Βολές Πάγκαλου για Κατσέλη και Παμπούκη

Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
Από : "Το Βήμα"

Συνεχίζονται οι διαμάχες και τα «αλληλοκαρφώματα» συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης σχετικά με τον τομέα των επενδύσεων και την επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν την κατάρτιση και ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και την υλοποίηση των προβλέψεων του περίφημου «fast track» για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα.

Για το θέμα των επενδύσεων συγκλήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη. Μεταξύ όλων των άλλων, στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η δημιουργία δύο «ομάδων εργασίας» για τις επενδύσεις, η μία εκ των οποίων θα είναι αρμόδια για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η άλλη για όλες τις υπόλοιπες επενδύσεις. Ως μεγάλη επένδυση εξάλλου ορίστηκε κάθε πρόγραμμα άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Εξετάστηκαν όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, και λεπτομέρειες που αφορούν το «fast track», όπου διαπιστώνονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι η νομοθεσία αυτή «θα εφαρμοστεί όπου το επιτρέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος σχολίασε ότι ο αναπτυξιακός νόμος που είχε καταρτιστεί επί των ημερών της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο υπουργείο Οικονομίας «είχε ατέλειες», προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου από τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η ίδια η κυρία Κατσέλη, απαντώντας χθες σε σχετικές ερωτήσεις σε συζήτηση με τους πολιτικούς συντάκτες, σημείωσε ότι η διαβούλευση και οι διορθώσεις του νομοσχεδίου είχαν ολοκληρωθεί ως τις 7 Σεπτεμβρίου και ότι η ίδια δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιον λόγο δεν έχει κατατεθεί ακόμη ο αναπτυξιακός νόμος. Εσπευσε πάντως και να διευκρινίσει ότι ο νέος νόμος ούτως ή άλλως θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο, συνεπώς «δεν τίθεται ζήτημα καθυστερήσεων».

O πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα και στην ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου κύριο θέμα συζήτησης ήταν το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο. «Είναι κρίσιμο πια να κάνουμε όλα όσα και προεκλογικά έχουμε δεσμευθεί να κάνουμε, δηλαδή τις μεγάλες αλλαγές, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα αίτια της κρίσης, και όχι απλώς τα επιφαινόμενα της κρίσης, όχι μόνο τη μεγάλη επίθεση που δεχθήκαμε από τις αγορές, λόγω της έλλειψης αξιοπιστίας, που αντιμετωπίσαμεόμωςμε αποτελεσματικό τρόπο» είπε ο κ. Παπανδρέου και προσέθεσε: «Το 2011 και το 2012είναι σημαντικές χρονιές. Θεωρούμε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και το 2013να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση».

Ο Πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς ότι «ο δρόμος αυτός είναι μακρός, αλλά πρέπει να κερδίσουμε και κερδίζουμε μάχες κάθε μέρα» και επανέλαβε ότι «ο συναγερμός δεν έχει λήξει» και πως το Δημόσιο, αντί για σύμμαχος των αλλαγών, είναι «ο μεγάλος ασθενής».

Υ.Γ. : Ελπίζω πλέον, να έχετε καταλάβει γιατί ο Παπανδρέου έβαλε τον Πάγκαλο αντιπρόεδρο. Όλοι μας γνωρίζουμε την άγνοια κινδύνου που έχει η συγκεκριμένη προσωπικότητα. Δίνοντας του την προνομιακή αυτή θέση ο Παπανδρέου θα μπορούσε να ελέγξει τους υπουργούς που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική. Βάζοντας τον Πάγκαλο να συγκρουστεί με τους υπουργούς του δείχνει στους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι για να επισπεύσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φύγουμε από την κρίση. Η πολιτική αναξιοπιστία του ΠαΣοΚ και η λαϊκη δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική του, θα μετατραπεί σε λαϊκη οργή, εφόσον συνεχίζει να αποκρύπτει την "αλήθεια".