Πώς ο Αστακός μετετράπη σε fast κραχ

Του Βασίλη Nέδου
Από : Καθημερινή

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση του τριμερούς μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ο κ. Χ. Παμπούκης βρισκόταν στο Παρίσι μαζί με τον πρωθυπουργό. Από τη γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Παμπούκης τηλεφωνούσε στον κ. Abdullah biHamad Al Attiyah, αρμόδιο υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία δημιουργίας σταθμού υγροποιημένου αερίου στον Αστακό, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο ραντεβού με τον κ. Al Attiyah είχε κάνει ένα μήνα νωρίτερα στο Κατάρ ο κ. Σπ. Κουβέλης. Επιστρέφοντας από το Παρίσι η κυβέρνηση -με περισσή περηφάνια- σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να συνιστά επενδυτικό προορισμό. Επτά μήνες μετά, το φιλόδοξο πρώτο «φαστ τρακ» επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης μετετράπη εν μια νυκτί στο πρώτο «φαστ κραχ». Το προχθεσινό ναυάγιο του έργου στον Αστακό, επτά μήνες μετά την ανακοίνωσή του, διέλυσε τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν τότε για επιστροφή στη λίστα των επενδυτικά «ελκυστικών» χωρών. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για εξέλιξη απροσδόκητη.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμιζαν ήδη από το καλοκαίρι ότι οι Ιταλοί μάλλον «ναρκοθετούσαν» την επένδυση για «δικούς τους λόγους». Στο εσωτερικό, την εκπροσώπηση της αραβικών (Κατάρ) συμφερόντων κοινοπραξίας είχε αναλάβει ο επικοινωνιολόγος κ. Νίκος Σεφερτζής, γνωστός στο ΠΑΣΟΚ όσο λίγοι συνάδελφοί του. Τον κ. Σεφερτζή συνόδευε σε ορισμένα ραντεβού και ο κ. Τζορτζ Χάλαγκ, αν και τελικά δεν προκύπτει ότι ενεπλάκη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Εκτός αυτών, η εμπλοκή του ονόματος του κ. Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρωθυπουργού, στις συζητήσεις για την επένδυση στον Αστακό, είχε προκαλέσει υπόγειες έριδες στο ΠΑΣΟΚ.

Το αρνητικό κλίμα που «διέρρεε» από διάφορες κυβερνητικές πλευρές όσον αφορά το μέλλον του Αστακού άρχισε να λαμβάνει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις 8 Οκτωβρίου. Τότε ο κ. Κουβέλης δημοσιοποίησε επιστολή του προς τον υπουργό Βιομηχανίας του Κατάρ, στον οποίο γνωστοποιούσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό, τι περνούσε από το χέρι της για να προετοιμάσει την επένδυση και πλέον ήταν η σειρά των Αράβων να κάνουν την κίνησή τους.

Η απάντηση των εκπροσωπούντων το Κατάρ ήλθε μετά 11 ημέρες και ήταν, όπως φαίνεται, και η τελική πράξη σε ένα έργο που έμεινε στα χαρτιά. Ο Αστακός απασχόλησε βεβαίως χθες τόσο τους συναρμόδιους υπουργούς όσο και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η κ. Μπιρμπίλη

Η αρμόδια για την αδειοδότηση του έργου κ. Μπιρμπίλη έκανε λόγο (Flash) για «ιδιωτική επένδυση που δεν είχε προετοιμαστεί σωστά». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος μάλιστα παρατήρησε ότι η υπερβολική δημοσιότητα σχετικά με τις υπολογιζόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου διαδραμάτισε τον ρόλο της στη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα του διόλου βοηθητικού οικονομικού περιβάλλοντος που υπάρχει στην Ελλάδα για κάθε πιθανό επενδυτή, ξένο και εγχώριο, χαρακτήρισε ο κ. Γ. Φλωρίδης (Real) την ακύρωση της επένδυσης. Το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή, όπου ο κ. Παμπούκης κατέφθασε χθες αργά το απόγευμα για να συμμετάσχει σε επιτροπή. Ο κ. Παμπούκης κλήθηκε να απαντήσει σε βουλευτές για την ακυρωθείσα επένδυση. Ο κ. Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «μείζον θέμα». Εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένος, ο κ. Παμπούκης απάντησε: «Σήμερα είμαι ιδιαιτέρως οργισμένος», καθώς όπως είπε οι επενδυτές αποδείχθηκαν διόλου σοβαροί εκ του αποτελέσματος.