Το χρονικό των επιστρατεύσεων από το 1983


Της Χριστίνας Κοψινη

Η δυνατότητα επίταξης προβλέπεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο «ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά εργασίας στους ΟΤΑ για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».

Ανάλογη επιστράτευση των οδηγών - ιδιοκτητών βυτιοφόρων είχε γίνει και το 1983, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Η τότε κυβέρνηση είχε κηρύξει ταυτόχρονη επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης και πολιτική επιστράτευση των οδηγών - απεργών. Το ΣτΕ το οποίο εξέτασε την προσφυγή των απεργών δικαίωσε την απόφαση της διοίκησης, συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία.

Σε επιστράτευση των χειριστών και μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχει οδηγήσει το 1987 η εξαγγελία απεργιακής κινητοποίησης από τα σωματεία. Αργότερα, το 1993 έγινε επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ, ενώ το 2002 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, επικαλούμενη τα σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού της νησιωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας της ΠΝΟ.

Παροδικότητα, χαρακτηριστικό της επίταξης

Βασικό στοιχείο της επίταξης είναι ο παροδικός χαρακτήρας. Σε όλους όσοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διανέμονται τα «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» γνωστά και ως φύλλα πορείας. Οι απεργίες δεν μπορούν να οδηγήσουν στην εφαρμογή της επίταξης εκτός κι αν -όπως προκύπτει από αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- τα αποτελέσματα των απεργιών δημιουργούν έκτακτους κινδύνους για τη δημόσια υγεία ή την άμυνα της χώρας. Πάντως, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σε περίπτωση που οι απεργοί δεν πειθαρχήσουν εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία με άμεσες συλλήψεις και κυρώσεις που φθάνουν ώς την κατάσχεση του οχήματος ή την αφαίρεση της άδειας. Για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Πηγή : kathimerini.gr

Bookmark and Share