Στον "αέρα" ο αντικαπνιστικός νόμος

Επέστρεψαν τα σταχτοδοχεία στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης, ύστερα από σχετική απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου, αντίθετα στον αντικαπνιστικό νόμο, που απαγορεύει αυστηρά το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Επικαλούμενα σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων κατά του καπνίσματος στις επιχειρήσεις τους τα μέλη τόσο της Ομοσπονδίας, όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, ζητούν μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νόμου.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων εξηγούν γιατί επαναφέρουν τα τασάκια στα τραπέζια. Όπως λένε έπειτα από περίπου 50 ημέρες εφαρμογής της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η μείωση του τζίρου τους σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 70%.

3.000 έλεγχοι, έξι πρόστιμα...

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει περίπου 3.000 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε έξι από αυτά και σε 15 πελάτες. Από τη Δημοτική Αστυνομία επισημαίνεται ότι ο έλεγχος είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση αφού για να επιβληθεί πρόστιμο χρειάζεται επ΄ αυτοφώρω εντοπισμός του παραβάτη. Πάντως ίσως και εν όψει της προεκλογικής περιόδου η αυστηρή εφαρμογή του νόμου περιορίζεται στα όρια της Αθήνας και των άλλων μεγάλων δήμων.

Επιπλέον ορισμένοι δήμοι είτε δεν έχουν επαρκές προσωπικό για να εφαρμόσουν την απαγόρευση είτε επικρατεί μια άτυπη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και οι έλεγχοι δεν γίνονται κατά τις... βραδινές ώρες.

...και λέσχες καπνού


Περισσότεροι από 300 ιδιοκτήτες καφέ- μπαρ σε όλη τη χώρα έχουν κάνει αίτηση στα Πρωτοδικεία προκειμένου να μετατρέψουν το κατάστημά τους σε λέσχη καπνιζόντων. Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής άδεια λέσχης έχουν πάρει τέσσερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή : Βήμα