Διάσταση απόψεων μεταξύ κόμματος και νεολαίας για την απεργία



Η Ν.Δ. αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση και η ΟΝΝΕΔ τους φορτηγατζήδες.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, επέκρινε την κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε δηλώνοντας ότι :

«Τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει στα άκρα εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει από την αρχή σωστά τη δουλειά της. Στο σημείο που φτάσανε, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση, για να θεραπεύσουμε το ταχύτερο δυνατόν τις πληγές που δημιουργήθηκαν στον Τουρισμό και την Ελληνική οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουμε όλοι, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον τόπο, αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι».

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, άσκησε σκληρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει πολιτική επιστράτευση στους ιδιοκτήτες φορτηγών, δηλώνοντας ότι :

«Η κυβέρνηση όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Δεν έκανε ειλικρινή διάλογο και άφησε τα πράγματα να φτάσουν στα άκρα. Με δυσμενέστατες συνέπειες για όλη τη χώρα. Και τώρα σπεύδει με ακραία μέσα να λύσει μια ακραία κατάσταση που η ίδια δημιούργησε.
Εδώ και τρεις μήνες η Νέα Δημοκρατία είχε επισημάνει ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς των οδικών μεταφορών θα έπρεπε να είναι το αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και επεξεργασίας και να έχει έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Επανήλθαμε τονίζοντας ότι στην περαιτέρω προώθηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας απαιτείται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με τους φορείς του κλάδου, καθώς και αποτελεσματική συνεννόηση με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Αρχές.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση κώφευσε. Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Με το χρόνο και τον τρόπο που κινήθηκε όξυνε, αντί να επιλύσει τα προβλήματα.

Στην προσπάθειά της να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για την αδυναμία της να επιλύσει το ζήτημα, κατάφερε να μετατρέψει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό εγχείρημα σε κρίση. Κρίση της οποίας τις δυσμενείς επιπτώσεις επωμίζεται ο Ελληνικός λαός.

Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σαν απάντηση από την κυβέρνηση σε ένα αδιέξοδο το οποίο η ίδια δημιούργησε. Και, βέβαια, κρίνεται γι΄ αυτό αναλόγως από τους Έλληνες πολίτες
».

Σε αντίθεση με το κόμμα της Ν.Δ., ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος με δελτίο τύπου κατήγγειλε την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, αναφέροντας ότι :

«Σ’ αυτή την πραγματικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, τη στιγμή που απαιτείται υπευθυνότητα και συνεργασία όλων με σκοπό την οικονομική ανάκαμψη, η αντικοινωνική συμπεριφορά συγκεκριμένων συντεχνιών φαίνεται να εξανεμίζει και τις όποιες τελευταίες ελπίδες.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης επέλεξαν να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους, κάνοντας απεργία και, κατά συνέπεια, δημιουργώντας, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, σημαντικά προβλήματα τόσο στις μεταφορές των εμπορευμάτων όσο και στη διακίνηση των τουριστών λόγω της έλλειψης καυσίμων.

Είναι πράγματι, ιδιαιτέρως, δύσκολο να προσπαθούμε διαρκώς να αποδεικνύουμε το αυτονόητο.

Παρ ‘ όλα αυτά, όμως, τους καλούμε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να επιστρέψει η αγορά και οι πολίτες σε κανονικούς ρυθμούς.

Η χώρα μας, δε μπορεί κάθε τρεις και λίγο, να βρίσκεται υπό την ομηρία των οργανωμένων συντεχνιών.

Οι λιγοστοί εναπομείναντες εκπρόσωποι ενός αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου, οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι εποχές, είτε το θέλουν είτε όχι έχουν αλλάξει.

Εμείς, ως νέοι άνθρωποι ζητούμε την άμεση θέσπιση ενός πλαισίου για το ουσιαστικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σύμφωνα και με την υπάρχουσα κοινοτική οδηγία. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους νέους να βγουν στο προσκήνιο και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, απαλλάσσοντας τη χώρα από συντεχνιακές λογικές και δίνοντας νέα ώθηση για την ανάπτυξη της οικονομίας
».

Η στάση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δημιουργεί ερωτηματικά.

Την στιγμή που η χώρα μας μαστίζεται από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού και ο νέος εργαζόμενος θα μπαίνει στην αγορά εργασίας με 590 ευρώ, η ΟΝΝΕΔ ασχολείται με τους φορτηγατζήδες.

Και ερωτάμε, το μέλλον του νέου εργαζόμενου στην αγορά εργασίας δεν είναι σοβαρό ζήτημα;

Πότε ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο θέμα;

Τέλος πάντων, για να μην γινόμαστε όμως μόνο επικριτικοί, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας είχε το θάρρος να διαφωνήσει με την γραμμή του κόμματος στο θέμα της απεργίας των φορτηγατζήδων, δείχνοντας ότι έχει πυγμή και θα ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική γραμμή σε σχέση με την προηγούμενη προεδρία Παπανικολάου.

Ευχόμαστε, πάντως, η κίνηση αυτή να είναι καθαρά πολιτική και να μην κρύβει σκοπιμότητες.

Bookmark and Share