σε συνταξιούχους που δεν ζουν εντόπισε ο ηλεκτρονικός έλεγχος του υπουργείου Εργασίας.

Σε σύνολο 9.000 συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ανακαλύφθηκε ότι οι 320 είναι νεκροί και σε αυτούς συνεχιζόταν η καταβολή της σύνταξης. Από τους 320 νεκρούς, οι 80 λαµβάνουν κανονικά τη σύνταξη, ενώ οι συγγενείς των υπολοίπων, παρότι τα χρήµατα είναι κατατεθειµένα στις τράπεζες, δεν έχουν κάνει αναλήψεις.

Οι σχετικοί φάκελοι έχουν σταλεί στους αρµόδιους εισαγγελείς και διεξάγονται έρευνες για να αποδοθούν οι ευθύνες. Παράλληλα προωθείται νοµοθετική ρύθµιση :

– ενταγµένη στο υπό κατάθεση σχέδιο νόµου για το ΣΕΠΕ

– µε στόχο τη διασύνδεση των ασφαλιστικών ταµείων µε τα ληξιαρχεία ώστε πλέον να µην παρουσιάζονται µαϊµού συνταξιούχοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως µεταξύ των άλλων βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε πρόσωπο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η συνταξιοδότησή του πριν από ένα µήνα, ενώ ακόµη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει πριν από 5, 6, 7 χρόνια. Σηµειώνεται ότι στους 200.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνοµα συντάξεις και επιδόµατα.