Nόμιμη η ανεξαρτησία του Κοσόβου


Το Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η ανακήρυξη δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

AFP, Reuters


ΧΑΓΗ. Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, απεφάνθη, χθες, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε μια υπόθεση η οποία ενδεχομένως δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τα αυτονομιστικά κινήματα σε όλον τον κόσμο, όπως επίσης και για τις στάσιμες διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι «η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της 17ης Φεβρουαρίου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χισάσι Οουάντα, πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου, ο οποίος παρίστατο στο δικαστήριο, ήταν να καλέσει το Βελιγράδι σε συνομιλίες ως ίσος προς ίσον. «Περιμένω από τη Σερβία να έλθει σε μας και να μιλήσουμε για τόσα πολλά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αμοιβαίας σημασίας», είπε χθες ο Σκεντέρ Χισενί. Ακολούθησε η δήλωση του προέδρου Φατμίρ Σεϊντίου ότι η απόφαση του δικαστηρίου αίρει «όλες τις αμφιβολίες» για την ανεξαρτησία της χώρας του. Η Σερβία, από την άλλη πλευρά, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, αφού απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, είπε ότι το Βελιγράδι ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αποσχισθείσης επαρχίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, «έρχονται δύσκολες μέρες... και οι πολίτες μας δεν πρέπει να απαντήσουν στις προκλήσεις».

Εμφανώς ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση να συνταχθεί μαζί τους και να αναγνωρίσει ως σύνολο την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Έμμεσο μήνυμα ΗΠΑ


Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα προς το Βελιγράδι ότι το συμφέρον του είναι να συνδιαλλαγεί με την Πρίστινα και εν τέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Η Σερβία, η οποία ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, το οποίο εξακολουθεί να θεωρεί επαρχία της, είχε ζητήσει τη γνωμοδότηση του δικαστηρίου αναφορικά με τη νομιμότητα της απόσχισης του Κοσόβου από τον κορμό της. Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μετά τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, εκτιμάται ότι πολύ περισσότερες χώρες θα προχωρήσουν σε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους, φέρνοντας παράλληλα την Πρίστινα εγγύτερα στην ένταξή της στον ΟΗΕ.

Το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας διεμήνυσε ότι το δικαστήριο «παραβίασε κατάφωρα» το διεθνές δίκαιο και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, ενισχύθηκε η νατοϊκή παρουσία στη Μιτρόβιτσα, η οποία βρίσκεται υπό σερβικό έλεγχο στα βόρεια του Κοσόβου, για τον φόβο τυχόν επεισοδίων.

Σε 64 χρόνια 24 γνωμοδοτήσεις


ΧΑΓΗ. Οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη δεν είναι δεσμευτικές. Το Δικαστήριο έχει εκφέρει 24 γνωμοδοτήσεις στα 64 χρόνια της λειτουργίας του, πολλές από τις οποίες αφορούν τεχνικά ζητήματα σε διεθνείς οργανισμούς.

Τη γνωμοδότησή του μπορούν να ζητήσουν μόνο τα πέντε όργανα των Ηνωμένων Εθνών (περιλαμβανομένων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης) και οι 16 ειδικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, όχι μεμονωμένα κράτη. Με αξιοσημείωτη εξαίρεση μια απόφαση του 2004, που διακήρυσσε ότι τμήμα του ισραηλινού τείχους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομο και πρέπει να κατεδαφιστεί, οι περισσότερες από τις γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου γίνονται σεβαστές.


Kόσοβο, από τους βομβαρδισμούς έως την ανεξαρτησία



3/1999: Oι NATOϊκοί βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία

6/1999: O Mιλόσεβιτς αποσύρει τα στρατεύματα από το Kόσοβο

6/1999: O OHE αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη, από κοινού με το NATO

11/2001: Διεξάγονται οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Kόσοβο

2/2002: O I. Pουγκόβα εκλέγεται πρώτος πρόεδρος

10/2003: Πρώτες συνομιλίες μεταξύ αλβανικής και σερβικής ηγεσίας από το 1999

3/2004: O πνιγμός τριών παιδιών αλβανοφώνων πυροδοτούν εκρήξεις βίας με 19 νεκρούς Σέρβους

10/2004: Mποϊκοτάζ των εκλογών από τα σερβικά κόμματα - ο P. Xαραντινάι εκλέγεται πρωθυπουργός

7/2006
: Συνάντηση Kοσοβάρων και Σέρβων στη Bιέννη - δίχως συμφωνία

2/2007
: Tο σχέδιο Aχτισάαρι προβλέπει «διεθνώς επιτηρούμενη» ανεξαρτησία

11/2007: O πρώην ηγέτης του UCK, Xασίμ Θάτσι, εκλέγεται πρωθυπουργός

2/2008: Tο Kόσοβο ανακηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία, την οποία αναγνωρίζουν HΠA, Iαπωνία και πολλές χώρες της E.E.

6/2008: Προσφυγή της Σερβίας στη Χάγη κατά της ανεξαρτησίας του Kοσόβου

10/2008
: Mαυροβούνιο και ΠΓΔM αναγνωρίζουν το Kόσοβο

6/2009
: Eνταξη του Kοσόβου στο ΔNT και την Παγκόσμια Tράπεζα

7/2010
: Tο Διεθνές Δικαστήριο κρίνει νόμιμη τη μονομερή ανεξαρτησία του Kοσόβου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100009_23/07/2010_408986




Bookmark and Share