Κόκκινη κάρτα από τους εργαζομένους





Έμπειροι συνταγματολόγοι και καθηγητές του εργατικού δικαίου θεωρούν ότι η νομοθετική ρύθμιση που καταργεί αποφάσεις διαιτησίας που προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, παραβιάζει το Σύνταγμα.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη του καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλου που ισχυρίζεται ότι:

«Η πρόθεση της κυβέρνησης να παγώσει συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ήδη υπεγράφησαν και διαιτητικές αποφάσεις που ήδη εξεδόθησαν και προβλέπουν μικρές αυξήσεις, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα (άρθρο 22), την 98 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας καθώς και άλλα διεθνή κείμενα που δεσμεύουν την πατρίδα. Προφανώς η κυβέρνηση θέτει πανηγυρικά πάνω από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο το Μνημόνιο όπως ενσωματώθηκε στο ν. 3845/210».

Ο υπουργός Εργασίας Ανδ. Λοβέρδος επιμένει ωστόσο ότι είναι συνταγματική η κατάργηση των διαιτητικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, παρά το «πάγωμα» μισθών που επιβάλλει το Μνημόνιο. Αυτό αποδεικνύεται λέει από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο Λοβέρδος έχει χάσει, εντελώς, τον έλεγχο και με τις επικοινωνιακές του τακτικές δυναμιτίζει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Είναι απορροίας άξιο, ποιος θα πληρώσει τη νύφη στο τέλος από τις έντονες αυτές αντιπαραθέσεις.

Το σίγουρο είναι πάντως, ότι ο ελληνικός λαός τον έχει πάρει χαμπάρι και για να κρατήσει την βουλευτική του ιδιότητα ίσως χρειαστεί να προστατευθεί από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Bookmark and Share