Νέες περικοπές στους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας
Από : Ημερησία

Η οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, παρά το ότι σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα στηθούν κάλπες.
Το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί εμβάθυνση των διαρθρωτικών αλλαγών -περικοπές δαπανών στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ μέσω και του εξορθολογισμού των μισθών, απελευθέρωση των αγορών κ.λπ.- για να αποφύγει διορθωτικά νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την Eurostat, «κλείδωσαν»:

Το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων «για έναν ακόμη χρόνο και βλέπουμε».

Η άμεση προώθηση του νέου μισθολογίου για τον εξορθολογισμό των αμοιβών στον δημόσιο τομέα. «Εγγυημένος είναι μονάχα ο βασικός μισθός», επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Το αυτό ισχύει και στις ΔΕΚΟ, ειδικά τις ζημιογόνες. Το προσωπικό θα κληθεί να αποδεχτεί μετατάξεις και νέους όρους εργασίας. «Δεν γίνεται το ωράριο των οδηγών της ΕΘΕΛ να ξεκινά με το που βγαίνουν από την πόρτα του σπιτιού τους», επισήμανε στην «Η» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστούν επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ύφεση σώζει τον 13ο και τον 14ο μισθό, καθώς τυχόν περικοπή τους θα τίναζε στον αέρα την αγορά.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα και η προώθηση ρυθμίσεων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.

Η μετάταξη προϊόντων από το 11% ΦΠΑ στο 13% και το 23%.

Τα μέτρα που προωθούνται
• Πάγωμα μισθών και συντάξεων για έναν ακόμη χρόνο τουλάχιστον.

• Νέο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

• Μετατάξεις και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

• Για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται επιχειρησιακές συμβάσεις και τοπικά σύμφωνα απασχόλησης με αμοιβές κάτω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

• Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα.

• Μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ.