Μερική και εκ περιτροπής απασχόληση φέρνει η κρίση

Ρεπορτάζ : Κ. Παπαδής
Από : "Το Βήμα"

Πλήρης ανατροπή επέρχεται στον χώρο των εργασιακών σχέσεων καθώς οι νέες προσλήψεις δεν αφορούν - πλέον- θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να απασχολούνται διαφορετικές ώρες από το γνωστό «οκτάωρο», προκειμένου να διασώσουν την εργασία τους. Μία στις τρεις νέες προσλήψεις γίνεται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ 15.577 εργαζόμενοι «οικειοθελώς» απαρνήθηκαν το «παραδοσιακό» οκτάωρο και δέχθηκαν να εργαστούν είτε με μερική είτε με εκ περιτροπής απασχόληση.

Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο εννεάμηνο του έτους δείχνουν μεγάλη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, φαινόμενο που εντείνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο ως και τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν συνολικά 609.760 νέες συμβάσεις, από τις οποίες οι 400.561 είναι πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο οι 168.164 συμβάσεις αφορούν μερική απασχόληση και οι 41.035 εκ περιτροπής εργασία.

Σημειώνεται ότι πέρυσι 430.589 συμβάσεις αφορούσαν πλήρη απασχόληση, 89.380 συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 24.521 εκ περιτροπής εργασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφέτος υπάρχει μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 78.784 οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και κατά 16.514 οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Την ίδια στιγμή 11.767 συμβάσεις μετατράπηκαν σε μερική απασχόληση και 3.810 σε εκ περιτροπής εργασία. Μάλιστα οι 355 συμβάσεις που μεταβλήθηκαν σε εκ περιτροπής εργασία έγιναν με μονομερή απόφαση του εργοδότη, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις υπήρξε συμφωνία και του εργαζομένου. Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αφορά την Αττική, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά και στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Θεσσαλονίκη).

Ειδικά το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 86.116 επιχειρήσεις κατέθεσαν 126.136 νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 59.225 μερικής απασχόλησης και 14.090 εκ περιτροπής εργασίας. Το ίδιο διάστημα μετατράπηκαν 4.329 συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, 1.637 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία των δύο πλευρών και 295 σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Την τελευταία χρονιά παρατηρείται αύξηση 11,17% του αριθμού των ελέγχων του ΣΕΠΕ, ο οποίος ωστόσο είναι μειωμένος σε σχέση με το 2008. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Φεβρουάριο ως και τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 7,9 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εποχικοί εργαζόμενοι και οι μετανάστες.

Υ.Γ : Η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα. Κι έμεις αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αλλάξει η κατάσταση;;; Κι όμως υπάρχει ελπίδα...Με την ψήφο σου μπορείς να δείξεις την δυσαρέσκειά σου στα αντιλαϊκα μέτρα του ΠαΣοΚ. Έχεις την ευκαιρία να δώσεις το μηνυμά ότι δεν αντέχεις νέα μέτρα. Το μέλλον σου είναι ακόμη στα δικά σου χέρια. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου σου δίνουν την ευκαιρία να καταψηφίσεις αυτούς που θεωρείς οτί σε κοροϊδεψαν.

ΠΑΣΟΚ : Στον γκρεμό Πρώτα ο Πολίτης