Το κρυφτούλι με τα μέτρα

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, έχουν την ίδια αξία με τις περυσινές διαβεβαιώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν».

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να πουλά προεκλογικές υποσχέσεις με ακάλυπτες επιταγές. Μόνο που αυτή τη φορά οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, η οποία θα αποκαλυφθεί πλήρως από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Ο φετινός προϋπολογισμός τρέχει με έλλειμμα κοντά στο 9% και η τρόικα θα επιβάλλει ακόμη σκληρότερα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011. Αλλωστε ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. «Χρειάζονται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κοινοτικός αξιωματούχος διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που ήθελε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών της 7ης και 14ης Νοεμβρίου.

Είναι πλέον καιρός για τον πρωθυπουργό να μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες για το τι ακριβώς σχεδιάζει το οικονομικό του επιτελείο σε συνεργασία με την τρόικα, την επομένη της κάλπης, όταν θα δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2011. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του κλιμακίου της «τρόικας» για τον καθιερωμένο έλεγχο προόδου δεν πραγματοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά μετατέθηκε ένα μήνα αργότερα.

Όλα δείχνουν ότι το μνημόνιο δεν θα έχει περίοδο λήξης το 2014 αλλά θα παραταθεί για πολλά χρόνια ακόμη περιλαμβάνοντας νέα επώδυνα μέτρα για την κρίσιμη διετία 2011-2012. Είναι καιρός πια για καθαρές κουβέντες, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό.