Ι.Χ.: Πτώση 19,5% στις πωλήσεις στο α' 15ήμερο του Οκτωβρίου

Του Γιώργου Ανδρή
Από : Ημερησία

Πτώση 19,5% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καθώς ταξινομήθηκαν μόλις 3.692 νέα αυτοκίνητα έναντι 4.589 οχημάτων το 2009. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πέρσι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα, η απόσυρση παλαιών οχημάτων μόλις είχε ξεκινήσει, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα της τάξης του 50% ανάμεσα στα έτη 2009 και 2008, ενώ η πτώση αγγίζει το 60% αν συγκρίνει κανείς τα έτη 2010 και 2009. Αν, λοιπόν, συνυπολογίσει κανείς τα εν λόγω δεδομένα, τότε πολύ εύκολα συμπεραίνει πως η πτώση είναι άκρως πλασματική και βέβαια εν έτει 2010 κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα, καθώς όσο πλησιάζει το τέλος του έτους τόσο απομακρύνεται η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης.

Οσον αφορά στα αναλυτικά αποτελέσματα, στις πέντε πρώτες θέσεις βρέθηκαν η VW με 522 πωλήσεις, η Toyota με 442, η Opel με 299, η Hyundai με 296 και η Skoda με 207 ταξινομήσεις. Παράλληλα, οι μόνες εισαγωγικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση στις πωλήσεις ήταν οι Dacia με 485,7%, Toyota 126,7%, Citroen 52,4%, Smart 6,3%, Audi 4,1%, VW 3,6% και Fiat 1,7%.

Οι υπόλοιπες εισαγωγικές σημείωσαν πτώση από 10% έως και 100%.

Πινακίδες
Η μικρή μείωση, σε σχέση πάντα με πέρσι, των πωλήσεων του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, πέραν των πολύ χαμηλών πωλήσεων του αντίστοιχου διαστήματος στο 2009, έχει να κάνει και με τις εκατοντάδες «πλασματικές» ταξινομήσεις («πινακιδωμένα» Ι.Χ. που πωλούνται ως καινούρια) που έκαναν οι εισαγωγικές εταιρείες, οι οποίες επηρεάζονταν άμεσα από την αλλαγή του τρόπου υπολογοσμού των Τελών Ταξινόμησης.

Made in China!Ολοένα και περισσότεροι εισαγωγείς αναζητούν φθηνές λύσεις ώστε να αυξήσουν τα ελάχιστα έσοδά τους, ενώ παράλληλα να τονωθεί και οικονομικά το επίσημο δίκτυό τους.Πρόσφατα εισαγωγική εταιρεία συμφώνησε με εταιρεία δικύκλων να διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά, από το Νοέμβριο, ενώ, παράλληλα, να δώσει και ένα «φθηνό» προϊόν στο επίσημο δίκτυό της ώστε να μπορέσουν να έχουν κάποια έσοδα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η απόκτηση ενός δικύκλου θα μπορεί να είναι αυτόνομη με χαμηλό κόστος απόκτησης ή παράλληλη με την αγορά ενός αυτοκινήτου να διατίθενται ως δώρο!