Του Θανάση Ηλιοδρομίτη
Από : Ημερησία
Ενα στα τέσσερα εμπορικά ακίνητα της Σταδίου έχει κατεβασμένα τα ρολά και παραμένει ξενοίκιαστο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ, ενώ στην Πανεπιστημίου το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 20% (ένα στα πέντε καταστήματα). Ακόμη και στην Ερμού -που θεωρείται ο πλέον εμπορικός δρόμος της χώρας- το 15% των καταστημάτων είναι κλειστά. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στους πιο εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας ξεπερνά το 17%.
Από την άλλη, ο τζίρος των καταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον περασμένο Ιούλιο ο όγκος λιανικών πωλήσεων κατέγραψε πτώση της τάξης του 9,7% και κινείται πλέον σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το 2005.
Ενδεικτικό του μεγέθους της κρίσης την οποία διέρχεται το λιανικό εμπόριο είναι το γεγονός ότι ο κλάδος της ένδυσης και υπόδησης υπέστη μείωση της τάξης του 17,5%, παρότι ο Ιούλιος ήταν μήνας εκπτώσεων. Επίσης, ακόμη και ο κλάδος της διατροφής -ο πλέον ανελαστικός ως προς την κατανάλωση- υφίσταται απώλειες πωλήσεων άνω του 5%.
Εκτακτη ανάγκη
«Το εμπόριο έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ζητά «από τους έχοντες την εντολή του λαού, άμεσες λύσεις στην ανυπόφορη πίεση των ημερών και συμπαράσταση». «Δώστε στο εμπόριο τη δυνατότητα της επιβίωσης, αλλά και την ελπίδα να παραμένει ζωντανή στους κόπους μας και στην καθημερινότητά μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ζητώντας από την κυβέρνηση:
Αμεση παράταση όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Ανεση αναδιάρθρωση των τραπεζικών υποχρεώσεων των εμπόρων σε βάθος δεκαετίας, με ευνοϊκούς όρους.
Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος στα ευρωπαϊκά και σύγχρονα πρότυπα.
Αμεσα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και εφαρμογή όλων των εξαγγελθέντων προγραμμάτων.
Αναπτυξιακά κίνητρα για την αναδόμηση και ανακαίνιση του εμπορίου, των υπηρεσιών και της παραγωγής.
Αμεση μείωση των ενοικίων σε βιώσιμα επίπεδα, με αντίστοιχη μείωση των αντικειμενικών αξιών, ώστε να ελαφρυνθούν φορολογικά οι ιδιοκτήτες.
Η διοίκηση της ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, σε συναντήσεις που είχε με υποψήφιους περιφερειάρχες της Περιφέρειας Αττικής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο «Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης - τουρισμού - εμπορίου - υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΠΕΠ», θέτοντας για άλλη μια φορά το ζήτημα της αύξησης του προϋπολογισμού αυτού του προγράμματος, μιας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αττική
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, για το εν λόγω πρόγραμμα και μόνο για την περιφέρεια Αττικής, οι εγκρίσεις έφτασαν μόλις τις 1.500 για το σύνολο των τομέων (υπηρεσίες - εμπόριο - τουρισμός - μεταποίηση), ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από 11.000 προτάσεις. Δηλαδή, εγκρίθηκε μόλις το 14% των αιτήσεων.
Στον επιμέρους τομέα του εμπορίου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τον αριθμό των 5.000, αλλά από αυτές έχουν εγκριθεί για να χρηματοδοτηθούν μόλις οι 500, δηλαδή το 10% του συνόλου.
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ ζήτησε την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ και τη μετατροπή των ΒΙΠΕ και των ΒΙΠΑ σε επιχειρηματικά πάρκα, στα οποία θα ενταχθούν δραστηριότητες χονδρεμπορίου και μεταφορών.