Των Βασίλη Zήρα- Σωτήρη Nίκα
Από : Καθημερινή
Με μέτρα για τη μείωση των δαπανών των ΔΕΚΟ θα επικαιροποιηθεί το Μνημόνιο τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η ένταξη των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή η ενσωμάτωση των δημοσιονομικών μεγεθών τους στο έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου, που είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από τη Eurostat, ήταν το πρώτο βήμα για την επέκταση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το επόμενο βήμα θα είναι η προσθήκη στο Μνημόνιο σχεδίων αναδιάρθρωσης για όλες τις ΔΕΚΟ, με καθορισμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Ανεξαρτήτως του μοντέλου που θα επιλεγεί για την καθεμιά από αυτές, κεντρικός άξονας για όλες θα είναι ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης, μέσω της μείωσης του προσωπικού και της περικοπής των έκτακτων αποδοχών, όπως έγινε στην περίπτωση του ΟΣΕ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει, και πιθανότατα θα δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες, στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη των ΔΕΚΟ, από όπου προκύπτει ότι με έκτακτες και εν πολλοίς πλασματικές αμοιβές, όπως υπερωρίες, επιδόματα θέσης κ.λπ. που έχουν κατοχυρωθεί από τους γενικούς κανονισμούς προσωπικού, οι μισθοί των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις αυξάνονται κατά 40%-50% σε σχέση με τις τακτικές αποδοχές. Τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση θεωρούν ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περιστολής των δαπανών και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν το 2011.
Η απαίτηση της Eurostat να ενταχθούν τα ελλείμματα και τα χρέη των περισσότερων ΔΕΚΟ στο έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη μεγάλη αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2009. Ηδη έχουν ενσωματωθεί τα χρέη του ΟΣΕ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και με τα χρέη και τα ελλείμματα των ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό, Τραμ και ΕΡΤ.
Το έλλειμμα από 13,6% του ΑΕΠ διαμορφώνεται τελικά στο 15,1%, ίσως και υψηλότερα, και το χρέος στο 127% του ΑΕΠ. Δευτερεύουσας σημασίας ήταν οι επιπτώσεις από τα περίφημα swaps μεταφοράς δαπανών για τόκους στο μέλλον, τα οποία «ξέχασε» να δηλώσει το υπουργείο Οικονομικών στην ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το 2008.
Εάν, ωστόσο, με την υπαγωγή των ΔΕΚΟ στο Μνημόνιο αντιμετωπίζεται δυνητικά το πρόβλημα το 2011, δεν συμβαίνει το ίδιο φέτος.
Η αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα έχει επιπτώσεις και στο έλλειμμα του 2010. Κοινοτικές πηγές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και τη μία μονάδα του ΑΕΠ. Το ακριβές μέγεθος της επίπτωσης θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση της αναθεώρησης του 2009, η οποία επιχειρείται αυτές τις ημέρες από το κλιμάκιο των στελεχών της Eurostat που βρίσκεται (και θα μείνει πολύ καιρό) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι η επίπτωση θα είναι μικρότερη της μιας μονάδας του ΑΕΠ, δεδομένου ότι φέτος οι μισθοί των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχουν περικοπεί κατά 20%, ενώ έχει ζητηθεί από τις δημόσιες επιχειρήσεις να περικόψουν κατά 15% τις λειτουργικές τους δαπάνες στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, τόσο η τρόικα όσο και η ελληνική πλευρά εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα την αντιμετωπίσουν, όποιο κι αν αποδειχθεί τελικά το μέγεθός της. Η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων φέτος είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 700-800 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, καθώς και 300 εκατ. ευρώ από άλλες λειτουργικές δαπάνες. Με αυτό το ποσό του 1,1-1,2 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να καλυφθούν και οι επιπτώσεις της αναθεώρησης αλλά και οι αποκλίσεις από τους στόχους των εσόδων και των δαπανών. Εάν αυτό τελικά δεν καταστεί εφικτό, ένα από τα ενδεχόμενα που διερευνάται είναι να γίνει μια διασταλτική αξιολόγηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος φέτος (να πει δηλαδή η τρόικα ότι εάν δεν υπήρχε η ενσωμάτωση των ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση οι στόχοι θα επιτυγχάνονταν) και να εφαρμοστούν νέα μέτρα το 2011. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με την τρόικα τον Νοέμβριο, οπότε θα αξιολογηθεί η υλοποίηση του Μνημονίου και θα οριστικοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός.