Φιλικές προκλήσεις από τους γείτονες


Η Τουρκία με ναυτική αγγελία 12/07/2010 γνωστοποίησε στους ναυτιλλομένους ότι «μεταξύ 13 Ιουλίου - 20 Αυγούστου, το υπό τουρκική σημαία Πίρι Ρέις θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα. Κατά την περίοδο της εργασίας αυτής, το πλοίο θα προεκτείνει ένα καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων...».

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σε έκταση και διάρκεια «ερευνητικές επιχειρήσεις» της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, που περιλαμβάνουν και έρευνες υδρογονανθράκων σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, της κυπριακής υφαλοκρηπίδας αλλά και σε μεγάλα τμήματα της υπό οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την Κύπρο και την Τουρκία.

Όπως φαίνεται σχηματικά στον χάρτη, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να θέσει σε ασφυκτικό κλοιό το Καστελόριζο και την περιοχή ανατολικά της Ρόδου, αλλά και το σύνολο των δυτικών παραλίων της Κύπρου.

Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί εκ νέου να υποστηρίξει εμπράκτως την παράνομη, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, θέση της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου ούτε και το Καστελόριζο.

Το προκλητικό αυτό παιχνίδι της Άγκυρας πρέπει να σταματήσει και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να υιοθετήσει και να σεβαστεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea - UNCLOS), καθώς η συγκεκριμένη σύμβαση αποτελεί «κοινοτικό κεκτημένο» και έχει υιοθετηθεί από όλα τα κράτη-μέλη.

Bookmark and Share