Μετά από Aldi και Fnac φεύγει και ο “Τιτάνας”;

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος”, φορολόγηση και γραφειοκρατία κάνουν μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να σκέφτονται την έξοδο από τη χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο όμιλος Δαυίδ και η Coca Cola 3E από την οποία εχει εκφραστεί έντονος προβληματισμός και στην οποία υπάρχουν σκέψεις μεταφοράς των υπηρεσιών έξω.

Όμως και ο “Τιταν” ιδιοκτησίας Κανελλόπουλου – Παπαλεξόπουλου – σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” εξετάζει να μεταθέσει την έδρα της στην Αίγυπτο, στην Ελβετία ή στην Κύπρο.

Η τσιμεντοβιομηχανία που έχει μακρά παραμονή στην Ελλάδα επιβαρύνθηκε πέρυσι με 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο από την έκτακτη εισφορά.

Ο Τιτάνας γεννήθηκε το 1902 και σήμερα έχει παραγωγική και εμπορική παρουσία σε 12 χώρες ενώ απασχολεί συνολικά 6.000 εργαζόμενους με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Φεύγουν από την Ελλάδα ALDI, FNAC, BP, SHELL

Την Παρασκευή η είδηση έσκασε σαν βόμβα. Η αλυσίδα σούπερ - μάρκετ (και μάλιστα φθηνών σούπερ μάρκετ) ALDI ανακοίνωσε οτι εγκαταλείπει την χώρα μας.

Η ελληνική γραφειοκρατία αλλά και οι μηδενικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη διώχνουν αυτή την γερμανική αλυσίδα.

Με τα ενοίκια στα ύψη, με την αξία της γης έως και 50% παραπάνω σε σχέση με πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. και με τους αρμόδιους υπουργούς άφαντους οι γερμανοί τα μάζεψαν και έφυγαν.

Είχε προηγηθεί το σοκ της περασμένης εβδομάδας με την αλυσίδα της Fnac η οποία τα τελευταία 5 χρόνια παρά το γεγονός οτι ήθελε να κάνει τα καταστήματά της από 3 τουλάχιστον 10 τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και αποφάσισε να αποσυρθεί ολοκληρωτικά.

Εκτός όμως από τη Fnac και την Aldi τον χορό των αποχωρήσεων είχαν ξεκινήσει πέρυσι η Plus πέρυσι, η Shell, η BP και η Ιnterattica.

Τα ελληνικά λουκέτα

Η πιο πρόσφατη απόδειξη οτι κάποιες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τα χρέη και την κρίση είναι αυτή των σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ.

Στις 14/07 η ανακοίνωση οτι κινεί τις διαδικασίες για υπαγωγή στο άρθρο 99 έδειξε οτι είναι ένα βήμα πριν την πτώχευση. Είναι μια κίνηση για να ξεκινήσει συνδιαλλαγή με τους πιστωτές της, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα αναχρηματοδότησης των χρεών.

Τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει οι εταιρείες Elite και Έδραση, ενώ είχαν προηγηθεί λουκέτα στις επιχειρήσεις Planet Home και Απέργης.

Στην αγορά μιλούν και για άλλα τρία λουκέτα, ενώ άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι γίνεται στον χώρο των πολυεθνικών προαναγγέλουν και άλλες αποχωρήσεις....

Αν κάποιος καθήσει και μετρήσει από όλα τα παραπάνω πόσοι άνθρωποι μένουν στον δρόμο, χωρίς δουλειά και χωρίς ελπίδα να βρούν κάτι αντίστοιχο, δεν θα απορήσει όταν θα βγουν τα νέα στοιχεία για την ανεργία η οποία ούτες ή άλλως είναι σε δυσθεώρητα ύψη.

Με έναν συντηρητικό υπολογισμό 10.000 είναι οι νεοι άνεργοι από όλα αυτά τα λουκέτα και τις αποχωρήσεις.

Πηγή : newsit.gr