Ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα» και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να μας πείσει από το καλοκαίρι ότι «δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα», ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος της ευρωζώνης κ. Ολι Ρεν κίνειται σε διαφορετική γραμμή, κάθως προειδοποεί την κυβέρνηση πως η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους από την Eurostat προς τα πάνω θα έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά της Ελλάδας, εξέλιξη που θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011. Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι :
«θα υπάρξει επίπτωση στον Προϋπολογισμό του 2011. Οι στόχοι παραμένουν για το 2011 και αυτό θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων».
Για να καταλάβετε πως παίζεται το παιχνίδι. Το ΠαΣοΚ προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες για το ενδεχόμενο νέων μέτρων και να μετριάσει το πολιτικό κόστος των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Ευρώπη από την πλευρά της προειδοποιεί νωρίτερα την Ελλάδα για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009-2010 και πιέζει την χώρα μας να λάβει τα μέτρα πριν έρθουν πιο αυστηρές κυρώσεις.
Η κυβέρνηση τώρα, μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα χρησιμοποιήσει την πίεση των Ευρωπαίων με τις επικοινωνιακές της τακτικές, ως άλλοθι των νέων αναδιαρθρωτικών μέτρων, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να προστατευτούν οι χαμηλές εισοδηματικές τάξεις με προσωρινά προγράμματα.
Το αποτέλεσμα όμως εκτιμά μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στον επιχειρηματικό τομέα. Εν τέλει, αύξηση της φτώχειας μελλοντικά, με τους άστεγους να αναζητούν την κρατική πρόνοια για να ζήσουν και την μεσαία τάξη να δυσκολεύεται να επιβιώσει με τις συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης.
Το ΠαΣοΚ γίνεται ο θεμελιωτής του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που θα κάνει τους φτωχούς-φτωχότερους και τους πλούσιους-πλουσιότερους. Ένα μοντέλο που για να καθιερωθεί και να εκφράσει μελλοντικά την κοινωνία μας χρειάζεται και συνενόχους…