Οι επτά λόγοι Σαμαρά για την καταψήφιση του Ασφαλιστικού


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία λέει “όχι” επί της αρχής γιατί:

1. Το κράτος αποσύρεται, “δραπετεύει” από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης.

2. Η σύνταξη πρέπει να είναι μια και ενιαία. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική.

3. Οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Η αναλογιστική μελέτη, που κατατέθηκε δεν είναι πλήρης μελέτη, αλλά προκαταρκτική έκθεση.

4. Δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ των εισφορών του εργαζόμενου και της σύνταξης, που τελικά θα πάρει.

5. Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημιουργούνται κίνητρα μαζικής εισφοροαποφυγής, ειδικά για τους χαμηλόμισθους, χωρίς σταθερή εργασία, που θα έχουν, πλέον, κάθε συμφέρον να χρησιμοποιούν το σύστημα μόνο για μια 15ετία, ώστε να διασφαλίζουν μόνο τη βασική τους σύνταξη.

6. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

7. Η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος, αντί να το απλοποιεί, δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία προτείνει:

1. Να αποτυπωθεί η εγγύηση του κράτους, για την καταβολή των συντάξεων των Ελλήνων ασφαλισμένων.

2. Η κύρια σύνταξη να είναι μια και ενιαία. Απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική. Αυτό αποτελεί όχημα για τη μείωση των συντάξεων.

3. Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοδοτική βάση του Ασφαλιστικού Συστήματος (23 σημεία Ν.Δ.).

4. Περιστολή των υπέρογκων δαπανών Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθεσία και θεσμούς (ηλεκτρονική διασταύρωση συνταγών, ΑΜΚΑ, ΗΔΙΚΑ). Καθυστερεί, όμως, την αξιοποίησή τους.

5. Έλεγχο της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση παρέλαβε νομοθετημένο το θεσμό των μικτών κλιμακίων (ΙΚΑ-ΣΕΠΕ) και οφείλει να τον ενεργοποιήσει.

6. Η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και η επιβολή κρατήσεων τύπου ΛΑΦΚΑ, πρέπει να ανακληθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, να έχουν συγκεκριμένη, σύντομη ημερομηνία λήξης.

7. Αποδοτική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η κυβέρνηση παρέλαβε θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης και αξιοποίησης, αλλά δεν το ενεργοποιεί.

Bookmark and Share