Αύξηση 25% σε θανάτους λόγω ανεργίας

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Από : "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Η ανεργία σκοτώνει... Με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25% εκτιμούν οι ειδικοί ότι συνδέεται η ανεργία, καθώς συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατ' εξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδήματος και άλλες παράμετροι της ύφεσης επιδρούν σημαντικά στην υγεία. Ειδικότερα, διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης κατανέμονται διαφορετικά στα κοινωνικά στρώματα, με τα άτομα και τις οικογένειες που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση να διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερη του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.

Τα παραπάνω επισήμανε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος στην Ιπποκράτειο διάλεξή του, κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, τονίζοντας πάντως πως σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις αυτές και οι ειδικότερες διαστάσεις τους παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, ανέφερε ότι εκτιμάται πως η ζήτηση και η χρήση πρόκειται να αυξηθούν, κυρίως προς τον δημόσιο και ασφαλιστικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται, αντίστοιχα, οι πιέσεις για αποδοτικότητα του συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ήδη σημειώνεται μια αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται μια μείωση κατά περίπου 15% στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ.) θα αυξηθούν, ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτησή τους, ενώ ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

Υ. Γ : Αυτά τα έχουν προβλέψει στη σημερινή κυβέρνηση; Ή απλά εκτελούν μόνο τις εντολές της Τρόικας; Πως μπορούν να κάμψουν το νέο κύμα των ανέργων; Πως μπορούν να σταματήσουν τις βλάβες που προκαλεί η μελαγχολία και η στεναχώρια στην υγεία μας; Πως θα εμποδίσουν την αύξηση των αυτοκτονιών; Μέχρι και τα λεξοτανίλ είναι πλέον είδος πολυτελείας για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Το μέλλον μας τους ανήκει…

Για να κερδίσεις μια μάχη χρειάζονται θυσίες… Και πάντοτε αυτός που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες είναι ο αδύναμος. Ο νόμος του ισχυρού επικρατεί. Στο τέλος η μάχη ίσως κερδηθεί, αλλά οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό θα είναι εμφανείς. Οι φτωχότερες εισοδηματικές τάξεις ίσως εγκαταλείψουν…

Η κυβέρνηση της εθνικής κατάθλιψης και των λεξοτανίλ θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι και γι' αυτό υπάρχει λύση, καθώς είναι ικανή να πλάσει ένα διαφορετικό κόσμο ακόμη και για τους άστεγους...


ΠαΣοΚ : Plan C
Στον γκρεμό Πρώτα ο πολίτης