Λόγια, λόγια,… λόγια ψεύτικα


Ο Λοβέρδος υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τις περικοπές στις συντάξεις βρήκε ένα επικοινωνιακό τρικ να μετριάσει τις ευθύνες του για τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου ασφαλιστικού που πρέπει να περάσει η σημερινή κυβέρνηση.

Στις 14 Μαΐου σε συζήτηση στην ολομέλεια επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε αύξηση του επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους αναφέροντας ότι:

« Θα κριθούμε σε αυτήν την μεγάλη μάχη τον Ιούνιο. Κι αν κριθούμε καλά, όπως όλοι αγωνιζόμαστε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους, που τους στερήσαμε με βάση το νόμο που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα τα δώρα τους, να επιστρέψουμε ένα συγκεκριμένο ποσό από αυτά που πήραμε.

Ενημερώνω ότι και το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας εμπεριέχει διάταξη, όπου στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, κυρίως –γιατί για όλα τα ταμεία γίνεται αναφορά-, στα 800 ευρώ του δώρου, 400 τα Χριστούγεννα, 200 το Πάσχα και 200 το καλοκαίρι, θα προστεθούν ακόμα 200 ευρώ
».

Ενάμιση μήνα μετά ο υφυπουργός Εργασίας Κουτρουμάνης διαψεύδει την εξαγγελία του Λοβέρδου λέγοντας ότι:

«Το ύψος του επιδόματος θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, δηλαδή στα 800 ευρώ. Το νέο ποσό γράφτηκε εκ παραδρομής στην αγωνιώδη προσπάθεια των υπηρεσιών να εναρμονίσουν τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν επέτρεψε να περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία επειδή θα δημιουργούσε νέες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά.

Ο Λοβέρδος γνωρίζοντας ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν θα επιτρέψει να περάσει μια τέτοια τροποποίηση, παραμύθιαζε τους ψηφοφόρους του για να δείξει ότι ψάχνει τρόπους να προστατεύτουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς αντιλαμβάνεται ότι το νέο ασφαλιστικό θα πλήξει και τους ιδίους.