Του Προκόπη Xατζηνικολάου
Από : "Καθημερινή"
Η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα για επενδύσεις. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη της KPMG που διεξήγαγε σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων και τους έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ. Η Ελλάδα έχει φορολογικό συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη 24%, στα διανεμόμενα 40% ενώ ο ΦΠΑ ανέρχεται από τον περασμένο Ιούλιο στο 23%. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογιστούν οι έκτακτες εισφορές στις επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία έτη, η περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων της δεκαετίας και γενικότερα οι ανατροπές από χρόνο σε χρόνο ή από κυβέρνηση σε κυβέρνηση του φορολογικού συστήματος.
Ακόμα και χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλούς συντελεστές φορολόγησης όπως για παράδειγμα η Σουηδία ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 26,3% και εκεί εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Στις χώρες της Βαλκανικής ο φορολογικός συντελεστής φθάνει στο 10% όπως επίσης και στην Κύπρο.
O επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG Ελλάδας, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, αναφερόμενος στην έρευνα τόνισε ότι «δυστυχώς, τόσο το ποσοστό φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσο και το ποσοστό του ΦΠΑ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Αυτό αποτελεί σοβαρότατο ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, τώρα που τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».
Συνολικά από την έρευνα, σε 114 χώρες του πλανήτη, προκύπτει ότι ο μέσος όρος/ποσοστό του φόρου εισοδήματος εταιρειών ανέρχεται στο 23,45%, με υψηλότερο ποσοστό το 40,69% (στην Ιαπωνία) και χαμηλότερο, το 10% σε χώρες της Βαλκανικής, στην Παραγουάη και στην Κύπρο, με την πλειονότητα των χωρών να καθορίζει το ποσοστό του φόρου αυτού σε επίπεδο μικρότερου του 28%.
Αντίστοιχα, στους έμμεσους φόρους, ο μέσος όρος/ποσοστό ανέρχεται στο 13,02%, όταν το υψηλότερο ποσοστό στον φόρο φτάνει το 40,69% (στις Ισλανδία, Δανία και Σουηδία) και το χαμηλότερο, 5%, στις Ολλανδικές Αντίλλες, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Νιγηρία και Υεμένη, με την πλειονότητα των χωρών να καθορίζει το ποσοστό του φόρου αυτού σε επίπεδο μικρότερου του 20%.
Σύμφωνα με την έρευνα στις περισσότερες χώρες παρατηρείται έντονη τάση για μείωση του φόρου εισοδήματος εταιρειών. Πολλές χώρες δε, έχουν ήδη προχωρήσει σε μείωση των φόρων αυτών. Αυτή η πρακτική είναι απόρροια των υψηλών ελλειμμάτων που έχουν οι περισσότερες εθνικές οικονομίες. Το δεδομένο αυτό επέβαλε μια κοινή προτεραιότητα: τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών στην προσέλκυση επενδύσεων. Με την αύξηση των επενδύσεων μιας χώρας, επιτυγχάνεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης επί της οποίας θα επιβληθούν οι φόροι, και κατά συνέπεια η μείωση των εταιρικών φόρων εισοδήματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά κίνητρα.