Ψάχνουν να βρουν πώς θα δώσουν 100 έως 300 ευρώ και στον ΟΓΑ

Του Χρήστου Μέγα
Από : Ελευθεροτυπία

Ο κίνδυνος επιδείνωσης των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, λόγω της ατυχούς εξαίρεσης των χαμηλοσυνταξιούχων του ΟΓΑ από το έκτακτο επίδομα των 100-300 ευρώ, οδηγεί την κυβέρνηση σε σχέδια για επαναξιολόγηση αυτού του αποκλεισμού.

Ως αιτία μη χορήγησης του έκτακτου επιδόματος κατά τα προσεχή Χριστούγεννα προβλήθηκε, ατύπως πάντως, η δικαιολογία της αύξησης των 30 ευρώ ανά συνταξιούχο πέρυσι τον Νοέμβριο. Εστω κι αν στη συνέχεια δεν δόθηκε η δεύτερη δόση της νομοθετημένης, και υπεσχημένης προεκλογικά, αύξησης των 20 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2010.

Εστω κι αν οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό όριο που επιφυλάσσει ασφαλιστικό ταμείο στη χώρα, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, τα οποία δύνανται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 47 πραγματικά έτη.

Χωρίς ΕΚΑΣ
Επίσης, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν λαμβάνουν επίδομα αλληλεγγύης ΕΚΑΣ, ενώ το κοινωνικό μέρος της σύνταξης (360 ευρώ το μήνα μετά και την περιώνυμη αύξηση του περασμένου Νοεμβρίου) βρίσκεται στα ίδια επίπεδα του αστικού τομέα. (Η σύνταξη του ΙΚΑ με 15 μόλις έτη ασφάλισης στο 65ο έτος της ηλικίας -και 60ό για τις γυναίκες- είναι 484 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από 120 αντιστοιχούν στις καταβολές του ασφαλισμένου. Χωρίς να συνυπολογιστεί και το ΕΚΑΣ, που μόνον οι ηλικιωμένοι αγρότες δεν λαμβάνουν).

Με την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης με το Μνημόνιο του περασμένου Μαΐου, έχασαν τα δώρα και το επίδομα και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όπως άλλωστε και οι λοιποί συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Το επίδομα Χριστουγέννων των 400 ευρώ (για συντάξεις έως 2.500 ευρώ το μήνα και 500 ευρώ για εργαζομένους έως 3.000 ευρώ), συν 200 ευρώ το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι (αντιστοίχως 250 στους εν ενεργεία), δεν ισοφάρισε τις απώλειες δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ παίρνουν αποδοχές έως και 600 ή 650 ευρώ το μήνα.

Από τους 840.000 δικαιούχους του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι εναπέμειναν μόνο 200.000 που παίρνουν μόνο το κοινωνικό μέρος της σύνταξης (360 ευρώ) ή 300.000 που παίρνουν ποσόν κάτω των 400 ευρώ (οι συνταξιοδοτηθέντες έως 1992-94). Οι υπόλοιποι έχουν καταβάλει εισφορές και δικαιούνται υψηλότερες συντάξεις.

Απογραφή
Το κυβερνητικό ατόπημα φαίνεται ότι το συνειδητοποίησαν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες δεν ρωτήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για την κατανομή των 100 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου κ.ά.). Και σπεύδουν τώρα, αφενός να απογράψουν τους δικαιούχους που παράνομα εξαιρέθηκαν και, αφετέρου, να ασκήσουν πίεση προκειμένου να τροποποιηθεί η απόφαση.

Ετσι ώστε να λάβουν μια κάποια ενίσχυση όσοι έπαιρναν δώρο (άρα και μηνιαία σύνταξη) πάνω από 400 ευρώ (και έως 600 ευρώ). Οι οποίοι, με το Μνημόνιο, έχασαν εισόδημα (καταβάλλεται επίδομα 400 ευρώ).

Ακόμη και εάν δοθεί επίδομα κάτω των 100 ευρώ σε όσους έχουν σύνταξη π.χ. 480 ευρώ το μήνα και θα λάβουν το επίδομα (του Μνημονίου) των 400 ευρώ τα Χριστούγεννα. (Σε μια τέτοια περίπτωση, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα ήταν 80 ευρώ).

Σε διαφορετική περίπτωση, η άδικη εξαίρεση, έστω και για ένα ελάχιστο επίδομα, απειλεί να μετατρέψει την ύπαιθρο σε «διακεκαυμένη» ζώνη για τους κομματικούς υποψηφίους κατά τις προσεχείς εκλογές. Μεταφέροντας το κύμα δυσαρέσκειας από την Αττική στις Περιφέρειες και ενισχύοντας την τάση αποδοκιμασίας των «επίσημων»-κομματικών υποψηφίων.

Οι οριστικές αποφάσεις για την επέκταση του επιδόματος και στους συνταξιούχους αγρότες αναμένεται να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα