Τι έχετε να μας πείτε τώρα κ. Καστανίδη;


Σας θυμίζουμε τι λέγατε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 2006, κατά τη συζήτηση επί της αρχής και των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας : «Αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της ναυτικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».

Στις 2 Μαρτίου 2006 με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κατά νομοσχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. και τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει περί επιστράτευσης ο κ. Καστανίδης ισχυρίζονταν ότι «Δεν νοείται πολιτικά επιστράτευση έπειτα από πολιτική κινητοποίηση».

(http://www.kastanidisharis.gr/index.php?action=content&id=219&date=1963-06)




Είσαστε σύμφωνος με την απόφαση της σημερινής κυβέρνησης κ. Καστανίδη;

Το άρθρο 22 του Συντάγματος στην παράγραφο 4 προβλέπει συγκεκριμένους λόγους, για τους μπορεί μια κυβέρνηση να αποφασίσει επιστράτευση και οι λόγοι αυτοί είναι η δημόσια υγεία ή οι θεομηνίες. Η κυβέρνηση Παπανδρέου χθες επικαλέστηκε «σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα».

Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Καστανίδη :

«Το άρθρο 22 για να εφαρμοστεί χρειάζεται εκτελεστικό νόμο. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς εκτελεστικό νόμο; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αλλά μη υπάρχοντος εκτελεστικού νόμου που οργανώνει τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, έπρεπε να βρείτε μιαν ελάχιστη αντικειμενική βάση που να δικαιολογεί την απόφαση για πολιτική επιστράτευση! Ποια είναι η ελάχιστη βάση; Μια δικαστική απόφαση».

Την ίδια πάντως άποψη με τον κ. Καστανίδη είχαν τότε και αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ που σήμερα επικροτούν την κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης στους ιδιοκτήτες φορτηγών.

Bookmark and Share